Reprezentace

Příprava na MS do Švýcarska započala mnohem dříve než samotné kempy, prozrazuje Michal Broulík

V letošním roce se ve Švýcarsku také uskuteční Mistrovství světa žen. Česká reprezentace se poctivě připravuje, poslední kemp zatím absolvovala na konci ledna. V rámci něho odehrála i zápasy s dorostenci. O průběhu přípravy se více rozpovídal hlavní trenér Michal Broulík.

Příprava U21 juniorek už byla předzvěst pro přípravu seniorského týmu

Pane trenére, v letošním roce už jste se s tvořícím se reprezentačním týmem žen na Mistrovství světa ve Švýcarsku sešli dvakrát. Jak zatím hodnotíte přípravy na blížící se šampionát?

Příprava na MS do Švýcarska započala mnohem dříve, než vypukly samotné kempy. V průběhu podzimní části to byla řada telefonátů, zpráv a i osobních návštěv vybraných utkání, které šly skloubit s mým časovým vytížením a povinnostmi. V podstatě celá příprava U21 juniorek už byla předzvěst pro přípravu seniorského týmu. Mluvil jsem se všemi hráčkami, se kterými jsem chtěl nebo potřeboval mluvit. S dosavadním průběhem přípravy jsme spokojeni.

Na konci ledna jste absolvovali soustředění v Dobřanech, kde vás čekala také utkání v rámci turnaje Dobřanského poháru. Bylo náplní kempu ještě něco jiného kromě zápasů?

Celý víkend byl spojený s herní konfrontací. V sobotu jsme se zúčastnili turnaje dorostu. V neděli ráno nás čekal jeden trénink a následně modelové utkání se švýcarským týmem SHC Belpa 1107, kde jsme si krom obvyklých tří třetin zahráli i prodloužení 4 na 4, po kterém následovaly nájezdy.

Postupně jste se utkali s dorostenci Třemošné, Blatné, Dobřan a švýcarské Belpy. Souboje skončily těsným výsledkem. Co vám zápasy ukázaly?

Těsné výsledky jednoznačně odpovídají i samotnému průběhu utkání. V prvním zápase proti Třemošné jsme stříleli víc vedle branky než do ní. Sice jsme se dostali do vedení, ale soupeř se nevzdal a skóre otočil. V utkání s Blatnou jsme byli celkově pod větším tlakem. Hrálo se ve vyšším tempu. Datels zaslouženě zvítězili, protože jsme po celou dobu tahali za kratší konec. Třetím soupeřem byl výběr Dobřan. Opět dobrý zápas z obou stran. Domácí hráli zkušenější hokejbal. Byla vidět jejich individuální vyspělost v kombinaci a řešení situací. V posledním duelu jsme hráli s Belpou. Myslím si, že jsme byli lepším týmem. Rozhodně jsme mnohem víc času trávili na polovině švýcarského družstva, ale nedokázali jsme územní a střeleckou převahu vyjádřit brankově. Belpa hrozila z rychlých individuálních protiútoků, kdy jeden z nich dokázala krátce před koncem využít. Výsledky v turnaji sice nevypadají nic moc, ale víc než umístění nás zajímaly hráčky samotné, jejich individuální potažmo kolektivní pojetí hry a především, jak se kdo dokáže projevit a dodržovat stanovený systém hry, kterým se budeme chtít prezentovat na MS.


Závěrečné rozhodování nebude jednoduché, na šampionát nemůžou jet všechny

Minulý rok jste na domácím mistrovství vybojoval s dívkami U21 bronzové medaile, nyní se připravujete s ženským výběrem. V čem je rozdílná práce mezi těmito kategoriemi?

Rozdíly mezi těmito kategoriemi nedělám prakticky žádné. Jsou si tak blízké a jednotlivé prolínání hráček směrem nahoru či dolů je tak velké, že víc než o rozdíly jde o to vnímat, co je potřeba v daný moment. Na jedné z porad na MS v Liberci jsem hráčkám dokonce řekl, že to, co absolvovaly v přípravě U21 byla z 80 % příprava seniorského výběru žen. Samozřejmě jsme museli s juniorkami více některé prvky opakovat a pilovat je. Oproti tomu v „áčku“ se daleko ve větší míře očekává, že daná hráčka bude dělat automaticky nebo ji bude stačit minimální počet opakování k tomu, aby stanovený systém hrála a plnila.

Nominace se oproti prvnímu lednovému kempu zúžila. Jak se bude tvořit směrem k šampionátu a bude těžké vybrat hráčky do té závěrečné?

Nominace se ještě nezúžila. Jen bylo potřeba s ohledem na plán přípravy rozmyslet rozdělení hráček do nominací, aby každá hráčka mohla dostat víc než jednu šanci se ukázat a zároveň se držet v nějakém rozumném početním stropu na jednotlivé kempy i s ohledem na program soustředění, aby byl vždy co nejvyšší počet hráček v tempu a maximálním vytížení. Samozřejmě do nominací promluvily zranění, nemoci či jiné důvody. Po každém kempu si s odstupem krátce vyhodnotíme jednotlivé hráčky a jejich výkony nejen pro následující nominaci, ale i s výhledem na MS. K zúžení nominace dojde později, až po zimních kempech před startem jarní části sezóny. Závěrečné rozhodování nebude jednoduché, protože na šampionát bohužel nemůžou jet všechny. Rozhodovat bude víc faktorů včetně aktuální formy.

Už v létě se představíte na Mistrovství světa, které se bude konat ve Vispu a Raronu. Jaký bude ještě program přípravy před jeho začátkem?

Program máme dlouhodobě stanovený a všichni ho najdou v přehledu akcí jednotlivých reprezentačních výběrů na stránkách ČMSHb. Na konci února nás čeká jednodenní turnaj v Přelouči. Následně se v květnu zúčastníme jednodenního turnaje v malé hale pardubické Enteria arény a po finále republiky žen nás čekají v červnu dva dvoudenní kempy a vyrážíme do Švýcarska.