Reprezentace

Bylo by špatné si nedávat jen ty nejvyšší cíle, má jasno lodivod šestnáctky Vít Čapek

Juniorský výběr hráčů do 16 let, který se představí na letním Mistrovství světa v Liberci 2023, se v dubnu připravoval společně s výběrem hokejbalistů do 18 let ve Svitavách. Na co se Vít Čapek se svým celkem zaměřoval? Došlo ke zúžení kádru? A co soustřední přineslo za poznatky?

Trenére, na začátku dubna jste se se svým výběrem do 16 let potkal ve Svitavách, kde proběhlo jedno z důležitých soustřední před MSJ 2023. Co bylo jeho cílem?

Byla to jedna z mála možností se potkat ještě dříve, než skončí soutěže s ohledem na termínový kalendář a za to jsme byli rádi. Moc času nám do zahájení MS nezbývá a práce nás čeká plno. Cílem bylo se zúženým kádrem pracovat na systémových věcech.

Určitě jste se ještě před světovým šampionátem zabývali otázkami ohledně jednotlivých hráčů a celkového složení celku. Došlo na kempu ke zúžení širšího kádru?

Do Svitav jsme pozvali 4 brankáře a 26 hráčů do pole, konečná nominace bude 20+3. Hráče řešíme s kolegy neustále, zvláště po odehraném víkendu si vyměňujeme poznatky, kdo jak hrál jak se dařilo našim ,,ovečkám“. Máme záměrně více hráčů s ohledem na složení tréninkových jednotek na kempu a herních variant. O některých hráčích máme jasno, řekl bych 3 lajny máme dané 2 brankáře taky, ostatní mají stále o co hrát i ti co nebyli na kempu.

Jaké poznatky vám soustředění přineslo v herním smyslu? Na co jste se ve hře zaměřovali? Co pro MSJ 2023 pilujete?

Zaměřili jsme se na rozehrávku z obranného pásma a situace 3-2 a 2-1, a také došlo na přesilovky. Určitě se budeme nadále věnovat rozehrávce, hře v obranném pásmu, přesilovkám atd. Bude toho více co budeme muset dopilovat. Hlavně hráčům to přineslo, že na velkém hřišti je to trochu jiný sport a je to ještě více o běhání.


Pevně věřím, že se nám podaří složit a vybrat ten nejlepší tým

Na svitavském stadionu současně proběhlo soustředění juniorů do 18 let. Proběhla nějaká konfrontace s mladší reprezentací? Myšleno například jako modelový zápas.

V sobotu jsme hráli modelový zápas s U18 hraný na čtyřikrát 15 minut hrubého času a byla to pro nás obrovská škola a lekce. Moc se nám ten zápas nepovedl... Dělalo nám problém přechod na velké hřiště, nedostupování hráčů, malý pohyb, bylo toho více. Hned večer jsme si udělali video rozbor, abychom hráčům ukázali chyby v návaznosti na modelový zápas. V neděli, kde jsme postavili proti sobě červenou a bílou, tak jsme hráli v desetiminutových blocích a musím říci, že už se tam takové chyby nedělaly a s tímto utkáním jsme byli již spokojeni, hráči plnili co jsme po nich chtěli.

Co byste na domácím světovém šampionátu s vaším výběrem chtěl dokázat? Určitě věříte ve zlaté medaile, ale jak náročné bude dojít až na vrchol?

Bylo by špatné si nedávat jen ty nejvyšší cíle a tím je určitě zlatá medaile, ale uvidíme, jaká bude realita. Pevně věřím, že se nám podaří složit a vybrat ten nejlepší tým, který bude bojovat o medaile. Pro všechny hráče to bude první takto velká akce, tak uvidíme, jak se popasují s tlakem či novými soupeři ze  Slovenska a zámoří… Nebude to nic lehkého, ale my si nedáváme malé cíle, jen ty velké.


Tato parta se v dubnu připravovala na Mistrovství světa ve Svitavách.