Reprezentace

Chceme v Kanadě ukázat, že jsme se připravili ze všech nejlépe, hlásí Lukáš Lhota

Lukáš Lhota prožívá jednu z nejvydařenějších sezón své dosavadní kariéry. Ve svých 21 letech se dokázal probojovat do konečné nominace národního týmu na blížící se Mistrovství světa do Kanady. Mimo to také v této sezóně dokázal vybojovat již dva tituly.

Ten první titul získal v Extralize s týmem HC Kert Park Praha a ten druhý s Mladou Boleslaví ve 2. Lize Čechy-Střed. S jakými ambicemi do Kanady pojede, v čem vidí největší sílu českého týmu a jak vysoko ve své kariéře řadí zisk extraligového titulu? Nejen o tom se rozpovídal mladý útočník v rozhovoru pro hokejbal.cz.

Lukáši, dostal jste se do konečné nominace národního týmu na MS, které bude v Kanadě. Byl jste svou nominací překvapen?

Lhal bych, kdybych řekl, že ne. Samozřejmě jsem v to doufal a věřil. Snažil jsem se pro to udělat maximum, a nakonec to vyšlo. Jsem moc rád, že se nakonec do Kanady podívám.

Patříte mezi nejmladší hráče, kteří se v Kanadě na Mistrovství světa představí. Cítíte na sobě nějaký tlak? Jste z toho nervózní?

Každý člověk bývá nervózní. Bez toho to ani nejde. Ke každému sportu ale nervozita patří. Určitě to ale ze mě s prvním vhazováním na šampionátu spadne a všechno bude v pořádku.

Co pro vás tato reprezentační pozvánka vůbec znamená?

Znamená to pro mě strašně moc. Letíme tam poměřit síly s nejlepšími hokejbalisty na světě. V 21 letech je to pro mnoho hráčů sen. Mně se to splní a věřím, že to bude turnaj, na který jen tak nezapomenu.


Věřím, že dohromady nám to bude fungovat

S čím do Kanady Vy konkrétně poletíte? Budete chtít hlavně sbírat zkušenosti?

Osobní cíle nemám. Jedeme tam jako tým. Chceme v Kanadě ukázat, že jsme se dokázali připravit nejlépe ze všech.

V čem vidíte největší sílu českého výběru?

V provázanosti zkušeností a přehledu s dravostí a rychlostí. každý hráč má týmu co nabídnout. Věřím, že dohromady nám to bude fungovat a vytvoříme opravdu silný tým.

V čem spatřujete Vaši největší zbraň?

Nejspíše to bude hra dopředu. Mám rád například situace jeden na jednoho. Rád ale hraji také oslabení. Těžko říct, v čem cítím svoji největší sílu. Snažím se být komplexní hráč.

Na MS je nominováno hned 6 útočníků z Kert Parku. Myslíte si, že to bude výhoda?

Určitě je výhodou, že spolu hrajeme celou sezónu. Určitá sehranost je důležitou stránkou týmu. Máme tedy drobnou výhodu, že se známe a navzájem víme, co můžeme od druhého čekat. Jsme na sebe zkrátka zvyklí. Budeme se snažit přenést tuto sehranost i do národního týmu.


Není nic snadného vyhrát Extraligu

V čem předpokládáte, že bude hokejbal na Mistrovství světa jiný, oproti tomu, na který jste zvyklý z Česka?

Očekávám hokejbal v nejvyšším tempu. Také se bude hrát na větším hřišti, a na to se moc těším. Zápasy na větším hřišti dělají z hokejbalu vždy trochu jiný sport.

Letošní sezóna pro Vás zatím vypadá velmi dobře. Jak vysoko řadíte ve své kariéře zisk extraligového titulu s HC Kert Park Praha?

Řadím ho zatím nejvýše. Není nic snadného vyhrát Extraligu. Tato sezóna byla a stále pro mě ještě je velmi dlouhá a náročná. Vzpomínám si na některé těžké chvíle, které jsme v sezóně zvládli. Například série s Kladnem, kdy jsme za stavu 1:1 na zápasy cestovali na venkovní zápasy. Tuto sérii jsme nakonec dokázali uhrát a projít až do finále. Nakonec jsme ukázali, že jsme silní a celou soutěž jsme ovládli.

Také jste dokázal se svým týmem vyhrát 2. Ligu Čechy-Střed. Jak hodnotíte sezónu v dresu Mladé Boleslavi?

Sezónu v mladoboleslavském dresu jsem si moc užil. Jsem rád, že jsme získali titul ve 2. Lize. Snad bude takových sezón ještě mnohem více.


Bratři jak se patří. Lukáš Lhota (vlevo) s mladším Tomášem získali nejen titul v Extralize, ale i ve 2. Lize Čechy-Střed s mateřskou Mladou Boleslaví! Autor fotky: Michal Pěch.