CROSSDOCK Extraliga

Cíle si nedáváme, spíše úkoly. Sezónu chceme dohrát, ale žádné pokrácené paskvily, přeje si Šlehofer

Dobřanští Šneci si i v dalším ročníku vybírají nováčkovskou daň. Zatím stihli v Extralize odehrát 6 duelů, ze kterých získali pouze bod. Jak z této šlamastiky ven? Na to vše našel slova trenér, Václav Šlehofer starší. Jak vnímá aktuální situaci ohledně pozastavení sportu? Zvednou se Dobřany na jaře?

Po pauze znovu nastartujeme mladé motory

Jak vidíte vaši situaci v Dobřanech? Po šesti zápasech máte bohužel jediný bod. Není to pro vás lehce frustrující?

V Dobřanech jako jinde jsme smutní, že se opět nesportuje. Samozřejmě zamrzí, že se netrénuje, nehraje. Co se týká rozjeté sezóny a konkrétně našich výkonů, pak vládne rozpolcenost. Co k tomu ještě říct? My jsme pořád nováčci a často pykáme za naivitu. Přitom kluci jsou velmi šikovní, ale také hodně mladí, nezkušení a mnohdy až hloupoučcí. Za šikovnost se body jaksi nedávají. Nebo jinak. To, co nám stačilo, při vší úctě k soupeřům v 1. lize, tady prostě nenapravíte. Našim úkolem je kluky zklidnit a připravit je do zápasu tak, aby to uměli odehrát chvílemi i jako mazaní pardálové se všemi sounáležitostmi. O to se snažíme takřka každý zápas a lepší se to. Ono ještě takhle, pokud tihle kluci u hokejbalu zůstanou a nenechají se ničím zlomit či odradit, v což věříme, pak časem nepochybně dozrají. Poté budeme třeba zlobit ještě víc. (smích)

Možná se vám vynucená pauza trošku hodila, nebo se pletu? Pokusíte se po pauze o restart?

Ani bych neřekl. Na Kladně jsme po letech nezahráli špatně. V Hradci Králové jsme oproti minulosti a dřívějším výpraskům sahali dokonce po třech bodech, nakonec jsme urvali první bodík. Doma jsme padli až v poslední minutě utkání s Pardubicemi 2:3, když právě nám rozhodčí před rozhodujícím gólem soupeře upřel po zákroku hostí na našeho pronikajícího hráče Matouška přesilovou hru, přičemž vzápětí po našem faulu ji nabídl soupeři. Stane se. Jo, je to sport a ten bývá nevyzpytatelný. Každopádně i tyto vyrovnané partie nás nakopávaly. Kluci si pomalu zvykají na rozdíly mezi soutěžemi a také zjišťují, že pokud budou zodpovědně plnit stanovené úkoly, pak se ani v té nejvyšší neztratí. Náš mladý tým si tak pomaličku začínal sedat a nadechovat se k ještě lepším výkonům. Navíc je třeba zohlednit, že jsme hráli čtyřikrát na hřišti soupeře. Škoda tedy přerušení. Po pauze znovu nastartujeme mladé motory a dál budeme poctivě pracovat a pracovat.


Samozřejmě, že chci hrát, ale celou sezónu

Co je potřeba ve vaší hře zlepšit? Vymyslel jste svým hráčům domácí přípravu, nebo je vše zcela individuální?

Je toho hodně, navíc něco jsem zmínil v předchozích odpovědích. Myslím, že každý tým se chce zlepšovat a každý má nějaké slabiny či přednosti. Slabiny se snažíte odbourávat a přednosti zdokonalujete či pipláte. Nejinak je tomu u nás. Když budu maličko konkrétní, pak naše věková skladba postrádá zkušené, vyzrálé hráče. To pochopitelně může být určitý handicap. My jsme se po postupu rozhodli a nastavili, že Extraligu budeme hrát primárně s našimi mladými odchovanci. Čili, tohle není alibi, zkrátka teď se s tím musíme společně poprat a kluky do zápasů patřičně nachystat. Co se týká přípravy během pauzy, pak kluci dostali noty, co mají dělat, aby se udrželi v kondici. Ostatně, kdo to nedodrží, myslím, že to na prvním tréninku poznají nejen trenéři, ale samotný hráč sám na sobě.

Jak vnímáte situaci ohledně pozastavení soutěží? Není to škoda? Myslíte si, že se vše na jaře znovu rozběhne?

