CROSSDOCK Extraliga

Tahle cesta začala už loni v zimě, těší vítězství v základní části Jiřího Vaniše

Vítězem základní části letošní sezóny CROSSDOCK Extraligy se už dvě kola před jejím koncem stala Hostivař. Pražský celek zaznamenal v poslední době velký vzestup a letos ještě může překonat extraligový rekord v počtu získaných bodů. Nejen o tom se rozpovídal kapitán týmu Jiří Vaniš.

Všechno zatím šlape jak švýcarské hodinky

Jirko, dvě kola před koncem základní části máte na čele tabulky sedmibodový náskok a už je jisté, že ovládnete základní část CROSSDOCK Extraligy. Jaká byla cesta k tomuto úspěchu?

Řekl bych, že tahle cesta začala už loni v zimě, kdy tým převzal pan trenér Krtička. Od té doby jsme změnili styl hry, tým posílil a celkově vyrostl. Letošní sezóna je vyústěním práce celého týmu za toto období. Jsme samozřejmě rádi, že jsme po základní části první, ale já osobně mám názor takový, že to nikoho nezajímá, že to důležité přijde až za dva týdny, od té doby se vše nuluje.

Oproti minulé sezóně jste s týmem udělali velký skok. Od loňské jarní části ho navíc vedete jako kapitán. Co z Vašeho pohledu stojí za vzestupem mužstva?

Hned několik faktorů – oproti minulým sezónám se změnila spousta věcí. Když začnu úplným základem tak docházka na tréninky. Najednou když je nás na každém tréninku minimálně 15 – je to úplně o něčem jiném. Kvalitně a hlavně smysluplně se posílilo, mladší kluci jsou zase o rok zkušenější – všechno zatím šlape jak švýcarské hodinky.

Už před začátkem sezóny se tým posílil, nyní během jarní části se sestava rozšířila o další zkušené hráče. Jak všichni zapadli do skvěle rozehraného celku?

Řekl bych, že zapadli všichni příchozí výborně, ať už ti, co jsou s námi od začátku sezóny nebo ti, co přišli teď na jarní část.

Jiří Vaniš dovedl s kapitánským "C" na hrudi HBC Hostivař k vítězství v základní části, v níž Pražané mohou navýšit svůj bodový zisk přesně na 60 bodů. Jak se jim poté bude dařit v play off? Zdroj: HBC Hostivař.

Věřím, že podáme dobrý výkon a fanoušky „namlsáme“ před play off

Na konci března jste na Českém poháru získali stříbrné medaile. V této soutěži jste obhajovali zlato, ale nepovedlo se vám jen poslední utkání. V čem vám to může naopak pomoct?

Prohra ve finále nás samozřejmě mrzí, ale bereme to stále jako velký úspěch pro klub, být dva roky po sobě ve finále zkrátka není špatné. Myslím, že nás prohra posadí na zem, zase víme, že máme na čem pracovat a co zlepšovat.

V závěrečných dvou zápasech naší nejvyšší hokejbalové soutěže budete bojovat ještě o rekord. V posledních šestnácti sezónách můžete být první, kdo v základní části posbírá 60 bodů, statistiky ze starších ročníků nejdou dohledat. Je to teď největší motivace dostat se na toto číslo?

Rekord by bylo pěkné udělat, to jistě. Důležité je ale v obou zápasech předvést kvalitní výkon a dobře se připravit na zápasy play off.

Obě utkání odehrajete o víkendu na domácím hřišti. Nejprve v sobotu přivítáte Hradec Králové a další den zakončíte základní část s zatím v jarní části neporaženým Ústím. Bude to před play off těžká zkouška?

Čeká nás náročný víkend, jsem rád, že hrajeme dvakrát před domácími fanoušky. Věřím, že podáme dobrý výkon a fanoušky „namlsáme“ před play off, které startuje hned následující víkend.


Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9