Reprezentace

Osmnáctka se v dubnu připravovala ve Svitavách! Chceme se porvat o ty nejcennější medaile, hlásí kouč

Juniorský výběr hráčů do 18 let, který se představí na letním Mistrovství světa v Liberci 2023, se v dubnu připravoval společně s výběrem hokejbalistů do 16 let ve Svitavách. Na co se Martin Davídek se svým celkem zaměřoval? Došlo ke zúžení kádru? A co soustřední přineslo za poznatky?

Trenére, na začátku dubna jste se se svým výběrem do 18 let potkal ve Svitavách, kde proběhlo jedno z důležitých soustřední před MSJ 2023. Co bylo jeho cílem?

Jednalo se o poslední výběrový kemp a cílem bylo vidět ještě hráče, kteří se z různých důvodů nemohli zúčastnit zimních kempů a zároveň vidět hráče, u kterých jsme si ještě nebyli jistí nominací.

Určitě jste se ještě před světovým šampionátem zabývali otázkami ohledně jednotlivých hráčů a celkového složení celku. Došlo na kempu ke zúžení širšího kádru?

O kostře týmu jsme měli jasno před tímto kempem. Z pozvaných hráčů jsme se zaměřili právě na tipy hráčů, kteří by vhodně doplnili tu cca desítku hráčů, o kterých jsme měli jasno. To jak z pohledu herních dovedností, tak povahových rysů, somatotypu, držení hole a dalších drobných faktorů. Bude se hrát na hokejovém hřišti a hodně zápasů ve 4 dnech. Ano, po tomto kempu jsme zúžili kádr na 25 hráčů do pole a 4 brankáře.

Jaké poznatky vám soustředění přineslo v herním smyslu? Na co jste se ve hře zaměřovali? Co na MSJ 2023 pilujete?

Jak jsem popsal výše, všímali jsme si fyzické vyspělosti hráčů, kondice, umění se přizpůsobit různým spoluhráčům. Pilovat na MS budeme hlavně na závěrečných kempech v červnu. Zaměříme se na herní systém obranné i útočné hry, přesilovky a oslabení.


Myslím, že budeme mít velkou sílu zejména v ofenzivě

Na svitavském stadionu současně proběhlo soustředění juniorů do 16 let. Proběhla nějaká konfrontace s mladší reprezentací? Myšleno například jako modelový zápas.

Využili jsme společného soustředění s U16 a odehráli jsme přípravné utkání hrané na čtyři čtvrtiny a všichni hráči byli plně vytíženi. Druhý den jsme sehráli modelové utkání mezi sebou a to přineslo také spoustu cenných poznatků. Hrálo se ve vysokém tempu.

Juniorská reprezentace do 18 let bude obhajovat stříbrné medaile z mistrovství roku 2018, kdy jste Česko dovedl v této kategorii pro stříbrné medaile. Určitě si s týmem brousíte na domácí zlato. Jak těžké to tentokrát bude?

Jako každý šampionát nevíte úplně do čeho jdete. Není zahraniční konfrontace, navíc naše reprezentace je zcela nově tvořena z pohledu toho, že většina hráčů ročníku 2005 nebylo v U16 ani U18 díky známým nekonáním šampionátů z důvodu covidu a války na Ukrajině.

Tak, jak se nám postupně profiloval tým, myslím, že bude mít velkou sílu zejména v ofenzivě, kterou chceme opřít o kvalitní obranu a brankáři se ukázali také v dobrém světle. Teď, aby vydrželi ve svých klubech hrát co nejdéle, kvůli hernímu a tréninkovému vytížení. Na MS pojedeme s cílem získat medaili a určitě se chceme porvat o ty nejcennější.


Národní tým hráčů do 18 let využil pro přípravu na MS v Liberci svitavský zimní stadion již v únoru.