Mám na to všechno svůj názor, ale ten ventilovat nebudu. Co se týká pozastavení, co nám, resp. ČMSHb zbývá? Škoda to rozhodně je, ale respektovat nařízení se musí. Samozřejmě, že chci hrát, ale celou sezónu. Všechna kola s play off či play out, prostě se vším všudy. Žádné pokrácené paskvily. Už to, že jeden tým má nyní odehráno x duelů a další o několik méně, nevěští nic dobrého. Byť za to nikdo nemůže.

Máte nějaký pohled na to, jak by se vše mohlo vyvíjet? Předpokládám, že na jaře to bude hodně hektické.

Bohužel nemám. Nejsem ve vládě. (smích) Nevíme, jak se bude pandemie dál vyvíjet. Každopádně, co si pamatuji z hodně dávné minulosti, my hrávali v Plzni – Újezdě nebo poté v Přešticích tamní hokejbalové ligy v prosinci, lednu i únoru. A to bývaly zimy. Tedy v době pauzy celostátních soutěží a taky to šlo. Nicméně, dnes je doba jiná a blázni nejen z tohoto sportu postupně mizí. Pokud ještě odpovím za sebe, pak osobně bych klidně hrál třeba od února do konce června. Střílím ale z voleje a nepočítám víkendy a tak dále, navíc je to jen názor opravdu nepřipravený. Neznám totiž nápady nebo možnosti ostatních klubů, abychom mohli vše zhodnotit, promyslet.


Dobřany dělají v Extralize postupné kroky. V letošní sezóně získaly z 6 zápasů 1 bod se skórem 11:27. Zlepší se na jaře? Autor fotky: Josef Česák st.

Chceme ukázat, že i naši kluci hokejbal hrát umí

Co jsou vaše letošní cíle v Extralize? 

Cíle si nedáváme, spíše úkoly a postupné. Sžít se s nejvyšší soutěží, zvykat si na ni, na její kvalitu, ale i věci kolem. Také ukázat, že i naši kluci hokejbal hrát umí, jsou hrdí na naše barvy a město Dobřany. Máme radost z uzdravení se gólmana, odchovance Marka Hájka, mistra ČR s Dobřany v juniorech v roce 2016 a bývalého mládežnického reprezentanta, bronzového medailisty z Anglie v kategorii U18 rovněž v roce 2016. Spolu s Ondrou Jáskem a Michalem Hrubým na sebe v brankovišti sportovně tlačí. Vytvořili vyrovnané trio. Škoda zraněného, a navíc studujícího centra šikuly, Martina Remiáše, ten chybí moc.

Máte v kádru nějaké nové posily?

Nové tváře do pole jsme také přivedli a zareagovali tak i na jádro kolektivu. Myslím, že mladí kluci jako "Vráťa" Matyáš Malecha, David Braun, Ondra Bárta, Filip Lang či "Milda" Milan Dlugoš zapadli. Jsem rád, že jsme dotáhli přestup Kuby Vovse z Litic a také mne hodně potěšil návrat Jirky Stráského a Pavla Görgese. Všichni tu už hráli a oba to tady pozvedli. Nepochybuji, že i kabina to tak cítí. Zda jde o posily, ale nelze říct, bylo by to v týmovém sportu nefér vůči ostatním. Každopádně kvalitní hráči to bezpochyby jsou. To samé ale platí i pro zbytek kabiny, i v ní nám vyrůstají další nadaní hokejbalisté rekrutující se z naší mládežnické líhně.

Který zápas z těch šesti se vám nejvíce povedl? Můžete svůj tým za něco pochválit?

My jsme doposud paradoxně krom duelu na Kert Parku nezahráli úplně špatně s nikým. Možná, že s Pardubicemi i přes prohru jsme odvedli slušnou práci. Pokud bych měl s kolegy kluky za něco pochválit, pak určitě za celkový přístup ke klubovým pravidlům. Což ovšem byla za našich dávných dob nazpět samozřejmost. (smích) Nicméně platí a věřím, že bude stále platit, že s mladíky se poctivě trénovalo a makalo. V kabině vládla zdravá a čistá sportovní atmosféra. Věřím, že v tomto trendu pojedeme i nadále.

Přeji všem, aby tuto velmi špatnou dobu překonali a těším se brzy na viděnou na hokejbalových stadionech.


Jedním z nejlepších hráčů Dobřan je Adam Bárta z Českých Budějovic, který si v 6 duelech připsal 5 kanadských bodů za gól a 4 asistence. Autor fotky: Josef Česák st.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9