ČMSHb

Nezáleží na soutěži, ale na samotném zápase, má jasno progresivní rozhodčí Jevhenij Danylec

Jevhenij Danylec patří mezi nejmladší hokejbalové rozhodčí v České republice. Tento rozhodčí však není rodilým Čechem, jak se vůbec do prostředí českého hokejbalu dostal? Jak se dokázal tak rychle propracovat mezi rozhodcovskou elitu? A co si od role rozhodčího slibuje do budoucna?

První zápas a hned tři vyšší tresty

Jevgeniji, z Vašeho jména je jasné, že nejste rodilým Čechem. Odkud pocházíte a jak jste se stal českým hokejbalovým rozhodčím?

Narodil jsem se na Ukrajině, část rodiny mám v Rusku a od 6 let žiji v České republice. K hokejbalu mě v roce 2013 přivedl Martin Sládek, se kterým jsem v té době pískal hokej a taky jsme spolu chodili na střední školu. Přišel za mnou a říkal, že jede do Ostravy na Junior program a že bude pískat hokejbal. Říkám, já chci taky jet. Tak se vše domluvilo a já jel na seminář do Ostravy taky. Pískal jsem první zápas s Martinem místní oblastní ligu a hned 3 vyšší tresty. Myslím, že to byla ze startu zajímavá zkušenost. (smích)

Jste jedním z nejmladších „soudců“ a přitom se o Vás povídá, že jste jedním z nejlepších. Jak jste se tak rychle dokázal vypracovat?

Neřekl bych o sobě, že jsem jedním z nejlepších rozhodčích. Je spousta jiných, od kterých se mám stále co učit, hlavně co se týče zkušeností a řešení situací. Osobně mi to hodně pomohlo pískat se zkušenými rozhodčími a sledovat je při práci na hřišti. Dále také to, že po každém zápase si připomínám některé situace, které se staly během utkání a přemýšlím nad tím, zda jsem tu situaci vyhodnotil správně. Pomáhá mi to lépe se připravit do dalších duelů, kde se snažím neudělat stejnou chybu.


Mistrovství světa? Obrovská zkušenost!

Které soutěže jsou pro rozhodčího obecně nejtěžší? Co Vám dělá při zápase největší potíže?

Největší potíže mi dělá soustředit se na zápas po sporném momentu, kdy si nejsem jistý, zda se situace vyhodnotila správně. Po takové situaci je většinou rozhodčí v popředí dění a musí ustát ten tlak od diváků, hráčů, trenérů. Myslím si, že úplně nezáleží na soutěži, ale na samotném zápase. Může se hrát v oblastní lize zápas bez vyloučení stejně jako například v Extralize.

Máte také několik zkušeností z Mistrovství světa. Řídil jste dokonce finálové utkání hráčů do 20 let v Sheffieldu v roce 2016. Jak na tento duel vzpomínáte? Co Vám tato štace dala?

Nesmírně jsem si to užil a budu na tento zápas vzpomínat vždy jen v dobrém. Myslím, že to byl jeden z nejlepších zápasů mojí dosavadní kariéry rozhodčího. MS mi pomohlo začít si jako rozhodčí víc věřit, že dokážu řídit i taková těžká utkání, jako jsou mezinárodní zápasy anebo play-off české Extraligy. Je to obrovská zkušenost, která by Vás měla posunout dál v řízení utkání a jsem rád, že jsem měl příležitost takové zápasy řídit.

Na jakých dalších světových akcích jste byl? V čem se zápasy světových parametrů liší od těch, které pískáte v českých soutěžích?

Byl jsem na světovém poháru v Nitře, dále také na Světovém poháru U16 tady v Česku. Ještě jsem byl na Superpoháru před pár lety. Liší se to převážně v některých pravidlech a taky jsou obecně větší hřiště. Hra je rychlejší, ale zároveň přehlednější, protože je větší hřiště a hráči nemají čas na zbytečné zákroky. Dále také na zápasy chodí více diváků a zápasy mají tím pádem větší atmosféru.


Jevhenij Danylec patří mezi rozhodcovskou extratřídu, v roce 2019 si zapískal nejen na Světovém poháru juniorů do 16 let, ale i ve finále Extraligy! Autor fotky: Roman Mareš.

Junior program? Pomáhá mladý rozhodčím stát se lepšími

Prošel jste Junior programem, mohl byste tento projekt divákům více specifikovat? Co všechno tento program obnáší?

Pomáhá mladým rozhodčím lépe se připravit na práci rozhodčího. Jak po stránce fyzické, tak i psychické. Pravidelně se dělají semináře, kde rozhodčí pískají zápasy Extraligy případně 1. Ligy se zkušenými rozhodčími a u toho je sledují delegáti, kteří jim po zápase řeknou, co zlepšit a kde se naopak už zlepšili nebo vyhodnotili správně těžkou situaci. Myslím, že právě tohle může mladým rozhodčím pomoci stát se lepšími.

Co byste chtěl vzkázat mladý začínajícím rozhodčím? Máte pro ně nějakou cennou radu toho, jak se rychle vypracovat?

Pískat co nejvíce zápasů všech možných kategorií i soutěží. Každá zkušenost tě posune dále. I v těch nejlehčích zápasech se může stát situace, která tě může překvapit. A myslím si, že je taky hodně důležité, aby tě pískání bavilo.


Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9