CROSSDOCK Extraliga

Je v našich silách vyhrát, říká odhodlaně útočník Kert Parku Lukáš Plzák

Finále CROSSDOCK Extraligy vstupuje do své druhé fáze. O víkendu nás čekají dva zápasy na Lužinách. Zvládne Kert Park doma vybojovat svůj sedmý titul? Nebo se série vrátí zpět na pátý duel do Hostivaře? Útočník Lukáš Plzák hodnotí aktuální průběh finálových utkání.

Letošní sezóna je pro nás trochu jiná než ty předchozí

Lukáši, Kert Park je letos opět ve finále Extraligy a po sedmé za sebou může získat další titul. Kde se ve vašem týmu bere taková energie?

Podle mě ta energie pramení z toho, že chcete vyhrávat a baví vás to. Velkou zásluhu na tom má David Kuna a jeho realizační tým, kteří se starají, aby všechno fungovalo tak, jak má, vhodně doplňují tým a udržují atmosféru, aby ta energie nemizela. Ono to na jednu stranu vypadá, že vše šlape, ale hrát tolik let po sobě září až červen a když připočtu, že se naši kluci účastní i světových šampionátů, tak je to náročné a je potřeba si s tím umět poradit a správně motivovat, případně dopřát i čas na odpočinek.

Cítíte velkou šanci opět přepisovat rekordy a natáhnout svou mistrovskou jízdu o další zlatý zářez?

Letošní sezóna je pro nás trochu jiná než ty předchozí. Došlo k určité obměně v týmu, na začátku soutěže si někteří hráči dali volno a zapojovali se v průběhu sezóny. Po několika letech jsme do finále nevstupovali jako favorit, jak tomu bylo v předchozích sezónách. Samozřejmě jsme rádi, že jsme jako klub poosmé ve finále a chceme uspět, tak uvidíme, zda se to povede. Já osobně jsem rád za to, že od roku 2009, kdy jsme postoupili do Extraligy, jsme ani jednou nechyběli v play-off a když to vezmu statisticky, tak nám vychází, že jsme ve finále každý druhý rok, což je skvělý dlouhodobý výsledek.

Finálové souboje s Hostivaří jsou po úvodním víkendu vyrovnané na 1:1. Bylo něco, čím vás soupeř překvapil?

Myslím, že nebylo nic, čím bychom se vzájemně se soupeřem překvapili. Obě utkání byla velmi podobná a rozhodují vždy maličkosti.

Úvodní zápas se Vám podařilo vyhrát. Jak se toto vítězství zrodilo?

Povedlo se nám proměnit dvě přesilové hry a rozhodly ty dva naše slepené góly ve třetí třetině, kdy soupeř už jen snížil a naštěstí se podařilo udržet jednobrankový rozdíl až do konce zápasu.


Máme v týmu hodně hráčů, kteří zažili spoustu vypjatých momentů

Ve druhém se naopak radovala domácí Hostivař. Jak byste oba zápasy zhodnotil a v čem byl podle Vás hlavní rozdíl?

Stojí proti sobě dva týmy, které mají velmi dobré individuality. Kvalita některých hráčů je opravdu nadstandardní, což se odráží i v nominaci na MS, kde oba týmy mají dost hráčů. Trenéři na obou stranách svoje týmy velmi dobře připravili. Musím říct, že Hostivař i dobře brání, ale je mi záhadou, kde s tím Honza Krtička získal zkušenosti, protože když jsme byli ještě spoluhráči, tak se v obranné polovině hřiště nikdy nepohyboval (smích). Rozdíl v těch zápasech byl minimální, ukazuje to skóre i průběh obou zápasů.

Série se nyní přesouvá na vaše hřiště na Lužiny. Jaký hokejbal můžou podle Vás oba zmíněné duely nabídnout?

Myslím si, že ty zápasy budou velmi podobné. Tím, že rozhodují maličkosti, tak i to, že hrajete na svém vlastním hřišti, je určitou výhodou. Přeci jen máme trochu jiný povrch, máme plexisklo za brankami, místo sítí. Není to asi nic, co soupeře vyloženě překvapí, ale hrát „doma“ je určitě drobná výhoda. Je dobré, že i fanoušci obou stran nemusí na venkovní zápasy cestovat daleko, tak se určitě můžeme těšit na dobrou atmosféru. Mám dojem, že tak jako na předchozí finále nainstalujeme zase tribunu, tak se rozšíří prostor pro fanoušky z pohledu kapacity a bude to určitě pohodlnější. Tímto bych chtěl poděkovat všem fanouškům, kteří přišli na finále do Hostivaře a zároveň je pozval i k nám na Lužiny, ať už fandí jakémukoliv z týmů.

Hostivařský celek má ve svém kádru řadu hvězd v čele s Janem Čejkou a Samuelem Kucharčíkem. Jak těžké je proti těmto hráčům hrát a ubránit je?

Tím, že hokejbal hraji už poměrně dlouho, tak jsem měl možnost hrát proti opravdu skvělým hráčům několika generací (smích). Není to teda něco, na co bych nebyl zvyklý. Jediný rozdíl je v tom, že dřív jsem těm TOP hráčům stačil (smích). Oba kluci jsou naprosto nadstandardní, hrají skvěle a přeji jim, aby jim vydrželo hlavně zdraví a měli dlouhé kariéry a těžil z toho hlavně národní tým. I TOP hráči mají občas výpadky formy, a tak si přeji, aby je to potkalo v zápasech proti nám (smích). Zmiňujete hlavně Honzu se Samem, ale musím říci, že pro mě je jejich aktuálně nejlepší hráč Tomáš Kudela. Velmi mě překvapil i Michal Průcha, který hraje taky výborně. Ale i na naší straně jsou hráči, který to uměj „držet“ a taky jich není málo, jmenovat je asi nemusím (smích).

Na druhé straně i Kert má ve svých řadách stále dost zkušených hokejbalistů. Mohou podle Vás tyto zkušenosti rozhodovat?

Ty zápasy jsou nesmírně vyrovnané a rozhodují maličkosti, a v tom určitá zkušenost může hrát roli. Přece jenom může rozhodnout jedna prohraná buly, přesilovka, prohraný souboj atd. Ta zkušenost vám pomáhá v tom, že jste schopni zareagovat rychle či správně v krizovém momentu. Jak zmiňujete, máme v týmu hodně hráčů, kteří zažili spoustu vypjatých momentů, což vás naučí se v těch situacích správně chovat. Správná myšlenka ale není všechno, ještě to vyžaduje správné provedení a taky trochu štěstí. Navíc těm méně zkušeným pak dodávají kluci klid. To bylo vidět i před prodloužením pátého zápasu proti Svítkovu, kdy v obličejích a chování těch „starších“ byl vidět naprostý klid a jistota, že to zvládneme. Je v našich silách vyhrát a věřím, že se nám to podaří.

>>SLEDUJTE FINÁLOVÉ SOUBOJE NA ČT SPORT PLUS<<