Reprezentace

ALPA Evropský pohár míří do Pardubic! Láká na něj trenér U20 Tomáš Friml!

V Pardubicích odstartuje ALPA Evropský pohár juniorů. Od pátku do neděle (1.-3. července) budou Pardubice souběžně hostit dva turnaje. Ten první se odehraje na druhé ploše Enteria arény, druhý pak na hřišti v Polabinách. O turnaji jsme si povídali s trenérem české reprezentace U20 Tomášem Frimlem.

Kluci si aspoň zahrají zápasy na mezinárodní úrovni, i když to není MS

Ve spolupráci Českomoravského svazu hokejbalu (ČMSHb) a Mezinárodní hokejbalové federace (ISBHF) budou Pardubice pořádat náhradu za zrušené Mistrovství světa, které se mělo uskutečnit v Žilině. „Kluci si aspoň zahrají zápasy na mezinárodní úrovni. Poměří své síly s ostatními týmy. I když to není mistrovství světa, o které hráči bohužel znovu přišli, věřím, že tento turnaj bude důstojnou náhradou za MS,“ vysvětluje Tomáš Friml.

V malé hale pardubické arény odehraje svůj turnaj celkem 6 týmů - výběry Česka a Slovenska do 20 let a do 23 let, které budou doplněny týmy Velké Británie a Švýcarska do 23 let. Na hřišti v Polabinách se pak představí týmy do 16 let z České republiky (bílý tým a červený tým), Slovenska a Velké Británie.

Pardubice rozhodně mají zkušenosti se světovým hokejbalem. V roce 2017 se do tohoto města sjela světová špička poměřit své síly v bojích o světový titul. Také fanoušci mají v Pardubicích hokejbal v oblibě a dokáží vytvořit perfektní kulisu. „Pardubice jsou dobrou volbou pro konání takovýchto turnajů. V Pardubicích je mnoho hokejbalových týmů a pardubičtí fanoušci si umí hokejbal užít. To se ukázalo i na mistrovství světa v roce 2017, kdy Pardubice žily hokejbalem,“ říká trenér české reprezentace do 20 let.

Zápasy ve skupině se budou hrát netradičně pouze 2x15 minut. Klasických 3x15 minut se diváci dočkají až v nedělních zápasech o umístění. „Vzhledem k tomu, že zápasy budou pouze na dvě třetiny, nebude pravděpodobně nouze o zajímavé a překvapivé výsledky,“ tvrdí Friml.

Reprezentace juniorů do 20 let bude chtít s trenérem Frimlem udělat úspěch! Povede se to tomuto výběru před pardubickými diváky? Zdroj fotky: Reprezentace U20.


Každý mezinárodní zápas je důležitý pro rozvoj hráčů

Důležitosti mezinárodní konfrontace si je trenér české dvacítky dobře vědom: „Každý mezinárodní zápas je důležitý pro rozvoj hráčů. Čekají nás těžká utkání. Hráči uvidí, v čem se musí zlepšovat a dále rozvíjet. Určitě budeme svědky kvalitních zápasů.“

Český výběr do 20 let se na turnaji nebude chtít ztratit. „Jedeme do Pardubic udělat co nejlepší výsledek. Máme velmi dobrý tým. Nejdůležitější ale bude naše předvedená hra. Chceme se prezentovat aktivní hrou, která by našemu týmu měla sedět,“ dodává Tomáš Friml.

Doufáme, že se v Pardubicích přijde na hokejbal podívat velké množství fanoušků, kteří podpoří české reprezentanty v bojích o co nejlepší výsledek. Trenér české reprezentace U20 vzkazuje: „Chtěl bych diváky pozvat na kvalitní a hlavně rychlý hokejbal. Hráči v těchto kategoriích jsou velmi rychlí a hokejbal má skvělé tempo. Fanoušci, kteří dorazí, uvidí ty nejlepší hráče této věkové kategorie.“