Univerzitní hokejbal

Naše kroky vedou k Akademickému mistrovství ČR, říká jedna z pořadatelek Anna Kuželová

Po prvním setkání hokejbalistů z vysokých škol v rámci turnaje v Pardubicích přichází prostor pro další jednání ohledně univerzitního hokejbalu. Na otázky týkající se aktuálních příprav plánovaných akcí i možností směřování hokejbalu na VŠ v budoucnu odpovídala pořadatelka Anna Kuželová.

Po útočníkovi extraligové Karviné Janu Divišovi se k turnaji vysokých škol z minulého týdne vyjádřili i organizátoři akce z řad ČMSHb. Dostat hokejbal mezi ostatní univerzitní sporty je předmětem aktuálních diskuzí, a po letošním premiérovém srazu hráčů i hráček z Čech a Moravy je cílem pro následující roky uspořádat celorepublikové akademické mistrovství. Anna Kuželová v rozhovoru popisuje kroky nezbytné k dosažení stanovených cílů a vyzývá samotné hokejbalisty, aby projevili zájem a navýšili počet zúčastněných oproti poslednímu turnaji.

Turnaj proběhl bez problémů a v dobré náladě

Jak vznikl celý ten nápad univerzitního hokejbalu? Co byl ten impulz, který zajistil, že právě letos se konal první turnaj vysokoškoláků, a proč se zrušila ta první událost plánovaná na loňský rok?

Už dávno proběhlo několik turnajů, kdy se mezi sebou utkala mužstva vysokých škol, na což bychom rádi navázali a vytvořili pravidelné akce pro vysokoškoláky. Zjišťovali jsme počty studentů, kteří se věnují hokejbalu a čísla byla vysoká. Na základě toho se začalo jednat s Českou asociací univerzitního sportu o zapojení hokejbalu a uskutečnění prvního Akademického mistrovství České republiky. Před touto velkou akcí jsme chtěli uspořádat akci menší, aby se vysokoškoláci mezi sebou poznali, zjistili, kdo studuje na stejných vysokých školách, aby v rámci nich mohli dát následně dohromady tým. V loňském roce se bohužel z důvodu omezení akce uspořádat nemohla, a tak jsme rádi, že letos už k ní mohlo dojít.

Bylo náročné takovou akci uspořádat? Co bylo nutné předem zajistit, a jak celkově probíhal přípravný proces?

Celá příprava začala oslovením hokejbalové veřejnosti a sběrem údajů studentů vysokých škol. Ti byli následně osloveni a byla spuštěna rezervace pro první turnaj. Ten proběhl systémem 3+1 s náhodným losem jednotlivých družstev. Stejný systém pořádáme i pro mládež, takže příprava nestála příliš mnoho času. Nejtěžší bylo vybrat vhodný termín, který by se nepřekrýval s žádnou soutěží ČMSHb, protože o akci mají zájem hráči extraligových celků i Ligy žen.

Považujete první ročník za vydařený? Proběhlo vše podle představ, nebo došlo ke komplikacím? Nebylo něco, co byste jako jedna z organizátorek zpětně změnila?

Turnaje jsem se bohužel vzhledem k nemoci nemohla zúčastnit, což mě velmi mrzí. Mám však ohlasy, že turnaj proběhl bez problémů a v dobré náladě. Jedinou kaňku vidíme v počtu zúčastněných. Kapacita sedmdesáti míst byla velmi rychle naplněna, ale turnaje se nakonec zúčastnilo necelých třicet hráčů a hráček. Nemoci a případné neúspěchy ve zkouškovém období moc neovlivníme, ale věříme, že se nám podaří akci udělat dobré jméno, a účasti nezabrání ani větší překážky.

>>FOTOGALERIE Z UNIVERZITNÍHO TURNAJE<<


Na 1. ročníku turnaje pro vysokoškoláky se představily také hokejbalistky. Formát 3+1 přinesl kupu hokejbalové zábavy. Autor fotky: Jana Nekolová.

Budeme také usilovat o stipendia pro studující hokejbalisty

Jak si představujete další vývoj univerzitního hokejbalu? Máte představu, jakým směrem by se akce měla v budoucnu ubírat? Za jak dlouho bude reálné uspořádat skutečný turnaj mezi jednotlivými univerzitami?

Naše kroky vedou aktuálně k Akademickému mistrovství ČR. Věříme, že jednání s Českou asociací univerzitního sportu budou úspěšná a tento krok se povede brzy naplnit. Následně budeme také usilovat o stipendia pro studující hokejbalisty, což je ale velmi složitým krokem.

Je nějaká možnost pro samotné hráče, jak podpořit a urychlit zařazení hokejbalu mezi ostatní univerzitní sporty?

Hráči nám pomohou svým zájmem o tyto akce, abychom ukázali, jak silnou základnu máme, protože pokud by se nám stalo to stejné jako nyní, že by na turnaj přijel jen zlomek přihlášených, nevrhalo by to dobré světlo. Je potřeba, aby zástupci ČAUS viděli, že samotní hokejbalisté a další příznivci tohoto sportu touží po takto velké univerzitní akci.

Pozitivními ohlasy k uplynulému víkendu přispěl i předseda ČMSHb Martin Komárek, který si mimo jiné pochvaloval úspěšné zapojení hokejbalistek mezi mužské osazenstvo. 
Turnaj pro vysokoškolské studenty mne překvapil svou pozitivní atmosférou a náladou, která na akci panovala. K organizaci akce bylo využito zázemí nafukovací haly TCV v Pardubicích Polabinách, která je i přes nízké teploty garancí příjemného prostředí pro sportování. Věřím, že tento turnaj byl prvním krokem k dalším akcím pro vysokoškolské prostředí. Diskuze s jednotlivými hráči a hráčkami mne v tomto pozitivním vjemu utvrzuje. Věřím, že dozvuky akce přilákají k dalším projektům více účastníků.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9