Reprezentace

Evžen Buščík: Nejdůležitější jsou ti lidé kolem sportu

Evžen Buščík pracuje jako fyzioterapeut u české hokejbalové reprezentace od roku 2016. Od té doby byl u několika úspěchů národního týmu. V našem rozhovoru se rozpovídal nejen o tom, jak se k této činnosti dostal, ale také o tom, co pro něho hokejbal i obecně sport znamená.

Byla to shoda náhod

Letos jste byl již poněkolikáté na mistrovství světa v hokejbale ve funkci fyzioterapeuta. Jak jste se k takové činnosti vůbec dostal?

Vzhledem k tomu, že pracuji s hokejisty přes 28 let, tak jsem začal postupem času pomáhat klukům u hokejbalu v Karviné. Shodou okolností v té době hrál v Karviné Martin Kurz, který zároveň dělal asistenta panu Pavlíkovi v juniorské hokejbalové reprezentaci. Byl jsem požádán, jestli jim nepomohu na MS v Sheffieldu. Tenkrát se tam konalo MS pro kategorie U16, U18 a U20. Přijel se na mě pan trenér Pavlík podívat a slovo dalo slovo. V té době jsem tedy začal spolupracovat s hokejbalem na juniorské úrovni.

A jak jste se dostal k mužské reprezentaci?

Znovu to byla shoda náhod. Pan Pavlík v tu dobu dělal asistenta panu trenérovi Drahomíru Kadlecovi v mužské reprezentaci. Pan Kadlec mi tedy následně zavolal, jestli bych jim nechtěl pomoci i v té dospělé reprezentaci.

Co vy a sport? Dělal jste někdy nějaký aktivně?

Ač na to má tělesná schránka příliš nevypadá, hrál jsem ragby (směje se). Poté jsem nějakou dobu koketoval s hokejem. Když jsem dal svého syna na hokej, tak jsem začal být u hokeje ještě víc. Trénoval jsem a u toho si dodělával školy. Potom jsem se začal zdravotně starat o hokejisty a o sportovce jako takové.

Co pro vás tedy znamená sport?

Já obecně sport miluji! Každému ho doporučuji. Myslím si, že sport je vynikající prevence vůči všemu. Ať už mluvíme o drogách, nemocech či jiných nešvarech dnešní doby.

Vraťme se k hokejbalu a vaší činnosti u něho. Co obnáší práce fyzioterapeuta u národního týmu?

Pokud se mohu vrátit k tomu nejbližšímu Mistrovství světa, které bylo letos v Kanadě, bylo to velmi náročné. Během sedmi dnů se odehrálo sedm utkání. My, jakožto fyzioterapeuti musíme hráče připravovat na každodenní zápasové tempo. Snažím se samozřejmě hlavně o to, aby kluci byli připraveni po zdravotní stránce.

Fyzioterapeut Evžen Buščík hrával ragby, následně se dostal přes hokej k hokejbalu. Fyzioterapeuta dělá v hokejovém Havířově. Zdroj fotky: AZ Havířov.

Musíte hráče dávat do pořádku od A až po Z

Vzpomínáte si na nějaké nepříjemné zranění hráče, které jste museli v krátkém čase vyřešit?

Pamatuji si na situaci, kdy jeden z hráčů měl u oka asi 4 centimetry hlubokou ránu. Jelikož mám na starosti všechny tyto věci, jako je šití a další vážnější zákroky, tak jsem mu tu ránu u oka musel během utkání zašít. Je toho samozřejmě víc. Musíte hlavně ty hráče dávat do pořádku od A až po Z, aby tu zátěž zvládli. Někdy se bohužel stane nějaký větší úraz, ale musím zaklepat, že to zatím nikdy. Až na pár výjimek to nebylo nic vážného. Navíc se nám poslední dobou takové úrazy vyhýbají.

Když se s hokejbalem dostanete na nějaká zajímavá místa, ve kterých se MS koná, máte čas si třeba také prohlédnout město?

Zrovna letos to moc nešlo. Jak jsem říkal, měli jsme náročný program. V sedmi dnech hned 7 zápasů. Samozřejmě jsme se byli na město podívat. Ale nebylo to ono. Musím ale říct, že s tím jsem dopředu obeznámen. Já na MS nejedu, abych si prohlížel město. Chci hlavně pomoci hráčům k pěknému výsledku.

Na každém MS je to takto hektické?

To ne, letos to byl extrém. Například předminulé MS v kanadském St. John’s bylo třeba v tomhle úhlu pohledu lepší. Měli jsme štěstí, že jeden den bylo volno, a tak jsme se zajeli podívat k moři na nejvýchodnější cíp Severní Ameriky. To bylo fajn.

Za tu dobu, co jezdíte s hokejbalovou reprezentací. Jaké jsou vaše největší vzpomínky, které jsou spojeny s hokejbalem?

Jsem strašně pyšný, že jsem se dostal k hokejbalu a že celkově pracuji u sportu. Poznal jsem spoustu báječných lidí. To je podle mě to nejvíc, co vám sport může dát. Samozřejmě jsem rád, že jsem navštívil i nějaké destinace, do kterých bych se nikdy nepodíval. Mluvím třeba o Kanadě. Ale nejdůležitější jsou ti lidé kolem sportu. Vždy si mám s kým zavolat. Vždy ke mně kluci z hokejbalu mohou kdykoliv přijet. To mě obohacuje. Když se ještě navíc podaří nějaký úspěch, je to třešnička na dortu.


Fyzioterapeut "Evža", jak všichni říkají, zaznamenal s českým hokejbalem několik úspěchů! Z juniorského Mistrovství světa si přivezl stříbrnou medaili s kategorií U18! Teď k tomu přidal mužské stříbro! Zdroj fotky: Karvinský deník.