Reprezentace

Červený tým U16 se na Evropském poháru raduje z vítězství, bílý celek skončil druhý

Ve finále Evropského poháru kategorie U16 se potkaly oba české týmy. Červení vstoupili do utkání lépe a po první třetině už vedli o čtyři branky. Ve svém tlaku poté ale polevili a bílým se podařilo ve třetí části snížit na rozdíl dvou branek. Červený tým si ale nakonec vedení pohlídal.

Česká republika Red vs. Česká republika White 4:2

Do utkání vstoupil lépe červený tým, který v úvodu otevřel skóre, když z pravého kruhu přesně zamířil Kachlík. Neuběhlo ani půl minuty a červení se radovali znovu, tentokrát se gólem blýskl Vela. Hráči v červených dresech pokračovali ve své aktivitě a už v páté minutě zařídil týmu tříbrankové vedení Jedelský. Fleischmana pak v bráně bílého celku vystřídal Růžička. Další gól přidali na své konto červení v přesilové hře, za záda bílého gólmana ho umístil Martínek.

Na začátku druhé třetiny byl blízko gólu Šťástka, míček ale skončil jen na tyči. Oba brankáři pak museli být pozorní, ale ani jeden tým výraznou šanci neměl. V polovině druhé části se v samostatném útoku ocitl Halouzka, v těsné blízkosti ale brankáře červeného týmu nepřekonal. Červení poté trochu ubrali ve své snaze a naopak bílý celek byl nebezpečný.

V úvodu třetí třetiny se bílému týmu podařilo snížit. Stoulil obdržel přihrávku na levý kruh a z protiútoku zamířil přesně. Bílí si pak zkomplikovali situaci vyloučením, v dobré příležitosti byl Daníček, ale brankář jeho střelu viděl a zasáhl. Červení byli aktivní i poté, ale skóre nenavýšili. Bílí hráči si pak zahráli početní výhodu a ještě odvolali gólmana a zkoušeli snížit v šesti. To se jim podařilo, červeného gólmana překonal Oliver Malý. V závěru se ještě bílý tým pokoušel dotáhnout v power play, ale červený tým už výhru nepustil.

Projevila se zkušenost červeného týmu, říká o vítězném celku Michal Edl

Pane trenére, s červeným týmem se vám podařilo vyhrát na Evropském poháru kategorie U16. Jak byste zhodnotil dnešní finále?

Finále je vždy krásné. Je velký úspěch, že do něho šly oba týmy České republiky. To byl náš cíl celého širokého realizačního týmu, hráči to věděli, byl to cíl pro ně. Určitě jsem s finálovým soubojem, hlavně druhou třetinou, nebyl spokojený, protože můj tým začal hrát hodně profesorskou hru, a to jsme vůbec nechtěli, takže o druhé přestávce byla trochu bouřka a pak se to zase malinko zlepšilo. Projevila se zkušenost červeného týmu, který začátek zápasu ovládl a pak si výsledek zkušeně pohlídal.

Bylo to pro Vás specifické utkání, když se ve finále potkaly dva české týmy?

Samozřejmě je to specifické, chtěl jsem s kolegy trénovat celý tým. Měli jsme to nějakým způsobem rozdělené, jak to bude, co budeme dělat, ale to se změnilo. Bavili jsme se pak o tom, jak to uděláme, a s Honzou Falařem jsme si vzali jeden tým, Michal Koza s Jakubem Třináctým si vzali druhý tým a skvělý servis nám doplnil Jarda Badzik a fungovalo to. Takže jsme to rozdělili a nějakým způsobem zahráli proti sobě.

Nakonec vyhrál červený tým. V čem byl lepší? Co myslíte, že rozhodlo o vítězi?

Bylo to v gólové efektivitě, jednoznačně, nic dalšího tam nebylo. Vytvořili si šance, proměnili je a pak si to zkušeně pohlídali.