Reprezentace

Hráči si uvědomili, že cesta vede jen přes pracovitost na hřišti, hodnotí další kemp U18 Vít Čapek

Ve druhé polovině ledna absolvovala první dvoudenní kemp také reprezentace U18. Širší výběr kromě tréninků čekaly také zápasy proti reprezentaci hráčů do 16 let a HBC Plzeň. O tomto soustředění a dalších přípravách na Mistrovství světa v Žilině toho více prozradil hlavní trenér Vít Čapek.

Připravili jsme náročné tréninkové jednotky a hlavně zápasové zatížení

Po dvou jednodenních kempech v prosinci a na začátku ledna se reprezentace hráčů do 18 let o minulém víkendu poprvé sešla na dvoudenním soustředění. „Mohli jsme pracovat dva dny s hráči, které jsme vybrali do nějakého širšího výběru. Myslím, že jsme připravili náročné tréninkové jednotky a hlavně zápasové zatížení, kde se ukáže vždy nejvíce z umu hráče,“ prozrazuje hlavní trenér Vít Čapek. Hráči na srazu odehráli čtyři utkání, v sobotu dvě proti reprezentaci U16. „Nejraději bych na tyto zápasy s U16 zapomněl, i s odstupem času hledám slušné vyjádření k tomu, co jsme předvedli na hřišti. Bylo to z naší strany hrozné, a to je slabé slovo. Musím pochválit U16, s jakým elánem tyto dvě utkání zvládla jak po fyzické stránce, tak taktické,“ není spokojený s předvedou hrou reprezentantů do 18 let Čapek.

Hráči širšího výběru v prvním zápase vyhráli 5:2, ve druhém je mladší kategorie porazila 3:2. Trenéry ale zajímal především herní výkon. „Vůbec nehledíme na výsledky v těchto zápasech, spíše nás zajímá, jak tým plní naše pokyny a jakým výkonem se prezentujeme na hřišti, ale my jsme nepředvedli na hřišti téměř nic a mladíci nás předčili po všech stránkách, a to v obou zápasech,“ nemá radost hlavní trenér. „Hráče jsme upozorňovali na všechna úskalí zápasů s U16, že se budou chtít ukázat, budou hrát obětavě atd. Za to my jsme hráli bez pohybu, osobní zodpovědnosti a obětavosti pro tým. Bylo to pro nás (realizační tým) velké rozčarování, ale jak se říká facka v pravý čas. Po zápase jsme měli s hráči důrazný pohovor a jak se v neděli ukázalo, nebyl zbytečný,“ vysvětluje Čapek.

V neděli čekaly reprezentanty do 18 let dva zápasy s plzeňským týmem. V prvním hráči v reprezentačních dresech prohráli 1:6, ve druhém 1:3 „Byl jsem s oběma zápasy maximálně spokojen. Od první minuty zápasů hráči hráli, co jsme po nich chtěli, aby se projevovaly věci, které jsme dělali při trénincích, a nasazení bylo taky takové, jaké si představujeme při zápasech v dresech v národních barvách,“ těší zlepšení hlavního trenéra reprezentace U18. „Zejména první zápas proti A-týmu Plzně byl dobrý, i přes porážku jsme předváděli hokejbal dle našeho gusta. Ani druhý zápas nebyl z naší strany špatný, ale začala se projevovat náročnost celého programu našeho kempu. Oproti sobotě to bylo jako noc a den,“ je spokojený Čapek, že se druhý den situace zlepšila.

>>FOTOGALERIE OD JAROSLAVA SOUKUPA<<


Každý hráč má dveře otevřené a záleží na jeho výkonech v jarní části

Na nějaké mezery se ale ještě tým musí zaměřit. „Samozřejmě byly tam chyby, ale je na čem pracovat a hráči si uvědomili, že cesta vede jen přes pracovitost na hřišti, a ne přes lajdáctví a profesorskou hru. Myslím, že hráči pochopili, s čím chceme, aby se prezentovali na hřišti a ten, kdo to nebude plnit, nebude mít místo v tomto týmu,“ hlásí zkušený trenér, který minulý rok dovedl reprezentaci U16 k historickému zlatu. Nejcennější kov vybojovala také reprezentace U18. „To bylo loni a z minulosti se nedá žít… Jsem s hráči spokojen, zápasy s U16 beru jako výstřel do tmy a věřím, že se to nebude již opakovat, tak jsme to řekli i hráčům a nechceme se k tomu více vracet. Hodně hráčů nastupuje v Extralize mužů a v 1.Lize a je to na nich znát a pro nás jen dobře, že absolvují těžké zápasy, a to platí i pro juniorku,“ nezastírá Čapek.

V dalších přípravách budou reprezentanti pokračovat na konci března, kdy bude nominace ještě užší. „Sejdeme se o velikonočních prázdninách nejspíše v Mostě na dva dny, výběr bude ještě zúžen na 3 brankáře a 25 hráčů, ale tím nechci říci, že budeme vybírat pouze z těchto hráčů,“ přibližuje Čapek, jak bude vypadat sestava na dalším soustředění. Každý hráč má dveře otevřené a záleží na jeho výkonech v jarní části, to od nás hráči slyší na každém kempu a také, že musí sami na sobě pracovat ne jenom v klubu a že hráči, kteří byli úspěšní, vždy trénovali více než ostatní… Více nám termínová listina nedovolí, až 2 kempy v červnu,“ doplňuje hlavní trenér reprezentace hráčů do 18 let.


I přes porážky s A týmem mužů Plzně byl hlavní trenér reprezentace U18 Vít Čapek s výkony svých svěřenců spokojen. Autor fotky: Jaroslav Soukup.