Reprezentace

Dveře do reprezentace U18 má otevřené každý, kdo tomu půjde naproti, hlásí Čapek

Reprezentační kategorii U18 povede v nové sezoně zakončené šampionátem v Žilině trenér Vít Čapek, který se může pyšnit zlatou medailí z minulého šampionátu v Liberci, kde vedl mistrovský tým hráčů U16 RED. O tom, jaký rok čeká národní tým do 18 let může leccos napovědět i následující rozhovor.

Je to nová výzva a ty já rád

Pane Čapku, nová reprezentační sezona se pro Vás nese ve znamení nové role. Z jakých důvodů jste se přesunul od kategorie U16 ke kategorii U18?

O přesunu rozhodl reprezentační úsek, chtěl jsem pokračovat u reprezentace a je to pro mě vždy čest stát na střídačce národního týmu. Je to nová výzva a ty já mám rád.

Budete muset něco měnit na přístupu k hráčům, nebo uvidíme na lavičce stejného Vita Čapka jako v červnu v Liberci?

Teprve začínáme u této kategorie, hráče poznáváme, ač některé z nich už známe. Budeme chtít navázat na naši práci z Liberce a určitě budeme chtít vystupovat a hrát jako jeden tým. A ten tým není jen o mně, ale o celém realizačním týmu a samozřejmě hráčích. Když se to vše podaří dát dohromady, budu spokojen jako v Liberci.

Když se ještě na chvíli zastavíme u libereckého šampionátu, kdybyste měl vypíchnout jednu věc, kterou Vám do života přinesl, jeden zážitek, zkušenost, co by to bylo?

Těch věcí je hrozně moc, ale ta nejdůležitější z mého pohledu byla ta parta kluků, která táhla za jeden provaz. Každý přijal svoji úlohu v týmu. Všichni měli před začátkem svůj zlatý sen a dotáhli ho svojí vůlí, touhou a vášní pro ten sport až na vrchol. To když v kolektivním sportu nefunguje, tak nemůžete nic velkého vyhrát.

Vaším asistentem pro tento cyklus bude Jaroslav Procházka, který pomáhal na lavičce zlaté U23 ze stejného šampionátu, jak se zrodila tahle spolupráce?

Milan Maršner mě oslovil při skládání týmu U18, jestli si dovedu představit Jardu jako asistenta. Dovedu, známe se dlouho a myslím, že má podobný pohled na hokejbal. Jarda je zkušený trenér a já se těším na naši spolupráci. Další člen realizačního týmu je Kuba Třináctý, s ním nám spolupráce v loňském roce fungovala a jsem rád, že v tom budeme moct pokračovat, navíc k tomu máme nově Romana Konopu jako vedoucího mužstva.



Záleží na každém hráči, jak ke kempům přistoupí

Nedávno jste učinili nominaci na první kempy, kam zvete přes 60 hráčů. Dá se říct, že kdo není v tomto okruhu, nemůže se objevit na soupisce do Žiliny?

První kempy budou s hráči, které doporučily kluby, rozdělení na sobotu 9.12., kde budou hráči z divize Východ a v neděli 10.12. hráči Západ. Záměrně jsme chtěli vidět více hráčů a zároveň jsme nenominovali ty, kteří byli na MS v Liberci v U18 a U16 RED. Dokud není udělaná konečná nominace, má každý hráč šanci se tam dostat a to také budeme na každém kempu hráčům zdůrazňovat. Dveře do repre má každý otevřené, ale naopak své místo v repre nikdo nemá jisté dopředu. Záleží na každém hráči, jak k tomu přistoupí.

Co očekáváte od prvního reprezentačního srazu?

Touhu všech hráčů se porvat o reprezentační dres. Každá skupina bude mít dvě tréninkové jednotky a na závěr zápas. Potřebujeme si hráče prověřit i v tomto krátkém časovém období a následně nejlepší z nich posunout na další kempy.

Obě kategorie, okolo kterých se Vaše trenérská kariéra v poslední době točí, budou v Žilině obhajovat zlaté medaile. Je dle Vás tato obhajoba reálná? Nebo se koukáme až příliš dopředu?

Laťka je nastavena hodně vysoko. Nebudu teď, a ani průběhu přípravy, vynášet žádná předsevzetí. Budeme se snažit s kolegy vybrat ty nejlepší hráče, udělat co nejlepší tým. A nejlepší tým musí mít jen ty nejvyšší cíle.


Vít Čapek dosáhl s předchozím týmem reprezentaci U16 na posledním MS juniorů v Liberci 2023 titul mistrů světa! Povede se mu tento kousek i v červenci 2024 v Žilině s národním týmem hráčů do 18 let? Autor fotky: Markéta Křížová | eSport.cz.