Reprezentace

Martin Kruček: Mistrovství světa hodnotím jako úspěšné

Po mistrovství světa v Kanadě, ze kterého si oba české výběry, mužský i ženský, odvezly domů stříbro, jsme pro vás vyzpovídali nejproduktivnějšího Čecha celého turnaje Martina Kručka.

V prvních utkáních ve skupině jsme si na místní hřiště museli opravdu zvykat

Poprvé od roku 2013 postoupila česká hokejbalová reprezentace do finále mistrovství světa. Považujete stříbrné medaile za úspěch?

Samozřejmě to považujeme za úspěch, to je jasné. Předtím byla tři mistrovství světa za sebou, kdy se Česká republika nedostala do finále. Jsme rádi, že se nám to letos povedlo a mohli jsme se konečně utkat o nejcennější kov na MS.

Pojďme postupně. Celý turnaj vyzníval pro české barvy velmi dobře. Základní skupinu jste dokázali vyhrát. Který ze zápasů ve skupině byl pro vás ten nejtěžší? Jak jste si zvykali na jiné hřiště?

Každý zápas byl specifický něčím jiným. V prvních utkáních ve skupině jsme si na místní hřiště museli opravdu zvykat. Za sebe musím říct, že jsem z toho byl ze začátku rozladěn. Ale zápas od zápasu se mi místní hřiště líbilo čím dál tím více. Hráli jsme na hřišti, na které jsme nebyli z Česka zvyklí. Sítě okolo celého hřiště daly neskutečný spád každému zápasu. Minimum přerušení. Míčky také byly jiné. V přípravě jsme trénovali s míčky, které vždy bývaly na MS. V Kanadě byly ale míčky naplněny nějakou tekutinou, takže odskok od plastu byl minimální, a tak hra plynula mnohem rychleji. Tyto aspekty nám jako šikovnému týmu při hře s míčkem velmi sedli, a tak jsme mohli předvádět líbivý a účinný hokejbal.

Ve čtvrtfinále jste si poradili s výběrem Finska přesvědčivě 9:1. Jak vzpomínáte na toto utkání?

V hlavách nám leželo vypadnutí ze semifinále z posledního MS v Košicích. Byla tam lehká nervozita, a možná i proto se soupeř dostal do vedení. Věděli jsme ale, jakou máme letos sílu, a šli jsme si za tím. Zápas jsme otočili a začali sázet jednu branku za druhou. „Cengy“ (Dalimil Zvonek, pozn. red.) si na hodinkách zapnul mód „trénink“ a nasázel tam neskutečných pět fíků (směje se).

V semifinále jste vyzvali tým USA. Po výhře 6:3 jste postoupili do finále. Bylo to těžké semifinálové utkání? Jak s odstupem času hodnotíte tento zápas?

Když jsem na MS viděl úvodní utkání USA s Kanadou, tak jsem jen koukal s otevřenou pusou. Jan Čejka měl z tohoto zápasu předčasné Vánoce (smích). Hned jsem tipoval tyto dva týmy jako aspiranty na titul. USA hrálo neskutečně. Mají výborné individuality a vše řeší v naprosté rychlosti. Soupeř do semifinále byl tedy jeden z nejtěžších možných. My jsme ale dokázali opět hrát naši hru, kterou jsme se prezentovali celé MS, a tak jsme si došli pro výhru a postup do finále.

Stříbrná česká reprezentace mužů zanechala v Montrealu velkou stopu! Zdroj fotky: Reprezentace mužů.

Kanadu můžete porazit, ale musí se vám všechno sejít

Český tým narazil až ve finále. Proti Kanadě jste prohráli 3:6. Co chybělo ve finále k tomu, abyste z Kanady přivezli zlaté medaile?

Kanadu můžete porazit, ale musí se vám všechno sejít. To se nám bohužel ve finále nepovedlo. Tíha okamžiku. Chtěli jsme až moc a nechali se unést hrou. Bylo toho ale v tomto zápase více. Nechali jsme soupeře odskočit o 3 branky. To se pak už těžko dohání. Kanada nás přehrávala ve hře 5 na 5 a i díky tomu zvítězila.

Stal jste se nejproduktivnějším hráčem České reprezentace (4+13). Mají tyto statistiky pro Vás nějakou hodnotu? Jak hodnotíte turnaj z osobní stránky?

Každý v týmu má nějakou úlohu. Mně osobně se na MS vždy v play off bodově nedařilo. Letos to vyšlo. Svezl jsem se s celým týmem, který tento turnaj odehrál neskutečně dobře. Tímto děkuji celému týmu včetně toho realizačního za letošní Mistrovství světa. Byla to jízda.

Připomeňte si finálový zápas mezi Českou republikou a Kanadou, ve kterém Češi přišli o zlaté medaile! Bylo to blízko!

Holky hrály parádní hokejbal

Kanada byla pro Česko skutečně osudový soupeř. Ve finále prohrály české hokejbalistky s kanadským týmem 2:3. Sledovali jste se spoluhráči výkony českých hokejbalistek na turnaji?

Když bylo volno, tak jsme se snažili jezdit na všechny zápasy našich holek. Holky hrály parádní hokejbal. Chybělo už tomu jen nasadit tu korunku a odvézt si zlato. Bohužel Kanada ukázala sílu a otočila zápas z 0:2 na 3:2.

Jak hodnotíte celkově Mistrovství světa v Kanadě?

Tato otázka by byla asi na delší povídání. Ale ve zkratce velmi pozitivně hodnotím hřiště, díky kterému byla hra velmi plynulá. Příjemným překvapením byly také míčky, se kterými se turnaj hrál - a na ty já jsem velký pes (smích). Nemohu zapomenout na všechny své spoluhráče včetně realizačního týmu, to bylo na té nejvyšší úrovni. Prostě TOP!

Na opačné straně cestování. 20 hodin tam i zpět nebylo příjemné. Ubytování se bohužel také příliš nepovedlo. Pokoje pro dva, ve kterých jsme museli být ve čtyřech... Z finančních důvodů nebylo možné zajistit stravování přímo na hotelu, takže jsme si tuto stránku museli řešit individuálně. Také transfery z hotelu na halu, které první tři dny nefungovaly vůbec. Museli jsme volat UBER, aby nás odvezl na zápas. Na hale jsme neměli šatnu. To znamená, že po každém zápase jsme si nosili věci mimo halu.

Suma sumárum, hodnotím toto MS jako úspěšné. To, co jsme s klukama zažili a dokázali, maže všechny negativní věci. Děkuji všem, že jsem u toho mohl být. Váš Krůča!