Reprezentace

Je to neskutečná euforie a skvělý pocit, těší první gól v reprezentaci mužů Jana Bečku

Na reprezentační kemp mužů byl v prosinci do Žiliny poprvé nominovaný Jan Bečka. Nejmladší obránce širšího výběru vedl ještě v létě na domácím mistrovství reprezentaci U20 jako kapitán. Nyní se v premiérových startech v seniorské reprezentaci hned blýskl gólem a asistencí.

Je to boj o seniorské MS, náročný program se nemůže brát v potaz

Honzo, v první polovině prosince jste absolvoval reprezentační kemp mužů na Slovensku. Poprvé jste se tam objevil v seniorské reprezentaci. Potěšila Vás nominace a příležitost už ve dvaceti letech bojovat o nominaci na šampionát do Švýcarska?

Pozvánka do nominace mě určitě potěšila, taky koho by ne, je to přece jenom seniorská reprezentace a příležitost bojovat o Mistrovství světa.

V Žilině jste neměli lehký program, vyjeli jste tam vlakem, pak vás čekali tři zápasy. Navíc mezi začátkem prvního a třetího utkání neuběhlo ani dvacet čtyři hodin. Jak náročné to bylo?

Program byl náročný, ale asi zase ne něco, co by se nedalo zvládnout. Samozřejmě já osobně jsem vstával ještě v relativně normální čas, nemohu mluvit za kluky, kteří jeli např. z Ústí nad Labem. Navíc je to boj o seniorské MS, takže něco jako náročný program se nemůže brát v potaz.

Na první kanadské body v reprezentaci mužů jste nečekal dlouho. Hned v prvním zápase jste si zapsal asistenci, ve druhém souboji jste vsítil první gól. Jak si tyto momenty vybavujete?

Sice to byla přátelská utkaní, ale i tak, když se povede dát první gól, tak je to neskutečná euforie a skvělý pocit, na který se jen tak nezapomíná.


MS v Liberci pro mě byl velice speciální a krásný zážitek

V létě jste na domácím mistrovství vedl reprezentaci U20 jako kapitán. Jaký je přechod z této mládežnické kategorie do mužů? Kde vidíte největší rozdíly?

Největší rozdíly spočívají v intenzitě hry a rychlosti rozhodování na hřišti. Jsou zde asi i fyzicky silnější hráči, než co jsem potkával v juniorských kategoriích, což taky vyžaduje určitou adaptaci.

Daří se Vám také v CROSSDOCK Extralize. Navázal jste na úspěšnou minulou sezónu a jste nejproduktivnějším obráncem Letohradu. Jaké máte cíle pro jarní část?

Osobně by mi samozřejmě nevadilo, kdybych byl ještě více produktivním obráncem a kluci po mých přihrávkách dávali víc gólu, aby mi v tom trochu pomohli. Týmově bych se samozřejmě chtěl s Letohradem dostat co nejdál v play off a posunout to umístění o ten poslední kousek výš.

Když se podíváme na Vaše úspěchy v letošním roce, tak jste jich dostáhl několik. Kromě individuálních výkonů jste se s Letohradem stali poprvé v historii vicemistry Extraligy, s reprezentací do 20 let jste na domácím šampionátu získali bronz. Co byste z letošního roku nejvíce vyzdvihl?

Jak říkáte, vyzdvihl bych zrovna tyto dva momenty. 2. místo v Extralize s Letohradem, to bylo něco neskutečného. MS v Liberci bylo vlastně moje první oficiální MS, protože se z toho vždy stal Světovy pohár, mistrovství Evropy atd. Takže jelikož to bylo moje první oficiální mistrovství, tak to pro mě byl velice speciální a krásný zážitek.


Jelenům z Letohradu se v loňské sezóně 2022/23 podařilo poprvé v historii klubu postoupit do finále Extraligy! U premiérového titulu vicemistrů ČR byl i tehdy 19letý obránce Jan Bečka. Autor fotky: Iva Janoušková ml.