CROSSDOCK Extraliga

Hokejbal mi velmi chybí, volný čas ale vhodně vyplňuji, prozrazuje reprezentační trenér Mašík

Pardubice po počátečním nezdaru vstoupily do sezóny skvěle. Jak přerušení soutěží vnímá reprezentační trenér Autoskla Jiří Mašík? Jak se pauza dotkne reprezentace samotné? Nejen to přiblížil zkušený lodivod v rozhovoru.

Pozitivní myšlení

Pane Mašíku, úvod sezóny vás až na počáteční nezdar s Karvinou zastihl ve skvělém světle. Přerušení soutěže tedy musí rozhodně mrzet...

Samozřejmě, že nás celá situace mrzí. Zápas s Karvinou se nám na úvod nepovedl, i když si myslím, že jsme jej mohli vyhrát. Zřejmě jsme tam ještě nebyli dostatečně nastaveni v hlavách na tu ligu. Ve výkonnosti jsem problém neviděl. Na druhou stranu jsme ten zápas mohli brát jako takovou facku, která přišla včas a my jsme si to v týdnu vše vyříkali, řekli si, že takhle hrát rozhodně nechceme. Potom se nám další zápasy vydařily podle našich představ. Musíme si ale taky říct, při velké úctě ke všem soupeřům, že těžší soupeři nás teprve čekali. Nechtěl bych říci něco ve smyslu, že jsme hráli se slabšími týmy, nicméně nechtěli jsme to úplně přechválit.

Jak jste Vy osobně přijal náznaky, že by se sezóna mohla opět přerušit? Tušil jste v ten moment, že opět nepůjde o krátkou pauzu?

Já jsem optimista. Věřil jsem, že i na jaře tu sezónu nějakým způsobem dohrajeme, což se nepovedlo. Ale i teď jsem byl v tomto ohledu pozitivní. Obklopují nás ale média, takže ty náznaky přicházely. Ještě před přerušením jsem věřil, že bychom mohli nějaké další zápasy odehrát, když ale následně přišlo ještě prodloužení nouzového stavu, bylo jasné, že je konec. Když si totiž vezmu, že standardně hrajeme do začátku prosince, což už i to je na hraně, tak bylo jasné, že podzimní část je pasé.

Zazněl už nějaký konkrétní návrh dohrání zbytku sezóny? Jste z řad těch, kteří zastávají kompletní dohrání soutěže, nebo byste přijal i okleštěnější variantu?

Návrh ještě nezazněl. Myslím si, že se to bude řešit v zimě, jelikož ani svaz samotný nemůže vědět, jak rozvolňování opatření bude nebo nebude pokračovat. Doufám, že ten stav, který je tady teď, bude trvat maximálně do konce roku, abychom poté mohli začít přípravu. To je moje optimistická představa a věřím, že se splní. (úsměv) A koncem února by se mohla soutěž spustit. Samozřejmě by tam vždy byla nějaká oběť. Museli bychom třeba odehrát zápasy v sobotu i neděli, ale s tímto přístupem věřím, že ta sezóna by se ještě dala nějakým způsobem dohrát. Celé to možná bude ovlivněno Mistrovstvím světa juniorů, pokud se uskuteční. Pokud ano, tak ty soutěže by měly končit řekněme začátkem června. V hodně týmech totiž ti hráči U20 tvoří poměrně značnou část kádru. Pokud by šampionát nebyl, což bych samozřejmě nikomu nepřál, tak by se soutěž mohla natáhnout ještě o 14 dní, tři neděle dál. Soutěž by se tedy za mě za určitých podmínek rozhodně mohla a měla dohrát.

Jak složitý byl po přerušení přechod na individuální přípravu? Využili jste třeba nějakých poznatků z jara?

Klukům jsme říkali, že se musí poctivě připravovat sami. Moc dobře ví, co mají a nemají dělat. Úplně na rovinu, nejdeme cestou žádných individuálních plánů. Prostě jsme jim řekli, na čem chceme, aby pracovali, což samozřejmě může být pro některé těžké. Ne každý má třeba přístup k činkám a podobně. Dále tam máme kluky, kteří mají distanční výuku třeba i odpoledne a večer. My jsme se o tom s Pavlem Kubešem hodně dlouho radili, a nakonec jsme tedy zvolili tu formu, že to necháme na hráčích. V prosinci to budeme řešit nějak dál tak, že kdybychom v tom lednu do té přípravy nastoupili, abychom nešli z nuly.


Pardubice se před vynucenou pauzou usadily na průběžném 2. místě s 15 body z 6 zápasů. Autor fotky: Josef Česák st.

Více času na rodinu

Může být tato situace alespoň v něčem pozitivní? Máte třeba Vy osobně čas na nějaké jiné aktivity?

