Reprezentace

Proti osmnáctce jsme hráli vyrovnaný zápas, hodnotí kemp reprezentace U16 Petr Schwach

Na reprezentačním srazu v Plzni se potkaly týmy kategorií hráčů do 16 a 18 let. Vzájemný zápas stihl před nuceným odjezdem i útočník Letohradu Petr Schwach. Nadějný dorostenec zakončil podzim na 4. místě kanadského bodování, nyní doufá v pozvánku na šampionát v Žilině a také věří v klubové úspěchy.

Vaše jméno se objevilo v nejnovější nominaci reprezentace do 16 let. Jednalo se o Vaši první pozvánku? Pokud ne, jakých předešlých akcí jste se doposud účastnil, a jaký byl důvod Vaší absence na soustředění z počátku ledna?

Mojí první reprezentační zkušeností byl prosincový kemp v Plzni. Předešlého kempu v Mostu jsem se nezúčastnil, jelikož jsem dorazil už do výše zmíněné Plzně, kde trenéři usoudili, že svými výkony stačím. Kemp v Mostu byl spíše o zkoušení dalších hráčů.

Myslíte, že jste se do sestavy probojoval zaslouženě? Jak hodnotíte své výkony, které jste předváděl v průběhu podzimní části sezóny v dresu Letohradu?

Myslím si, že ano. Výkony hodnotím víc než pozitivně, konečně jsem mohl zasáhnout do všech odehraných zápasů, což vede k mému celkovému 4. místu v kanadském bodování v divizi Východ.

O víkendu jste absolvoval s kategorií U16 přípravu v Plzni, kde jste se krom dalšího postavili reprezentačnímu výběru do 18 let. Jak se Vám akce líbila, a co byste řekl k zápasovému projevu?

Akce byla připravena suprově. Proti osmnáctce jsme hráli vyrovnaný zápas jak po herní, tak i po fyzické stránce. Bohužel to na výsledku není tolik vidět, protože jsme prohráli 2:5.


Chci to dotáhnout na Mistrovství světa v Žilině!

Jak jste byl na zmíněném reprezentačním srazu spokojen se svými vlastními výkony? Dokážete říci, co je na hřišti Vaší předností, a v čem se naopak musíte ještě zdokonalit?

Na srazu mě mé výsledky docela mrzely, protože jsem jel všechno tak na 70 %. Možným důvodem bude asi to, že jsem od začátku kempu měl zimnici a bolelo mě v krku. Proto jsem také druhý den musel sraz opustit. Následkem je začínající zápal plic. Mojí předností, zejména v lize, je střela golfem. Potřebuju se jenom občas přenést z puku na balónek, protože hraju navíc také lední hokej.

Letohrad je v České republice hokejbalovým velkoklubem s početným zastoupením v mnoha reprezentačních kategoriích. Máte ve svém klubu nějaký vzor, který byste chtěl následovat? Kdo Vás jinak inspiruje obecně ve světě sportu?

Ve svém klubu určitě vzor mám, je to reprezentační útočník Michal Macháček. Nikoho konkrétního, kdo by mě jinak inspiroval nemám, spíše se dívám na všechny a od každého si něco vezmu.

Co je největším cílem Vaší hokejbalové kariéry? Kam byste to chtěl dotáhnout jak v rámci reprezentace, tak v rámci klubu?

V rámci reprezentace to chci dotáhnout tenhle rok na Mistrovství světa juniorů v Žilině a dál o tom zatím nepřemýšlím. S Letohradem bych si chtěl aspoň jednou zahrát finálový turnaj. V budoucnosti pak určitě hrát stabilně za náš A tým.


Petr Schwach (vpravo) s asistentem hlavního trenéra reprezentace U16 Filipem Červinkou, který vidí jeho progres v extraligovém dorostu Letohradu.