Univerzitní hokejbal

Byla to jedna z nejpřátelštějších akcí, ohlíží se účastníci za vysokoškolským turnajem

První ročník vysokoškolského hokejbalového turnaje si studenti užili. V Pardubicích ho odehrála také Kristýna Mačátová. Letohradská hokejbalistka byla s formátem soutěže spokojená, s týmem vybojovala druhé místo. K úspěchu pomohl celku také Jan Stromko.

Myslím si, že je to velmi dobrý nápad, netají se Kristýna Mačátová

Kristýno, ke konci ledna jste se v Pardubicích zúčastnila prvního ročníku vysokoškolského hokejbalového turnaje. Jak se za touto akcí ohlížíte?

Já jsem si turnaj moc užila. Dokonce si myslím, že to byla jedna z nejpřátelštějších akcích, na kterých jsem kdy byla v rámci hokejbalu. Rozlosování do náhodných týmů a následná hra formou 3+1 mě bavila, dokonce jsme s naším týmem získali druhé místo - samozřejmě umístění při takových sportovních událostech není až tak důležité.

Na turnaj se mohli přihlásit všichni hráči a hráčky, kteří studují na vysoké škole. Co říkáte na myšlenku zařazení hokejbalu mezi univerzitní sporty?

Myslím si, že je to velmi dobrý nápad, i když dle mého hlediska organizátory čeká ještě velká práce. Každá celonárodní akce má mnoho úskalí, například ve studentském životě mnohdy nebývá zas až tolik volného času, pokud se snažíte skloubit nejen studium, ale například i brigádu. Samozřejmě zde jsou i klubové zápasy, které také zabírají značnou část časového harmonogramu.

Mohli jste se tam potkat s hokejbalisty z různých univerzit a také si s nimi zahrát v týmu, který byl náhodně nalosován. Jak jste vnímala tuto možnost setkat se s ostatními studenty?

Před odjezdem na turnaj jsem se bála, že tam nikoho nebudu znát, protože již tolik aktivně nehraji, ale nakonec to předčilo mé očekávání... Nejenže jsme se všichni dobře sportovně bavili, ale také jsme si povídali o studiu. I když jsem většinu hráčů viděla poprvé v životě, tak jsme se bavili bez ostychů.


Kristýna Mačátová (vlevo) se z chlapeckou konkurencí poprala více než statečně a hlavně si užila kupu hokejbalové zábavy a o tom to je. Autor fotky: Jana Nekolová.

Den si užijí nejen hokejbalově

Utkání se na turnaji hrála ve formátu 3+1. Zachovala byste ho, nebo byste pro příště navrhovala jiný? A jak jste byla spokojena s celým systémem turnaje?

Hra formou 3+1 byl pro mě ideální, i když musím říct, že to i tak bylo pro mě fyzicky náročné - přece jenom klučičí dynamika je mnohem na vyšší laťce než ta dívčí, proto bych i tento formát do příštího turnaje zachovala, jestliže bude opět mix holek a kluků. Líbilo se mi i pravidlo, že když dala gól hráčka, tak se počítal za dvě vstřelené branky.

Někteří možná uvažovali, jestli se na akci přihlásit, někdo bude na vysoké škole studovat třeba v dalších letech. Na co byste je pozvala na další ročníky?

Určitě bych je pozvala na den, který si užijí nejen hokejbalově, ale také se dostanou do kontaktu i s lidmi mimo svůj klub. Můžete si společně postěžovat na zkouškové období, ale také si najít i nové přátele nebo hokejbalové kontakty, které se vám vždy můžou hodit.


Kristýna Mačátová nebyla jedinou vysokoškolskou hokejbalistkou na turnaji. Autor fotky: Jana Nekolová.

Je to zase krok dopředu

Na turnaji se ve stejném týmu představil také Jan Stromko, který hraje v Extralize za Karvinou. „Celou akci jsem si užil. Bylo fajn si během zimní pauzy jít zahrát. Jen mě trochu mrzí, že jsem si nemohl zahrát s mým spoluhráčem z Karviné s Honzou Divišem,“ prozrazuje Stromko. S prvním ročníkem akce v Pardubicích byl spokojený. Turnaj se konal poprvé, ale vše probíhalo hladce. Myslím si ale, že kdyby přijelo všech 70 přihlášených lidí, tak by už vše tak hladce probíhat nemuselo. To by bylo lepší hrát na více hřištích, ale tím že nás bylo méně, tak vše probíhalo, jak mělo,“ říká karvinský útočník.

Na hřišti se většina musela přizpůsobit jinému hernímu formátu, než na jaký jsou zvyklí.Co se týče hry, tak se hrálo v poměrně vysokém tempu a pro hodně lidí to byla nová zkušenost si zahrát turnaj ve formátu 3+1,“ neskrývá Stromko, který je také členem širší nominace reprezentace U23. „Co se týče propagace hokejbalu, je to zase krok dopředu. Je určitě dobře, aby o hokejbale vědělo a slyšelo co nejvíce lidí a aby se o něm více mluvilo,“ uvědomuje si Stromko.

>>KOMPLETNÍ FOTOGALERIE Z UNIVERZITNÍHO TURNAJE<<


Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9