ČMSHb

Sezóna 2020/21 prodloužena! Mládežnické soutěže budou dohrány formou pohárů

Ligová komise Českomoravského svazu hokejbalu využila postupného rozvolňování, které přeje i sportu včetně hokejbalu. Ročník juniorské a dorostenecké Extraligy byl anulován a nahradí ho BEKO Pohár juniorů a Markmed Pohár dorostu. Co ostatní soutěže? Informace se dozvíte v článku.

Sezóna je kompletně prodloužena do 31.7.2021, prodloužena do tohoto data jsou automaticky všechna vázaná členství, licence trenérů, funkcionářů, vedoucích mužstev, rozhodčích a delegátů, které by původně platily pouze do 30.6.2021. Formáty soutěží vzešly po diskuzích se všemi týmy.

Alpa 1. Liga

Druhá nejvyšší soutěž mužů se bude po nucené pauze dohrávat v pozměněném formátu, kterého se zúčastní 7 týmů. Družstvo Poličky se totiž po zralé úvaze nakonec rozhodlo nedohrávat tuto sezónu s ohledem na menší šířku kádru a tím pádem komplikacím se sestavou. Zápasy Poličky tak byly bodově anulovány, zachovány zůstaly veškeré statistické údaje.

Původní plán s nadstavbou byl tedy pozměněn a zápasy jsou s ohledem na regionální příslušnost rozpuštěny do rozpisu tak, aby v celkové tabulce nastoupily týmy proti sobě alespoň jednou buď doma, anebo venku, přičemž zbývající zápasy pak byly určeny na základě již zmiňované územní příslušnosti s cílem zbytečně nezvyšovat cestovní náklady. Podle toho, kolik mají jednotlivé týmy dohrávat zápasů se tak představí 1-2 x doma a 1-2 x venku. Základní část se bude dohrávat ve čtyřech hracích týdnech, v konečné tabulce bude mít každý tým odehráno 8 utkání.

Všechny týmy mohou pro případné vyztužení kádru využít přestupové okno, které je pro všechny soutěže otevřeno do 6.6.2021 (vyjma Extraligy, která začala hrát na výjimku již o tři týdny dříve), případně mohou využít prohození dvou hráčů z B do A týmu do prvního zápasu. Datum 6.6. pak platí i pro uzávěrku soupisek. Soutěž bude letos nakonec nepostupová, s ohledem na celoroční situaci a nedohrání všech týmů, přesto však naskytne atraktivní vyvrcholení ve formě zajímavého play-off. Play off proběhne pozměněnou formou, jež vyplynula z počtu účastníků, kteří budou 1. Ligu dohrávat.

Vítěz základní části se kvalifikuje přímo na Final Four, zbylých 6 týmů se utká o víkendu 26. - 27.6. ve čtvrtfinále o tři postupová místa na finálový turnaj. Systém čtvrtfinále se pak drží původních propozic, kdy týmy proti sobě nastoupí během jednoho víkendu doma a venku, přičemž o postupujícím rozhodnou body získané z těchto utkání (2 body za vítězství, 1 bod za remízu, zápasy se neprodlužují). Nerozhoduje tak skóre nebo vyšší počet vstřelených branek venku, jako je tomu například v případě  evropských fotbalových soutěží, ale pouze bodový zisk. V případě stejného počtu bodů (každý tým vyhraje jednou nebo oba zápasy skončí remízou) se druhé nedělní utkání přenese do rozhodující části ve formě desetiminutového prodloužení s pravidlem o náhlé smrti nebo o postupujícím rozhodnou až nájezdy.

Ve Final Four se pak týmy utkají v sobotu 3.7. v semifinále na jeden vítězný zápas, v neděli 4.7. pak poražení nastoupí do zápasu o 3. místo a vítězové sobotního semifinále nastoupí ve finále soutěže o vítěze Alpa 1. Ligy.

Milica Liga žen

Ženská nejvyšší soutěž se bude dohrávat v šesti týmech, soutěž se kvůli možným problémům s šířkou hráčského kádru rozhodly nedohrávat Pardubice a Česká Třebová. Bodové zisky těchto dvou týmů byly anulovány, podobně jako v 1. Lize mužů zůstávají zachovány statistické údaje z odehraných utkání. Zbývající týmy se utkají nejprve v tříčlenných turnajích během dvou hracích víkendů, vyvrcholení soutěže pak proběhne turnajovou formou ve dnech 26. a 27.6. Také zde platí matriční okno otevřené do 6.6., týmy se mohou případně posílit o hráčky na hostování a střídavé starty, nejsou povoleny přestupy. Uzávěrka soupisek pak opět koresponduje s koncem matričního okna.

Beko Pohár juniorů

Tato soutěž podobně jako vloni nahradí Extraligu juniorů, která bude kompletně anulována, neboť vzhledem na různé počty odehraných utkání, množství týmů a termínový nedostatek nebylo v silách již tuto soutěž adekvátně dohrát. V pohárové soutěži však nastoupí celkem 13 klubů z původních 16 účastníků juniorské Extraligy. Tyto týmy jsou územně rozděleny do tří skupin, jedné pětičlenné a dvou čtyřčlenných. V rámci skupinových bojů se týmy utkají jednou každý s každým buď doma nebo venku a na základě umístění ve skupinách pak postoupí první 3 týmy z pětičlenné, resp. první 2 ze dvou čtyřčlenných skupin, doplnění ještě o jeden tým z dalších pozic na závěrečný turnaj, kterým tato soutěž vyvrcholí ve dnech 26. - 27.6.

Opět jako u ostatních zmiňovaných soutěží i pro soutěž juniorů platí otevření matričního okna a uzávěrka soupisek do 6.6.2021 (jsou povolena hostování a střídavé starty).

Markmed Pohár dorostu

I zde dochází k podobnému kroku jako u soutěže juniorů. Dorostenecká Extraliga je pro letošní sezónu v obou skupinách anulována a nahradí ji Markmed Pohár dorostu. Do soutěže nastoupí 15 týmů, které se utkají během dvou hracích víkendů v tříčlenných turnajích. Každý tým tak odehraje 4 utkání s různými soupeři, přičemž výsledky těchto zápasů jsou započítávány do společné tabulky, což dodá celé soutěži zajímavý náboj. Nejlepších osm týmů pak podobně jako u juniorského poháru postoupí na závěrečný turnaj ve dnech 26. - 27.6., který určí celkového vítěze.

Utkání v tříčlenných skupinách se hrají 2 x 15 minut, a i pro tuto soutěž platí matriční okno se stejnými podmínkami jako v případě soutěže juniorů a žen.

Český Pohár anulován!

Jediná z nejvyšších soutěží, která letos zůstane nedohraná bez náhradního formátu je Český Pohár mužů, kde to termínová listina již v žádné podobě nedovolovala s ohledem na postupný rozběh nejvyšších či regionálních soutěží. Momentální ročník Českého Poháru je tak anulován bez náhrady.


Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9