Mládež

Lákat děti k hokejbalu? Je to opravdu složité, vysvětluje Martin Pala

Karviná patří k nejtradičnějším hokejbalovým klubům v celé republice. Jak se oddílu daří nabírat nové hráče do svých řad? A jak vůbec vidí situaci okolo mladých talentů v celém regionu sekretář karvinského klubu Martin Pala?

Snažíme se dělat hlavně náborové akce

Jaké kategorie klub v Karviné má?

Máme vlastně všechny kategorie. Minipřípravku, přípravku, mladší a starší žáky, dorost i juniory. Potom máme samozřejmě chlapy. A tým i rezervní B tým.

Jakými způsoby se snažíte získat do klubu mladé talenty?

Snažíme se dělat hlavně náborové akce. Ty se nejčastěji konají u budov základních škol. Jde o ZŠ U Studny a ZŠ Prameny. Tyto akce jsou pravidelně na začátku září, kdy se děti vrací do škol. Co se týká náborových akcí v tuto chvíli, snažíme se obnovit kroužek hokejbalu v ZŠ U Studny. Prozatím se do našeho klubu přihlásilo 6 nových dětí, což považujeme za úspěch.

Je obtížné v dnešní době nalákat děti k hokejbalu?

Ano, je to opravdu těžké. V našem městě totiž fungují velmi dobře oddíly kopané, házené, basketbalu i hokeje. To pravděpodobně ještě zapomínám na další sporty. Každý z fungujících klubů potřebuje ke své činnosti děti a mládež. Proto se všichni aktivně snaží získávat nové talenty do svých oddílů.

Druhý zlom nastává po střední škole

Myslíte, že je ve vašem regionu dostatek talentovaných mládežníků, kteří by si v budoucnu mohli zahrát třeba i v reprezentačním dresu?

Ano, děti tu máme šikovné. Hodně ale záleží nejen na dětech samotných, ale také na jejich rodičích. Je pouze na nich, jestli chtějí, aby se jejich děti zlepšovaly, a obětovaly tak sportu volný čas.

V jaké kategorii se podle Vás láme kariéra hokejbalistů?

Podle mě je to s přechodem ze základní školy na tu střední. V tomto období je zde totiž mnoho dalších lákadel k trávení volného času. Bohužel je velmi málo mladých hráčů a hráček, kteří chtějí po základní škole na sobě i nadále pracovat a zlepšovat se. Druhý zlom pak nastává po střední škole, kdy hráči odchází buď pracovat, případně na vysoké školy.

Kdybyste měl nějak poradit ostatním týmům, jak pracovat s mládeží, co byste navrhl?

Těžko mohu já někomu poradit, když se nám samotným v klubu moc s náborem nevede. Každé město v našem regionu je v něčem specifické. Každé město je zároveň orientováno na jiný sport. Z tohoto důvodu si myslím, že to, co funguje u nás, nemusí nutně fungovat třeba v Třinci nebo jiných městech. U nás v Karviné je to velmi úzce svázané na osobní kontakty s některými z rodičů. Musím ale připustit, že konečně naši starší hokejbalisté dávají děti přednostně na hokejbal.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9