Reprezentace

Všichni kluci se postavili k zápasům proti reprezentaci U18 čelem, těší Michala Kozu

Reprezentace hráčů do 16 let se o minulém víkendu sešla na dalším soustředění. V Plzni měli trenéři pro hráče připravený nabitý program, v rámci něj také odehráli zápasy proti reprezentaci U18. O průběhu příprav na Mistrovství světa v Žilině se více rozpovídal jeden z asistentů trenéra Michal Koza.

Dvoudenní kemp obsahoval dvě tréninkové jednotky a modelové zápasy

Pane trenére, o minulém víkendu jste měli s reprezentací do 16 let první dvoudenní soustředění. Jak se lišilo od těch předchozích jednodenních? Co jste měli pro hráče připravené?

První dvoudenní kemp proběhl s užším výběrem. V první sérii jednodenních kempů jsme se zaměřili na srovnání širšího výběru hráčů, kde byli kluci z doporučení klubů namíchaní mezi kluky, kteří prošli loňským výběrem U14 a také U16, nechyběli ani hráči z finálních akcí. Série jednodenních kempů nám dala celkem jasné výkonnostní zrcadlo a z toho jsme určili přibližně 40 hráčů a brankářů užšího výběru. S většinou z nich jsme pracovali právě uplynulý víkend a kluky, kteří se nezúčastnili ať už kvůli omluvě nebo z role náhradníků, tak budeme chtít vidět na dalším pokračování přípravy.

Dvoudenní kemp obsahoval dvě tréninkové jednotky a modelové zápasy, v sobotu proti starší kategorii U18, v neděli si pak kluci zahráli mezi sebou. Nakousli jsme už první jednoduché taktické pokyny, abychom viděli, jak jsou vybraní hráči přizpůsobiví a zároveň, jaký herní styl je jim blízký.

S přípravami jste začali minulý rok v prosinci, kdy jste měli dva jednodenní kempy. Dalšími dvěma jste pak pokračovali na začátku ledna. Vnímáte v průběhu příprav progresy hráčů? Dochází k postupnému zlepšování?

Kategorie U16 je velmi specifická tím, že většina hráčů prochází, jak já říkám, takovým pubertálním vývojem a růstem. Často se stane, že hráč, který je na podzim menšího vzrůstu a váhy, není moc rychlý a je opatrný v soubojích, tak během zimy a zimní přípravy „vystřelí“ a na jaře je z něho vysoký, rychlý, soubojový hráč, který si mnohem víc věří.

Takže ano, u těch, co se neflákají a v lepším případě dělají něco navíc, nad rámec tréninků, v kombinaci s tím, jak rostou, tak ke zlepšování dojde vždy. V průběhu jara se pak může klidně stát, že se na přípravný kemp dostane hráč, který například absolvoval ten úplně první prosincový kemp, na dalších nebyl a najednou bude patřit mezi hráče, kteří mají velkou šanci na účast v Žilině. Krásný příklad je z loňska, kdy nás podobný hráč na posledním kempu přesvědčil tak, že jsme se rozhodli pro jeho nominaci do červeného týmu a naopak jsme jednoho hráče museli poslat do bílého týmu. Tento hráč byl pak klíčovou postavou semifinále se Slováky.

Na kempu v Plzni jste také odehráli dvě přípravná utkání proti reprezentaci do 18 let, v prvním jste prohráli 2:5, druhý jste ovládli 3:2. Jak tým zvládl zápasy proti starší kategorii?

Těší mě, že všichni kluci se k tomu postavili čelem a s maximálním odhodláním. Oba zápasy jsme měli velmi dobrý pohyb a byli jsme silní v soubojích, takže oba dva zápasy byly velmi vyrovnané. Kde byly mezery, tak to byla útočná fáze, tam nám chyběla větší spolupráce a důraznější koncovka. Ve chvílích, kdy jsme hráli týmově celá „pětka“ tak, jak jsme si řekli, tak jsme nad protivníkem dokázali mít i převahu v útočném pásmu a dostávali se do velmi zajímavých situací a koncovek. Ačkoliv jsme jeden zápas prohráli a druhý vyhráli, tak jsme sledovali především tvář obou sestavených týmů, jejich vlastnosti, komunikaci na střídačce, vnímání pokynů a herní činnosti, na které se musíme víc zaměřit.


Talentovaní hokejbalisté do 16 let předvedli v Plzni v duelech proti staršímu výběru, že sílu tento ročník rozhodně má. 

U vybraných hráčů často rozhoduje i aktuální forma, obětavost pro tým a přijmutí role v týmu

U reprezentace U16 už působíte delší dobu. Je v tomto reprezentačním cyklu práce odlišná, když další světový šampionát je už v červenci?

Od začátku mého působení jsou finálové akce každý rok, takže ta práce je velmi podobná. Co mají všechny ročníky společné je fakt, že na výběr a sladění týmu není moc času, a tak často u vybraných hráčů rozhoduje i aktuální forma, obětavost pro tým a přijmutí role v týmu.

Ve statistikách Extraligy dorostu a juniorů je vždy spousta bodově silných hráčů, vždy jsou s tím spojené otázky, že zrovna „tam ten“ tam chybí, ale reprezentace je příprava na krátkodobý turnaj, boj, kde každá chyba může znamenat zklamání a každá modřina může znamenat úspěch. Proto kromě bodově silných hráčů musíme správně vybrat i takové hráče, kteří na papíře statistik nejsou tolik vidět, ale jejich práce je pro úspěch celého týmu zásadní. Ať jde o disciplinovanost, obětavost v soubojích, blocích nebo například včasnému „zavření mantinelu“.

Už v létě je naplánovaný šampionát na Slovensku. Jaký bude další program příprav reprezentace hráčů do 16 let směrem k blížícímu se Mistrovství světa v Žilině?

Další přípravný kemp užšího výběru chystáme v období velikonočních prázdnin, 28. a 29. března 2024. Místo zatím stále řešíme, protože v tento termín ještě nejsou položeny inline povrchy na zimních stadionech, což nám přípravu lehce komplikuje. Potřebujeme se už připravovat na velkém hřišti hokejových rozměrů.

Po tomto kempu nás už pak čeká v podstatě maximálně jeden jednodenní herní kemp a jeden dvoudenní po skončení ligových soutěží, kde určíme finální nominaci. Následně se pak budeme připravovat těsně před odjezdem s vybranými hráči (12 útočníků, 8 obránců, 3 brankáři + několik necestujících náhradníků, které vybereme a zároveň tuto roli přijmou).


Trenéři národního týmu hráčů do 16 let už pracují po úvodních 5 kempech s cca 30 hráči a 5 brankáři. Další soustředění je v plánu o velikonočních prázdninách na konci března. Autor fotky: Jaroslav Soukup.