Liga st. žáků

Přechody mezi kategoriemi mi nedělají problémy, tvrdí talent Keltů Martin Hasal

35 gólů ve starších žácích, 21 v dorostu. To jsou čísla, která stihl nastřádat za 11 zápasů v každé kategorii Martin Hasal. Jak se berounský sniper připravuje na start jarní části? Dělají mu přechody mezi soutěžemi problémy? A jak to vypadá s jeho účastí na mistrovství světa? Čtěte v rozhovoru.

Zápasy v přípravě jsou vždy lepší, než jen tréninky

Martine, po zimní pauze jste opět naskočil do kolotoče zápasů v rámci eXcellent League. Co Vám tato soutěž přinesla?

Určitě mi přinesla bojovnost do dalších zápasů a možnost rozehrát se před začátkem jarní části.

Jediný zápas, který Vám nevyšel, byl hned ten první proti Plzni, která prošla celým průběhem bez jediné porážky. Byl mezi oběma soupeři opravdu tak velký rozdíl, jako naznačuje skóre 1:8? V čem Vás tým Plzně nejvíce předčil?

V naší sestavě chybělo pár hráčů, ale Plzeň na nás po vánoční přestávce vlétla a my ten tlak neustáli.

V průběhu února pro Vás přišlo ještě krátké intermezzo na úrovni starších žáků v podobě turnaje Pražský míček, který jste s Kelty ovládli a Vy jste se stal nejproduktivnějším hráčem. Zde jste také nastoupili proti Plzni, ale tentokrát jste si ji vychutnal 4 góly. Měl jste v sobě ten nepovedený zápas z ledna a bral to jako malou odvetu?

Ano, určitě jsem to bral jako odvetu, protože s dorostem jsem v Plzni neodehrál moc dobré utkání. Proto jsem chtěl nad týmem Plzně vyhrát i za kluky z dorostu.

Finále proti Pardubicím skončilo těsnou výhrou 4:3, co překlopilo utkání na Vaši stranu?

Hlavně bojovnost celého týmu a obrovská chuť vyhrát.


Starší žáci Keltů si podmanili tradiční zimní přípravný turnaj Pražský míček v Praze na Palmovce. Zdroj fotky: rajce.idnes.cz 

Na start jarní části se moc těším

Jsou pro Vás tyto přípravné turnaje příjemným bonusem v rámci zimní přípravy?

Ano, máme s klukama lepší možnost se sehrát, zápas je vždy lepší na přípravu, než trénink.

Jarní část Ligy starších žáků startuje již tuto sobotu 2. března, jak se těšíte?

Těším se moc, potkám se s kamarády z ostatních týmů, se kterými jsem se dlouho neviděl.

Na podzim Vás trápila zejména obrana, přestože máte jeden z nejlepších útoků ligy. Jak jste na tomto nedostatku pracovali?

Na trénincích jsme trénovali hru v obranném pásmu pod tlakem, abychom si více zvykli na větší tlak, tak snad to pomůže.

Do zápasů v rámci dorostenecké Extraligy vlétnete hned o den později, jak zvládáte tyto přechody mezi staršími žáky a dorostem v tak krátkém čase?

Přechody mi nedělají problém. Na hřišti s klukama trávím dost času a v každém zápase se snažím odevzdat co nejlepší výkon, aniž bych rozlišoval, za jakou kategorii hraju.

Váš Tým je momentálně na 3. místě tabulky divize Západ. S jakým umístěním po základní části byste byli spokojeni?

Samozřejmě bychom chtěli být první, ale i kdybychom byli na druhém, nebo třetím místě, tak budu spokojený, protože s týmem odvádíme skvělé výkony.


Martin Hasal je věkem stále starším žákem, ale pravidelně nastupuje v Extralize dorostu, kde v jarní části odehrál 11 zápasů a připsal si úctyhodných 32 bodů za 21 gólů a 11 asistencí! Zdroj fotky: SK Kelti 2008.

Na MS v Žilině se chci dostat!

Letošní sezona vyvrcholí Mistrovstvím světa juniorů v Žilině. V lednu jste byl součástí přípravného kempu reprezentace do 16 let, co Vám tato účast přinesla?

Jsem rád, že mi trenéři dali šanci. Kemp mi přinesl motivaci k tomu, abych na sobě víc pracoval a makal a dostal se na turnaj v Žilině.

Dal jste si před sezonou za cíl se červencového šampionátu zúčastnit?

Ano, dal. Pracuju na tom, abych ukázal co nejlepší výkony na přípravných kempech a mohl si tak na mistrovství zahrát.


Martin Hasal (v bílém dresu s číslem 43 na zádech) bojuje i o MS juniorů hráčů do 16 let, které se uskuteční 4. - 7. 7. 2024 na Slovensku v Žilině! Autor fotky: Jaroslav Soukup.