Reprezentace

Hráči odvedli v Žilině kus práce, hodnotí soustředění reprezentace mužů Slavomír Švancar

Reprezentace mužů se o víkendu představila v Žilině, kde měla naplánovaný další kemp. Součástí něho odehráli čeští reprezentanti tři přípravná utkání se Slovenskem. Nejen o tom se rozpovídal asistent trenéra Slavomír Švancar, ale přiblížil i další program před blížícím se mistrovstvím ve Švýcarsku.

I když to bylo vše náročné, škoda, že takových herních srazů není ještě víc

Pane trenére, o víkendu jste se širším výběrem reprezentace mužů vyjeli na Slovensko. V Žilině jste absolvovali další přípravy před mistrovstvím. Jak se za tímto srazem ohlížíte?

Každá možnost takové konfrontace je super, vždy vám to o hráčích ukáže víc, než jste schopen poznat z extraligového zápasu. Schopnost adaptovat se na rychlejší tempo, méně času na každé rozhodnutí a určitě i větší emoce a třeba nervozita se nedá jinak než takto odhalit. Navíc mě baví atmosféra v kabině a vše co je s tím spojené, takže i když to bylo vše náročné, škoda, že takových herních srazů není v roce ještě víc.

Ve dvou dnech jste odehráli tři přípravná utkání, ve kterých jste chtěli navazovat na herní projev z minulého šampionátu. Naplnila se vaše očekávání a byli jste spokojeni s předvedenou hrou?

Na tento sraz jsme pozvali jen sedm hráčů z týmu, co se předvedl v Kanadě, takže se dá klidně říct, že tvoříme nový tým. V tomto kontextu jsem s předvedenou hrou vcelku v pohodě, bohužel jsme měli pasáže, které nás připravily o výrazně lepší výsledek. Takže abych odpověděl, neporazili jsme i přes převahu Slováky v základní hrací době, tudíž celkově spokojen být nemohu.

Nejprve jste se v sobotu utkali se slovenskou reprezentací U23, kde se vám gólově vydařila především druhá třetina a vyhráli jste 6:0. Co vám úvodní zápas ukázal? Jaký jste měli cíl v tomto utkání proti mladším hráčům?

Vlastně jsme nevěděli co od toho zápasu čekat, o soupeři jsme nevěděli prakticky nic, byla za námi dlouhá cesta, specifická hala atd., takže naším cílem bylo především dobře vstoupit do utkání a převzít iniciativu, dobrou kombinací a pohybem přehrávat soupeře. Kluci přece jen hrají o místa v reprezentaci, takže se všichni snaží pracovat na maximum. V zápase jsme jasně dominovali a od první minuty bylo zřejmé, že jde především o proměňování našich šancí, kterých jsme si vypracovali opravdu hodně. Nakonec jsme jich proměnili jen šest.


Vyřadit hráče před MS je nejtěžší věc

V sobotu večer jste poměřili síly se slovenským A týmem. Po dvou třetinách už jste vedli o čtyři branky, ale ve třetí se soupeř dotáhl a skóre otočil v prodloužení. Čím si vysvětlujete, že jste zápas nedovedli do vítězného konce?

Popravdě je víc aspektů, které dle mě rozhodly o naší konečné prohře. Nejprve jsme vedení získali, myslím, moc lacino a podlehli jsme dojmu, že se nemůže již nic stát. Slovákům samozřejmě pomohl k obratu fakt, že jsme hráli prakticky celou třetí třetinu oslabení (kdo zápas viděl, ať si udělá obrázek sám), ve kterých se jim podařilo zápas otočit. Tyto pasáže jsme nesehráli dobře, tým plný opor svých týmů musí takový zápas dohrát do vítězného konce, nehráli jsem zkušeně, ale chvílemi to bylo spíš takové juniorské představení. Rozhodující mohlo být i neproměněné trestné střílení Zvonyho (Dalimil Zvonek, pozn. red.) za stavu 4:1. My jako trenéři musíme samozřejmě přihlédnout i k faktu, že hráči vstávali ve 4 hodiny ráno, po dlouhé cestě bez odpočinku odehráli dvě utkání ve vysokém tempu, takže svoji roli mohla na konci zápasu hrát i únava. Když to sečtu, dostali jsme lekci, která může být ve finále přínosem a každého z nás to posune dál. Výhra třeba 8:1 by nám dala maximální pocit, že je vše super a trest by mohl přijít v horší čas.

Od utkání uběhlo jen pár hodin a se stejným soupeřem jste se potkali také další den. O vítězi zase nerozhodla základní hrací doba, ale tentokrát jste po samostatných stříleních oplatili Slovensku porážku. Jaká byla cesta za tímto výsledkem?

Druhý den jsme po hráčích chtěli především zodpovědnější přístup do defenzivy a stejnou aktivitu směrem dopředu. Většinu zápasu jsme byli lepším týmem, ale myslím si, že musíme pracovat na zvýšení efektivnosti v zakončení, což nám v obou zápasech předvedli Slováci, kdy vytěžili z minima maximum. Dále nás trápila kázeň, při tolika vyloučeních se dá těžko tým na takové úrovni porážet. Určitě se nám na velkém turnaji může taky stát, že nás bude rozhodčí dle našeho názoru řezat, ale pokud podlehneme pocitu křivdy, nemůžeme nic vyhrát. V prodloužení jsme již byli zodpovědnější a v nájezdech kluci prokázali svoji šikovnost.

Další soustředění vás čeká příští rok v únoru v Plzni, kde se uskuteční mezinárodní turnaj. Už dříve bylo zmíněno, že byste tam chtěli mít co největší část závěrečné nominace. Napověděl vám kemp na Slovensku více, kdo se tam objeví?

Díky nabitému kalendáři máme poslední herní konfrontaci před MS, pak již bude následovat jen soustředění před samotným odjezdem. Určitě bychom chtěli mít co největší počet hráčů již na tomto soustředění, ale víme, že mohou přijít okolnosti, které nám to nedovolí. Hráči v Žilině odvedli kus práce, něco nám pomohlo ve výběru, něco naopak ztížilo, ale určitě to není tak, že pokud se hráč, který byl v Žilině, neobjeví na kempu v Plzni, šance pro něj končí, bude play off a určitě stojíme i o hráče s aktuální formou. Popravdě přichází období, které na práci trenéra nemám rád, vyřadit hráče před MS je nejtěžší věc, kterou jsem musel v pozici trenéra udělat, ale bohužel těch míst je jen 23, to znamená, že se i výborní hráči na turnaj nedostanou.