Reprezentace

Mělo to atributy světového hokejbalu a bylo se na co dívat, říká o finále Evropského poháru Tomáš Friml

Česká reprezentace hráčů do dvaceti let na Evropském poháru vybojovala zlato. K úspěchu dovedl tým Tomáš Friml, který celý turnaj hodnotí. Trenér reprezentace U20 se rozpovídal o utkáních ve skupině, výkonech hráčů nebo finále, kde hráči sehráli velmi atraktivní zápas.

Kluci předváděli velmi dobré výkony

Pane trenére, s týmem U20 jste vyhráli Evropský pohár. Jak se za tímto úspěchem ohlížíte?

Určitě je to úspěch, my jsme tam byli víceméně nejmladší kategorie a kluci předváděli velmi dobré výkony. Od prvního zápasu byla vidět síla týmu, nakonec jsme to vyhráli a jsme za to rádi.

Hrálo se na zimním stadionu, kde jsou rozměry hřiště trochu jiné než u hokejbalového. Museli si hráči chvíli zvykat, nebo vám to nedělalo problémy?

Myslím, že to problém nedělalo žádný. Týden před tím jsme měli soustředění v České Třebové, kde jsou podobné rozměry, takže hráči s tím byli srozuměni a víceméně jim to vyhovovalo. Oni jsou hodně rychlí, takže myslím, že velké hřiště pro ně bylo přínosem a rychlostí hlavně dělali problémy jiným týmům, a bylo to znát. Takže to určitě pro nás byla výhoda.

V základní skupině jste prohráli jen s českou reprezentací U23 a s dvanácti body jste byli první ve skupině. Očekával jste, že by Váš tým mohl být takhle vysoko?

Soustředili jsme se na každé utkání, šli jsme zápas od zápasu. Je to sice klišé, ale připravovali jsme se na každý zápas zvlášť. Určitě jsme týmu věřili, vybrali jsme si hráče a věřili jsme jim. Věděli jsme, jaký je v nich potenciál a oni to předvedli. Za to jim určitě chceme poděkovat, že předváděli takové výkony a celkově to vyhráli, takže určitě jsme spokojení.

Letohradský trenér Tomáš Friml dovedl s Filipem Červinkou českou reprezentaci U20 ke zlatým medailím! Jeleni měli na turnaji i hráčské zastoupení! Zdroj fotky: Hokejbal tým.

S hrou jsme byli maximálně spokojení

Hráči zvládli i zápasy se starší kategorií. Co jste si říkali před zápasy se zkušenějšími hráči? S čím jste do nich šli?

Nechtěli jsme měnit hru s jakýmkoli soupeřem. Věděli jsme, že by hráči měli být silnější, protože jsou starší, zkušenější, ale myslím, že na výkonech to nebylo znát. Hráči šli do utkání bez nějakého ostychu a šli si za svým. Plnili pokyny, které jsme po nich chtěli, a myslím, že to plnili velmi dobře. Bylo to znát, ale bohužel jsme prohráli s naší třiadvacítkou, ale tam jsme byli málo produktivní, a to nás stálo vítězství. Myslím, že třiadvacítka byla lepší a vyhrát si zasloužila. Jinak si myslím, že jsme byli vyrovnaným soupeřem, ale neproměnili jsme šance. Proti slovenské třiadvacítce jsme si nepřipouštěli, že jsou starší a chtěli jsme hrát trochu aktivní hru, která na ně platila, a ukázalo se, že to bylo úspěšné.

Ve skupině jste vsítili nejvíce branek ze všech týmů a také nejméně obdrželi. Jak jste byl s hrou týmu spokojený?

S hrou jsme byli maximálně spokojení jak dopředu, tak dozadu. Fungovalo to velmi dobře. Určitě tam byly v zápasech nějaké momenty, kdy hráči neplnili nějaké pokyny a v obranném pásmu jsme měli problémy, ale buď to zachránil gólman nebo hráči obětavě blokovali střely a jak v útoku, tak obraně jsme hráli velmi dobře. Hráči to plnili, samozřejmě chyby jsou vždy v zápasech, ale nebylo jich tolik, aby nás soupeři potrestali, a hlavně jsme v zápasech byli produktivní, kromě duelu s naší třiadvacítkou.

Ve finále jste se utkali se slovenskou reprezentací hráčů do 23 let, kterou jste porazili 3:1. Jak byste zápas zhodnotil?

Podle ohlasů, co jsem slyšel od diváků, to bylo hodně atraktivní utkání. Z mého pohledu to bylo hodně rychlé a důrazné a myslím, že to mělo atributy světového hokejbalu a bylo se na co dívat. Bylo to dramatické od začátku až do konce. Naši hráči ukázali ohromnou sílu. Den před tím, jak jsme hráli se Slováky, tak jsme byli hodně vylučovaní. Teď také, ale hráči předtím dělali hloupé fauly, nyní vyplynuly z nějakých soubojů, takže jsme s tím byli maximálně spokojení. Hráči to plnili a byli jsme i produktivní, bojovali jsme, hráči se obětovali, skákali do střel a když se něco dostalo ke gólmanovi, tak to podržel. Určitě to byl výborný kolektivní výkon a myslím, že jsme si zasloužili vítězství a v zápase jsme byli lepší.

Realizační tým české repre do 20 let. Zleva asistent trenéra Pavel Štefka, hlavní trenér Tomáš Friml, asistente trenéra Martin Kurz a vedoucí mužstva Filip Červinka! Zdroj fotky: Hokejbal tým.

Všechno fungovalo na výbornou

Ve druhé třetině jste otevřeli skóre, soupeř pak ve třetí srovnal, ale dokázali jste na to rychle zareagovat. Byl to jeden z nejdůležitějších momentů, který rozhodl o vítězství?

Myslím si, že rozhodně. Bylo to 1:1, dali jsme gól z brejku, kdy Sam Kucharčík utekl z trestné lavice, tam mu to výborně hodil Vojta Jágr a Sam si v té situaci, když šel sám na brankáře, poradil velmi mazáckým způsobem. Proměnil to a myslím si, že to byl klíčový moment utkání.

V mezinárodním turnaji se vám podařilo uspět na domácím hřišti. Jak jste si to užili?

Celý realizační tým a hráči si turnaj užili, vytvořila se super parta, všechno fungovalo na výbornou. Výkony byly velmi dobré, takže jsem si to užil maximálně a myslím si, že i hráči. Třešnička na dortu byla, že jsme to vyhráli, takže jsme s tím maximálně spokojení a budeme na turnaj vzpomínat jen v dobrém.


Mistři Evropy - českým tým do 20 let opanoval celý Evropský pohár! Navíc věnoval část týmové kasy po turnaji nadačnímu fondu Pink Bubble, který podporuje mladé onkologicky nemocné pacienty v návratu zpátky do života! Zdroj fotky: Hokejbal tým.

Fotogalerie: