CROSSDOCK Extraliga

Anulovat sezónu? Jiné řešení si nyní neumím představit, rozumně nahlíží Jan Jirotka

Kladno si extraligovou sezónu 2019/20 rozjelo na jedničku. I díky stabilním výkonům brankáře Jana Jirotky. Kladno však na vytoužený titul nedosáhne ani letos, a to k němu měl zdánlivě nejblíže. Chřipková epidemie totiž ukončila celý ročník a Rysové tak musí o navrácení poháru zabojovat za rok.

Individuální trénink se nikdy nevyrovná týmovému

Honzo, jaké to pro Vás osobně je, že v době, kdy je jinak každoročně Vaší velkou náplní několik tréninků a zápasů za měsíc, přijde najednou takto dlouhý půst, který bohužel ještě bude pokračovat… 
Přestávka je dlouhá, ale na druhou stranu všichni chápeme, že jsou nyní důležitější věci než hokejbal. Samozřejmě bych se rád X krát týdně scházel k tréninkům nebo zápasům, ale prostě to není možné, a tak jsem si musel najít jinou zábavu. Trávím více času s manželkou a prostě kromě práce spíše relaxuji (usmívá se). Díky této pauze jsem také dospěl k zjištění, že mi hokejbal po nějaké době začne docela chybět, takže asi jen tak neskončím (rozesměje se).


Udržoval jste se nějak výrazněji v kondici, když ještě nebylo jasné, jestli se bude pokračovat? Fyzičku jste na Kladně v zimní přestávce podle mých informací nabírali hodně tvrdě a zodpovědně, a to dokonce i na horském soustředění.

Počítám, že si to možná přečte pan Kadlec, takže musím odpovědět, že samozřejmě ano a dřu jako mezek (směje se). Tak a teď doufám, že dál už číst nebude a přiznám se, že sice doma cvičím nebo chodím hrát tenis, ale určitě to nevyrovná tréninkový výpadek s týmem. Popravdě nejsem ten typ, který by každý den běhal nebo posiloval. To se spíš podívám na seriál, film nebo si přečtu nějakou knížku.


Ovšem situace ohledně dohrání ročníku nebyla v posledních týdnech vůbec růžová a nakonec se potvrdilo to, o čem se dlouho spekulovalo - sezóna se anulovala…

Je to bohužel tak, od pondělí už všichni stoprocentně víme, jak letošní sezóna dopadla, ale myslím, že je to správné řešení. Situace, která nastala, je velmi nešťastná a jediné důležité je, aby se vše co nejdříve uklidnilo a život se mohl vrátit alespoň částečně k normálu. Samozřejmě chápu, že pro kluby, sponzory, svaz a další je to obrovský zásah do fungování, ale jiné spravedlivé řešení si bohužel neumím představit.




Střídání v brance bylo plusem

Hlavně po týmové stránce Vás to musí extra mrzet: Kladno mělo letos velkou a třeba i reálnou chuť zase po letech ukořistit titul, viďte? 

Určitě! Chuť jsme měli, dělali jsme pro úspěch maximum a sezóna zatím probíhala nad naše očekávání. Bohužel se stalo, co se stalo a můžeme jen doufat, že za pár měsíců začneme nanovo. Na jednu stranu nás to mrzí, ale kdo ví, jak by to vše dopadlo. Třeba bychom vypadli v prvním kole play off a říkali bychom si, že na tuto sezónu musíme zapomenout. Takže to nyní opravdu můžeme a hned jak to bude možné a jak znám pana Kadlece, tak do toho vlétneme s ještě větší intenzitou (usmívá se)


Kladno letos za 15 zápasů inkasovalo pouze 29 branek, v čem tkví to každoroční tajemství takto kvalitních čísel defenzivy? 

To nemohu prozradit (rozesměje se). Ale jak je známo, jeden náš trenér je bývalý hokejový obránce a druhý bývalý hokejbalový brankář, takže mi prostě musíme dobře bránit (usmívá se).


A Vy osobně? Z extraligových brankářů jste měl nejlepší čísla, k tomu čisté konto s Mostem. Cítil jste se dobře?

Ano, cítil a navíc odpočatější než kdy dříve, jelikož jsme se pravidelně střídali s Víťou Čapkem (19 letý junior a člen širšího kádru reprezentace U20 pozn. red.). Díky tomu jsem odchytal jen zhruba polovinu zápasů, a tak bych těm statistikám nepřikládal takovou váhu. Na druhou stranu lepší, než své jméno najít někde na opačném konci tabulky (usměje se).



Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1
HBC Hostivař
22 109:51 57
2
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4
HBC Kladno
22 71:50 40
5
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7
HBC Pardubice
22 85:72 31
8
HbK Karviná
21 60:81 24
9
HBC Plzeň
22 48:80 18
10
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11
HBC Hradec...
22 46:84 17
12
HBC Prachatice
21 42:130 9