Ženy

Do sezóny jsme šli s jasným cílem vyhrát celou soutěž, netají se trenér Lokomotivy Michal Broulík

Nedílnou součástí ženského hokejbalu je také Michal Broulík, který v letošní sezóně působil nejen na lavičce České Třebové. O tom, jak hodnotí letošní sezónu vítězného týmu ligy žen, ale i o přípravách na MS, se dočtete více ve článku.

Cíl jsme splnili! Kvalita soutěže je jako na houpačce

Jak hodnotíte letošní ročník Ligy žen? Splnil Vaše očekávání, cíle, které jste si před sezónou dali?

Do uplynulého ročníku jsme šli s jednoznačným cílem, a tím bylo celkové vítězství v soutěži. Abychom toho dosáhli, tak jsme měli celou řadu menších dílčích cílů, které nás měly postupně dostat tam, kam jsme chtěli. Aby tomu tak skutečně bylo, tak bylo potřeba před začátkem ligy udělat několik důležitých kroků, ať už trenérských, tak manažerských. Jako stěžejní jsem viděl udržení všech hráček, které u nás do té doby hrály. Jsem rád, že od prvního do posledního zápasu jsme měli úspěch nebo neúspěch ve svých rukou a nemuseli jsme na nikoho ohlížet. Tím, že jsme zvítězili, jsme hlavní cíl splnili.

Jak jste spokojený s kvalitou soutěže? Vidíte nějaký posun v ženském hokejbalu?

Kvalita soutěže je pro mě jako na houpačce. Dobré momenty a zápasy střídají ty slabší. Nechci se vyjadřovat k posunu či stagnaci nebo dokonce poklesu kvality. V čem vidím rozhodně pozitivní věci a jsem za ně rád, je fakt, že jednotlivé týmy omlazují sestavu a celá řada juniorek dostává víc a víc prostoru ve hře, ne zřídka jsou právě tyto mladé hráčky již oporami. Na druhou stranu jsem přesvědčený, že Liga žen sama o sobě nevychová nebo lépe řečeno nepřipraví hráčku pro mezinárodní hokejbal. Toto je otázka, kterou já nevyřeším a ani nerozhodnu o změně, protože to je na mnohem obšírnější a delší diskuzi, kam a jakým způsobem chce svaz a účastnící se kluby soutěž směřovat.

Překvapil Vás výkon některé z hráček? Zaujala Vás některá z hráček a tím si řekla o pozvánku na reprezentační kemp?

Neřekl bych, že by mě někdo vysloveně překvapil, protože ženský hokejbal jsem sledoval ještě před tím, než jsem se mu začal věnovat i jako trenér. Tím, že je letos MS mužů a žen v Kanadě, tak jsem se spíše soustředil na široký okruh hráček, které si svým výkonem říkaly o nominaci. Sledoval jsem jejich hru, konzistenci výkonnosti a v neposlední řadě chování na hřišti i mimo něj.


Pokračování České Třebové v Lize žen? Spíše ne

Proběhly, nebo teprve proběhnou oslavy titulu?

Krátká oslava proběhla bezprostředně po konci zápasu. Nejprve obrovská vlna radosti a štěstí na hřišti a následně "šampus" před zimním stadionem. Něco bylo i v šatně, ale tím, že se jednalo o nedělní odpoledne, tak nebyl úplně prostor pro něco velkého. Holky nyní mezi sebou řeší termín, kdy by se sešly v České Třebové, kde by proběhla řádná oslava, ale tím, že tým je z velké části tvořen z holek mimo naše město, tak teď nedokážu říci nic konkrétního.

Uvidíme tým České Třebové i v dalším soutěžním ročníku?

