Reprezentace

Češi do 16 let neměli na Evropském poháru konkurenci! Zlato a stříbro zůstalo doma!

Prvním červencovým dnem započal Evropský pohár pro kategorii U16, U20 a U23. Tento turnaj měl nahradit zrušené ročníky mistrovství světa. V kategorii do 16 let Česká republika zaznamenala velký úspěch, když zlatá a stříbrná medaile zůstala v Pardubicích! Jaký byl průběh celého turnaje?

Česká republika Red remizovala se Slováky, skupinu však vyhrála!

Evropského poháru do 16 let se zúčastnily pouze 4 týmy. A to dva výběry z České republiky, konkrétně červený a bílý tým. Poté výběr Slováků a Velké Británie. Turnaj započal již v pátek 1. července, kdy na polabinském hřišti k prvnímu utkání nastoupila Česká republika Red proti Slovensku. Tento „bratrský“ souboj byl velmi vyrovnaný, přičemž Slováci z něj vytěžili více. I když Češi měli více ze hry a šli jako první do vedení, tak si nepohlídali 28. minutu, kdy Slováci dvakrát udeřili. Čeští hokejbalisté ve třetím dějství ještě srovnali, čímž získali alespoň bod. V prodloužení rychle rozhodl Maxim Piško. Po tomto duelu se odehrál ještě jeden páteční duel, kdy si Češi z bílého týmu zastříleli proti Velké Británii, čtyřmi góly se blýskl Marek Šťástka.

Konečné pořadí ve skupině U16. Zdroj fotky: ISBHF.

Sobotní program otevřel duel mezi Velkou Británií a Slováky, kteří neměli problém soupeře z britských ostrovů přehrát rozdílem třídy 12:2. Od půl 12 došlo na české derby, které lépe vyšlo červenému týmu, v němž tento výběr dominoval. Jedelský a Pavlík zařídili pro červené borce vedení 0:2, přičemž se náskok vyšplhal až na 1:5. V odpoledních duelech poté červení hokejbalisté z České republiky získali pohodové tři body proti Británii, když vyhráli 21:0. Hokejbalisté z českého bílého celku šli do posledního utkání skupiny bojovat o finále, museli přitom porazit Slováky, aby si zahráli o zlato. Tento vypjatý zápas měly české naděje ve své režii. Od 4. minuty vedla česká družina 1:0 až do poslední minuty druhé třetiny, v níž Slovensko vyrovnalo. Poté šli Češi opět do vedení, ale Slováci znovu srovnali krok. Marek Šťástka Čechům postup vystřelil 30 vteřin před koncem zápasu. Češi tak měli jistotu, že obě nejcennější medaile zůstanou v Pardubicích.

Češi v bílých dresech si finále vystřelili 30 vteřin před koncem posledního zápasu v základní části! Zdroj fotky: Hokejbal tým.

Češi proti sobě svedli lítý boj! Červení potvrdili svou dominanci

O třetí místo se porvali Slováci proti Britům, kteří oproti zápasu ve skupině ukázali charakter. Smutní hokejbalisté ze Slovenska po 4 minutách prohrávali 0:2, nakonec ale zápas ve třetí třetině zvrátili a získali alespoň bronz. Očekávané finále Čechů opět řídil červený tým, který ve druhé minutě finále vedl 2:0. V čase 4:01 dokonce již 3:0 a po první třetině měl náskok 4:0. Červení hokejbalisté si zkušeně vedení nenechali vzít, i když Češi v bílém v poslední periodě dvakrát skórovali! Zlaté medaile brala Česká republika Red a výběru White muselo stačit stříbro.

Konečné výsledky z finálového dne. Zdroj fotky: ISBHF.

Ohlasy Michala Edla v průběhu turnaje

„Radost je obrovská, dali jsme si finále jako cíl. Navíc jsme chtěli, aby tam byly oba týmy a jsou tam, takže jsme samozřejmě šťastní. Cíl jsme splnili, nebylo to ale úplně snadné,“ řekl Michal Edl po postupu obou českých týmů do finále a pokračoval: "Finále je vždy krásné. Je velký úspěch, že do něho šly oba týmy České republiky. To byl cíl celého širokého realizačního týmu, hráči to věděli, byl to cíl i pro ně."

„Samozřejmě je to specifické, když ve finále proti sobě na obou stranách nastoupí Češi, chtěl jsem s kolegy trénovat celý tým. Měli jsme to nějakým způsobem rozdělené, jak to bude, co budeme dělat, ale to se změnilo. Bavili jsme se pak o tom, jak to uděláme, a s Honzou Falařem jsme si vzali jeden tým, Michal Koza s Jakubem Třináctým si vzali druhý tým a skvělý servis nám doplnil Jarda Badzik a fungovalo to. Takže jsme to rozdělili a nějakým způsobem zahráli proti sobě. Navíc jsem o trošku radši, že to zlato získal můj tým,“ směje se na závěr trenér Edl.

Zlatá a stříbrná medaile českých hokejbalistů do 16 let! Zdroj fotky: Hokejbal tým.