Český pohár

Prvním finalistou Českého poháru je Hostivař! V semifinále porazila Kladno rozdílem jednoho gólu

Final Four Českého poháru odstartoval v plzeňské Precol Aréně semifinálový souboj mezi Hostivaří a Kladnem. Po první bezbrankové třetině vedli před druhou přestávkou o dva góly Pražané. Kladenští hráči ve třetí části jednou trefou snížili, ale těsný náskok už Hostivař udržela a zajistila si finále.

Hostivař bude ve finále obhajovat zlato, Kladenští bronzové medaile

HBC Hostivař vs. HBC Kladno 3:2 (0:0, 3:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 20. Diviš (D. Vaniš, J. Vaniš), 25. J. Vaniš (Diviš, Taufer), 26. Kudela (Kucharčík, Čejka) – 23. Rod (Soukup, Markytán), 41. Důras (Adam).

Střely: 32:12, vyloučení: 2:6, přesilovky: 6:2, využití: 1:1, oslabení: 0:0, diváků: 87.

O místo ve finále Českého poháru nejprve na Velký pátek bojoval vedoucí tým extraligové tabulky se čtvrtým celkem. Úvodní třetina souboje kvalitních mužstev žádný gól nenabídla, ale šance byly k vidění. V šesté minutě se poprvé vylučovalo na straně Hostivaře, které se podařilo ubránit. Pražané byli v první části střelecky aktivnější, velkou příležitost ke skórování měl ke konci třetiny Kucharčík, Gerlich ale Kladno podržel a do další patnáctiminutovky se šlo za bezbrankového stavu.

Na začátku druhé třetiny nevyužili přesilovou hru ani hostivařští hráči. Ve dvacáté minutě už se ale radovali, když Jan Diviš otevřel skóre z levé strany. Zanedlouho mohla Hostivař navýšit vedení v další početní výhodě, Kladenští ale oslabení zvládli a krátce po jeho skončení se dostali do přečíslení. Soukup našel před brankou Jiřího Roda, který se prosadil z těsné blízkosti. Vyrovnaný stav ale dlouho nevydržel, o chvíli později od modré čáry zamířil přesně Jiří Vaniš. Uběhla jen minuta a dvě vteřiny a Hostivař už vedla o dvě branky. Za modrou napřáhl Tomáš Kudela a prostřelil vše, co mu stálo v cestě.

Kladno si situaci komplikovalo také v úvodu třetí patnáctiminutovky, kde se dvakrát po sobě dostalo do oslabení. Hostivař byla aktivnější, ale Gerlich ještě držel svému týmu naději. Necelých pět minut před koncem základní hrací doby pak stačily kladenským hráčům jen čtyři vteřiny k potrestání vyloučení soupeře. Štěpán Důras dostal nabito na modrou čáru hned po buly a pohotovou střelou prostřelil Štourala. Kladenští se v závěru zkoušeli ještě dotáhnout ve hře bez brankáře, ale pražští hráči už těsné vedení nepustili a probojovali se do finále.

Ohlasy po utkání:

Jan Diviš (nejlepší hráč HBC Hostivař): Chtěli jsme do utkání dobře vstoupit. Víme, že Kladno má marodku, ale i přesto je to silný tým. To se potvrdilo, hráli velice dobře, ale z naší strany jsme předváděli dobrou hru v pohybu. Trošku jsme si svým neproměňováním šancí ztížili závěr utkání, ale nakonec jsme jej dotáhli do vítězného konce.

Leoš Gerlich (nejlepší hráč HBC Kladno): Bohužel jsme prohráli, v utkání jsme tahali za kratší konec. Prohráli jsme se soupeřem, který mu v tuto chvíli asi největší ofenzivní sílu v lize. Možná při troše štěstí jsme to mohli do remízy dotáhnout, ale nepodařilo se nám to a zítra budeme hrát o třetí místo. Tak snad alespoň vyhrajeme zítra.

>>SLEDUJTE SOBOTNÍ ZÁPASY ŽIVĚ NA ČT SPORT<<