Jak jsem říkal, já jsem pozitivní člověk. Takže i na celé této situaci hledám ty pozitivní věci a jak říkáte, teď je čas i na ty aktivity, na které přes sezónu čas nezbývá. Momentálně se i já věnuji individuálnímu tréninku. Samozřejmě se chci nějakým způsobem udržovat v kondici, sport mě provází celý život a pak věřím, že ve hře je pořád Mistrovství světa Masters, kterého bychom se rádi zúčastnili. Takže nejen z tohoto důvodu řekněme šestkrát týdně trénuji. Dále je pak více času na rodinu, na děti, takže čas určitě vhodně doplním. Plánuji i nějakou přestavbu domu, takže i takovéto věci se teď dají lépe stíhat. Na jednu stranu mi ten kolotoč chybí, hlavně kontakt s kluky. Člověk si v kabině a na hřišti trochu vyčistí hlavu, na jiné myšlenky přijdete i při zápasech. Jak jsem ale říkal. Momentálně mám alespoň více času na rodinu. V osobním životě jsem spokojený a šťastný a velmi kvituji, že teď toho volnějšího času je skutečně více.


Jiří Mašík už určitě spřádá plány, jak napravit košické 4. místo, na příštím MS v Kanadě, které by se mělo uskutečnit v roce 2022 v Brandonu. Autor fotky: Hanka Poskočilová.

Reprezentace

V našem posledním rozhovoru na jaře jsme rozebrali poměrně optimistický plán soustředění reprezentace. Ten bohužel od začátku nebylo možné dodržet. Jak to vypadá nyní?

Nějaké plánování momentálně bohužel není na pořadu dne. Stále se to upravovalo, s Milanem Maršnerem jsme to na úseku reprezentace řešili. Teď by navíc úplně nemělo smysl nějaké soustředění organizovat. Hráči nejsou plně vytížení, nejsou v plném tréninkovém zápřahu. Původně bylo ve hře alespoň soustředění koncem srpna, ale i tam bylo určité riziko a nechtěli jsme tahat hráče ze všech koutů republiky, čímž bychom mohli potenciálně ohrozit start Extraligy. Následně jsme počítali, že by teď v prosinci mohl být tradiční turnaj v Plzni, který se samozřejmě také zrušil. Chtěli bychom tedy udělat alespoň kemp v únoru, který se také pravidelně v tomto období pořádá. Ale to vše se uvidí i vzhledem k tomu, jaký bude rozpis Extraligy, kdyby se náhodou začalo. Je to celé velmi nepříjemné, protože dá se říct, že nám v podstatě odpadl rok příprav. Opět se na to ale musíme podívat optimisticky, jelikož šampionát se nám posunul až na rok 2022, kdy se už věřím uskuteční, takže tam pořád ten rok a půl k dobru je a myslím se, že se na něj připravíme dobře. Je to ale nepříjemné taky z toho důvodu, aby se kluci udržovali, pravidelně se na těch soustředěních a turnajích potkávali. Ono to potom i ty mladší hráče pořádně nakopne a bojují o místo v týmu. V létě je plánováno Mistrovství Evropy, pokud by se to podařilo s tím původním plánem, že by tam startoval mužský tým reprezentace a tým U23, tak to by bylo úplně parádní.

Komunikujete s hráči širšího kádru i nyní, nebo pevně věříte, že oni moc dobře ví, co mají dělat, aby se v širším kádru udrželi?

Rozhodně věřím, že se všichni budou poctivě připravovat. Ono všichni to řeší i na klubové úrovni, a navíc jsme s těmi hráči mluvili už na jaře. Komunikovali jsme zejména s těmi staršími hráči, abychom věděli, zda stále mají chuť se o ten reprezentační dres i přes posun šampionátu poprat. Pozitivní je, že poprat se o něj chtějí všichni. Samozřejmě bedlivě čtu články na webu, starám se o to, jak se klukům daří, co dělají. Oni moc dobře vědí, že nemůžou na půl roku vypadnout z tempa, takže v tomhle jim věřím. Ke škodě nemusí být ani nějaká několikatýdenní pauza, třeba k doléčení zranění nebo odpočinutí si hlavy.


Jeden z výběrů Masters ČR má za sebou úspěšnou letní přípravu, to vše vypadalo ještě v pořádku. Uskuteční se plánovaný šampionát v Českých Budějovicích v červnu 2021? Zdroj fotky: Radek Mašík.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1
HBC Hostivař
22 109:51 57
2
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4
HBC Kladno
22 71:50 40
5
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7
HBC Pardubice
22 85:72 31
8
HbK Karviná
21 60:81 24
9
HBC Plzeň
22 48:80 18
10
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11
HBC Hradec...
22 46:84 17
12
HBC Prachatice
21 42:130 9