Reprezentace

V juniorce se mi hraje dobře a nabírám tam více zkušeností, říká mladý reprezentant Matyáš Jankůj

Věkem stále dorostenec, přesto se v juniorské lize Matyáš Jankůj rozhodně neztrácí. Absence brněnského dorostu talentovanému útočníkovi pomáhá v rozkvětu a znovu se tak představil i v reprezentační kategorii do 16 let. Po zlatém úspěchu z Liberce se chce zaměřit na obhajobu.

Brno letos nesložilo dorost, a tak nastupujete výhradně za tým juniorů. Jak se vám ve starší kategorii hraje? Nevadí vám ta absence v dorostenecké soutěži?

Juniorka už je samozřejmě jiný level hry, už se tam nemůžou dělat nějaké velké chyby jako u mladších, ale celkově se mi tam hraje dobře, možná i lépe, než kdybych hrál dorost. Ta absence dorostu mi tedy ani moc nevadí, přece jenom v juniorce nabírám více zkušeností a všeho, takže mi dorost prostě nechybí.

Vaše výkony vám zajistily další pozvánku do reprezentace. Jak hodnotíte kemp v Plzni, zejména co se týče přípravných zápasů a vašich výkonů na hřišti?

Tak hráli jsme proti U18, kde byla většina lidí z minulé U16, takže jsem věděl cca co čekat. Samozřejmě to ale zase bylo něco jiného, přece jenom to jsou ti nejlepší z nich, a ještě k tomu jsou starší, takže nám to dalo rozhodně zabrat. Podle výkonu bych to ale bral jako dobrý důvod pro to na sobě makat, jelikož jsem sice stíhal, ale ještě by to chtělo je přeběhat.

Loni jste s touto kategorií získal zlato na MSJ v Liberci. Podepsal se tento úspěch nějak na vašem přístupu k hokejbalu? Co je vaším dalším cílem?

Samozřejmě, že se to nějak podepsalo na mém přístupu, nějakým způsobem to člověka prostě poznamená. Můj první cíl je obhájit zlato z minulého roku a následující roky se pak určitě dostat na další reprezentační akce.


Doufám, že to dotáhneme co nejdál!

Když porovnáte zlaté mužstvo z Liberce a aktuální soupisku z kempu v Plzni, dokážete říct, jestli se tyto týmy v něčem zásadně liší, nebo fungují na podobné vlně?

Ta parta, co jsme měli minulý rok bude vždycky v něčem jiná. Teď se ta parta zatím popravdě liší. Jsou tu takové ty skupinky, někteří se baví s někým a vedle nich je další skupina. To prostě nedělá ten tým jako minulý rok, kdy jsme to sice zmákli až na poslední chvíli, ale stálo to za to. Když se bavíme o herní časti, tak to ještě nejde ani říct. Přece jenom jsme byli už nějak sehraní minulý rok a teď je to takové, že s někým si sednete a s někým zase tolik ne. Tak to vypadá teď, ale věřím tomu, že se to zlepší.

Na klubové úrovni vrcholí zimní příprava. Jak vypadá v Brně, a co je její náplní? Čekají vás ještě před startem ligy nějaká přátelská utkání?

Zimní přípravu jsme měli v podobě tělocvičny, ale teď už je hřiště. Nicméně já tam nechodím skrze školu, jelikož mám teď celkem fofr a tréninky nestíhám. Přípravné zápasy máme v Jihlavě, která sice naši soutěž nehraje, ale v podstatě to je juniorka, takže to lze počítat.

Co očekáváte od jarní fáze juniorské Extraligy? Budou Buldoci dobře nachystaní? Kam až se jim letos podaří dojít?

Osobně od jarní části očekávám to, co jsme předvedli ke konci té podzimní. To jsme v podstatě hráli dobře a podařilo se nám porazit i Hostivař, která myslím byla tou dobou první. Jestli budeme dobře nachystaní teď říct ještě nemůžu, ale jak na tom jsme se uvidí hned v prvním zápase, a já doufám, že to dotáhneme, co nejdál.