Reprezentace

V Plzni budeme chtít rozvíjet to, co jsme hráčům již vštěpovali, prozrazuje Jakub Třináctý

Po dvou jednodenních prosincových kempech měla reprezentace hráčů do 18 let naplánované další dva hned o prvním víkendu v lednu. První dvoudenní sraz ji čeká už ve druhé polovině ledna. O přípravách na červencové Mistrovství světa v Žilině se více rozpovídal asistent hlavního trenéra Jakub Třináctý.

Utvořit konečnou nominaci nebude nic snadného

Po úspěšném Mistrovství světa v Liberci se reprezentace U18 začala připravovat na další šampionát s novým realizačním týmem v prosinci. Na úvodní soustředění navázala na začátku nového roku. „Kemp v Mostě splnil naše očekávání. Jednalo se o poslední z úvodních kempů, na který jsme pozvali převážně hráče omluvené z předchozích akcí. Hráči přijeli velmi dobře fyzicky připraveni, i když bylo znát, že delší dobu nedrželi hokejku v ruce,“ říká asistent trenéra Jakub Třináctý. „Na úvod jsme tedy chtěli, aby si hráči osahali míček na leštěném betonu. Zbylé tréninkové jednotky byly zaměřeny především na hru v předbrankovém prostoru, řešení nerovnovážných situací, založení útoku a transition. Sehráli jsme také dvě modelová utkání,“ vypráví Třináctý, na co se s hráči na kempu zaměřovali.

Na úvodních jednodenních srazech trenéři prověřovali široký výběr hráčů, nyní se s přípravami přesunou do další části. „Momentálně jsme v polovině našeho cyklu. Máme za sebou úvodní kempy, na které byli pozváni především hráči, kteří se nezúčastnili mistrovství v Liberci. V plánu máme ještě minimálně lednový kemp v Plzni a další dvě soustředění,“ prozrazuje jeden z asistentů trenéra reprezentace hráčů do 18 let.

Mladí reprezentanti se na Mistrovství světa v Žilině představí už za necelých šest měsíců, vybrat hráče do konečné nominace nebude pro trenéry lehké. „S ohledem na to, že se na minulém šampionátu v Liberci představilo okolo čtyřiceti hráčů ročníku narození 2006 a 2007, jsme již před zahájením tohoto cyklu předpokládali, že utvořit konečnou nominaci nebude nic snadného a konkurence bude obrovská. To se nám potvrdilo,“ neskrývá Třináctý.


Kategorie U18 klade větší nárok na fyzickou i taktickou připravenost hráčů

K reprezentaci hráčů do 18 let přešel Třináctý s hlavním trenérem Vítem Čapkem od mládežnické reprezentaci U16. „Kategorie U18 samozřejmě klade větší nárok na fyzickou i taktickou připravenost hráčů. Je třeba se více zaměřovat na celkovou organizaci hry ve všech pásmech. Musíme tedy s hráči více pracovat na herních systémech,“ vyjmenovává rozdíly mezi těmito mládežnickými kategoriemi Třináctý. „Nesmím také zapomenout na důležitost rychlého přechodu mezi obrannou a útočnou hrou a naopak,“ doplňuje jeden z trenérů reprezentace U18.

V přípravách na Mistrovství světa bude reprezentace do 18 let pokračovat ve druhé polovině ledna. „Na dvoudenním kempu v Plzni budeme chtít rozvíjet to, co jsme hráčům vštěpovali již na předchozích akcích. Budeme se opět soustředit především na přechodovou fázi hry, tlak do brány a transition. Na závěr kempu náš čeká přátelské utkání,“ prozrazuje Třináctý náplň prvního dvoudenního soustředění.


Jakub Třináctý prožil v roce 2023 veleúspěšné Mistrovství světa v Liberci, kde v roli asistenta hlavního trenéra pomohl národnímu týmu hráčů do 16 let k historickému titulu mistrů světa! Autor fotky: Markéta Křížová | eSport.cz