Nestane-li se zázrak, tak Česká Třebová nebude v dalším soutěžím ročníku hrát Ligu žen. Rozhodnutí již padlo na interní oddílové schůzi a bylo tak učiněno před samotným finálovým víkendem, tedy bez ohledu na to, jakou příčku obsadíme. Nevím, co by muselo nastat, aby se to změnilo. Jedním z klíčových faktorů je to, že naše "sportovní babičky" pověsí hokejbal na hřebík, jsou tak rozhodnuté už dlouhodobě a udělaly by to, i kdyby se soutěž nevyhrála. Další ovlivňujícím prvkem je fakt, že se během covidu z některých hráček staly maminky a buď skončily nebo omezily tréninky a věnují se rodině a Česká Třebová nemá takové množství odchovankyň, aby končící nahradily a nechceme se nadále vydávat cestou, že tým budou ze tří čtvrtin tvořit holky odjinud. Něco jiného by bylo, kdybychom měli 10 - 13 vlastních hráček, které by tvořily jádro a kolem nich by bylo 6 až 7 holek dojíždějících, tak jak tomu bylo dříve. Máme sice několik nadějných hráček v kategorii žáků, které hrají s kluky a na domácím hracím dni jsme jim dali prostor si vyzkoušet hrát Ligu žen, ale kolem těchto mláďat nemůžeme stavět tým. Třeba jednou ano. Jedním z klíčových bodů vidím pozici brankářky. Nemáme žádnou, ani v mládeži. Letos nám titul vychytala Verča Hůlková, která ve finále ukázala, že je to velká hráčka. Na výpomoc jsme měli i Markétu Staňkovou. V brankovišti se také objevila Jana Ramajzlová. Nerad někoho individuálně jmenuji a vyzdvihuji nad ostatní, ale u brankářek jsem si to dovolil, protože to je individuální post v kolektivní hře. Říkám tady, že máme velké množství hraček odjinud a nejsou to naše hráčky, ale já to tak neberu, naopak. O všech hráčkách mluvím vždy v kolektivním pojetí, že NAŠE HOLKY UDĚLALY, NAŠE HOLKY VYHRÁLY atd., tedy žádné kastování na bývalé slávistky či holky z Karviné, Ostravy nebo Opavy a podobně. Samozřejmě, že v šatně čas od času je nějaký vtípek na klubovou či geografickou příslušnost, stejně tak holky mají poznámky k mým padajícím vlasům a vzájemně se dobíráme, ale to k tomu patří. Dovolím si tvrdit, že za tu dobu mám s holkami velmi dobré vztahy, nebojím se to nazvat přátelstvím se vzájemnou úctou a respektem mezi námi. Co mě vede k tomuto názoru, tak je to, že co jsem vždy hráčkám slíbil, tak jsem danému slovu dostál a ony věřily mně a já věřil jim. Holkám jsem po finále poděkoval, ale ještě tak učiním jednou touto cestou. Moc si vážím jejich nasazení, chuti hrát a vítězit, občas mě i poslechnout a dělat, co jim nakreslím nebo řeknu, ale hlavně a především dobré party, kterou jsme mezi sebou vytvořili, měli a doufám, že i přes fakt, že příští rok nebudeme hrát ve společném týmu, tak nadále mít budeme. Smekám před nimi, protože ten tým a jeho výsledky nebyly o mně, ale o těch holkách samotných, které chtěly vyhrávat a být úspěšné.


Působíte také jako asistent u ženské reprezentace, MS v Kanadě se blíží. Jak se tým připravuje, co vás ještě před odletem čeká?

Týden po finále Ligy žen jsme měli soustředění v Prachaticích a tento víkend budeme na zimním stadionu v České Třebové. Pak nás už čeká jen závěrečný kemp ve středních Čechách, ze kterého se přímo odlétá na MS do Kanady.

Máte za sebou soustředění v Prachaticích, jak jste s ním spokojený?

Tým se po zimních kempech zúžil, hodně šancí dostaly mladé holky. Do Prachatic a následně do České Třebové jsme si sezvali dravé mládí a zkušenost. Oprášili jsme některé vazby, které buď fungují v klubech nebo se nám dobře jevily během zimních měsíců v Plzni nebo Přelouči a začali poctivě pracovat na systému hry, založení útoku, obraně středního pásma, nácviku vhazování, vyzkoušeli jsme si hru pod tlakem v obraně, rovnovážné a nerovnovážné situace, zakončení a střelbu obecně. Nezapomněli jsme ani na případnou možnost prodloužení, tedy hru 4 na 4, nechyběl ani klasický nájezdový "dřevák". Sehráli jsme modelové utkání s dorostem Prachatic. V České Třebové budeme hrát ještě s dorostem. Zápasy si natáčíme a následně si ukazujeme, co bylo dobře a co špatně. Je toho celkově dost a čas letí. Chceme být připraveni, protože hned v prvním zápase MS nás čeká derby s týmem Slovenska a vstup do turnaje bude důležitý, obzvlášť po přesunu za moře. Určitě se ještě celá řada věcí zopakuje a připomene v dalších cvičeních. Co nás nyní čeká, tak to jsou přesilovky a oslabení, které můžou rozhodnout o celkovém výsledku. Tréninků máme před sebou ještě dost. Věříme, že se nám podaří tým dobře připravit a načasovat formu na MS. Klíčové bude, aby všechny hráčky byly 100% zdravé a v pohodě.

Tabulka Liga žen

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
TJ Sršni Svitavy
15 42:10 39
2.
HBC Prachatice
15 39:10 38
3.
HBC Svítkov Stars...
15 35:11 38
4.
Panthers Kadaň
15 36:31 26
5.
HBC Enviform Třinec
15 19:28 16
6.
HBC Plzeň-Litice
15 13:31 13
7.
SK Kelti 2008
15 13:39 7
8.
HBC Pardubice
15 3:40 3