CROSSDOCK Extraliga

Brankostroj Kladna se rozjel naplno! Středočeši srovnali s Kert Parkem ve finále krok

Do druhého finálového utkání vstoupili hosté z Kladna jako uragán ničící vše na potkání. V rozmezí necelých pěti minut se Středočeši dostali do tříbrankového vedení. Pražané sice na začátku 3. třetiny snížili na rozdíl jediného gólu, ale Kladno pak slepenými góly opět odskočilo a srovnalo sérii.

2. utkání finálové série:

HC Kert Park Praha vs. HBC Kladno 3:6 (1:3, 0:0, 2:3)

Branky a nahrávky: 11. Danko (Novák, Lhota L.), 32. Danko (Lhota L., Dejneka), 42. Šperl (Wróbel, Fejfar) – 5. Pražák (Kudela), 6. Šíma (Kudela, Kohout), 10. Kubík (Hrabár, Špaček), 32. Pražák (Kubík, Špaček), 36. Kubík (Soukup, Hrabár), 44. Soukup (Kubík).

Střely: 28:31, vyloučení: 6:6, přesilovky: 4:4, využití přesilovek: 1:2, v oslabení: 0:0.

Stav série: 1:1.

Spálená šance Kert Parku, kladenská efektivita!

Zkraje úvodní patnáctiminutovky se do samostatného úniku prodral Radomír Vaněk, který to zkoušel z bezprostřední blízkosti střelou švihem mezi betony Jirotky, ten je ale secvakl včas a udržel nerozhodný stav 0:0. Pak se ke slovu dostávali především kladenští hokejbalisté, kteří se těšili z pohledné první trefy z dílny Ondřeje Pražáka, jenž využil skrumáže před brankou Mikla, potáhl si balónek na bekhend a z blízkosti ho zasunul pod brankářem Kert Parku – 0:1. Hosté dostali rázem další čerstvou krev do žil a o pár chvil později zvedal ruce nad hlavu kladenský útočník Radek Šíma, který stál nikým nehlídaný u levé tyče domácí svatyně, kde ho perfektním pasem od modré čáry přes celé pásmo našel Tomáš Kudela a prvně jmenovaný jen zasunul kus oranžového plastu za bezmocného Mikla – 0:2.

Utkání pokračovalo v režii Kladna. Zbytečným faulem se prezentoval domácí obránce Lukáš Horváth a Kladno přesilovou hru okamžitě využilo, když Adam Kubík dostal na vrchol kruhů nabito, s ničím se nepáral a poslal balónek kolem vyrážečky Mikla – 0:3. Trenéři Kert Parku reagovali oddechovým časem, a to domácím hráčům očividně pomohlo, protože zlepšili pohyb, tlačili se do brankoviště Jirotky a na 1:3 z pohledu Pražanů snížil Petr Danko dorážkou po ráně Nováka, po jehož střele propadl míček Jirotkovi kolem těla do brankoviště, kde stál Danko a jen došťouchával do branky – 1:3. Pokračovalo se ve vysokém tempu, po velkém tlaku domácích se do úniku po levé straně dostal hostující útočník Kohout, Mikl ale vytáhl jistý zákrok vyrážečkou. Na konci periody se ještě nechal vyloučit Zvonek za sekání na Schnaubelta a Středočeši šli do druhé přesilové hry v utkání.

Na tyčky vyrovnáno 1:1, Jirotka zmařil všechny loženky domácích!

V první polovině druhé třetiny se toho mnoho nestalo. Kladno začalo pečlivě bránit střední pásmo a hrozilo z rychlých kontrů. V polovině druhé periody se ale Kert Park začal čím dál více dostávat do šancí, tlak domácích jim přinesl dvě vyloučení Kladna po sobě a Pražané si tak zahráli přesilovku 5 na 3! V ní Kert Park uzavřel svého soupeře v jeho obranném pásmu, nejblíže gólu byl Tomáš Fejfar, jenž si z levé strany potáhl balónek na střed hřiště, odkud napálil tyč kladenské svatyně! Vzápětí se ale ve vlastním oslabení 3 na 5 probojovali do úniku dvou na jednoho Kubík se Soukupem. Prvně jmenovaný poslal bekhendem balónek na Soukupa, jenž sbíhal z druhé vlny a napálil balónek také do tyče!

Po konci početní převahy pokračoval tlak Pražanů, kteří se tlačili do brankoviště Jirotky všemi možnými způsoby. Vojtěch Jágr se několikrát dostal do ložené příležitosti, ale ani natřikrát na fantasticky chytajícího Jirotku nevyzrál. Ten první utkání vynechal kvůli viróze, ale v tomto duelu jasně vyčníval. Na konci prostřední části musel vytáhnout ještě několik zákroků. Ten nejtěžší ho čekal v samotném závěru před druhou pauzou, kdy nejdříve vyrazil střelu Tomáše Lhoty do poloodkryté klece, aby pak v pádu ještě zlikvidoval dorážku stejného plejera Kert Parku. Otěže zápasu převzali ve druhé periodě domácí hráči, ti ale ve všech případech ztroskotali právě na Jirotkovi nebo jeho obětavých spoluhráčích, kteří v brankovišti padali do střel a dřeli do úmoru.

Brzké snížení Kert Parku Kladno rychle zvrátilo

Tím nejlepším možným způsobem vstoupili domácí hráči do závěrečné části. Prudkou střelu z dálky nasměroval Lukáš Lhota zpoza branky Jirotky do jeho brankoviště, kde stál Petr Danko, který dorazil balónek za záda kladenského gólmana – 2:3. Pražané byly rázem zpátky v zápase, po lítém, téměř dvouminutovém tlaku a spoustě střel se ale do přečíslení prodralo Kladno, Kubík našel od levého mantinelu u pravé tyče nikým nehlídaného Ondřeje Pražáka, jenž pohodlně zasunul míček za brankovou čáru Mikla – 2:4. Středočeši tak odpověděli na brzký snižující gól nejlepším možným způsobem, a pak se začaly dít na hřišti věci. Kert Park se nejdříve ubránil početní převaze Kladna, potom to vypadalo, že si i domácí zahrají v početní převaze, ale vše bylo jinak.

Rozhodčí viděli nedovolené zákroky po odpískání a z přesilové hry Kert Parku byla početní převaha Kladna, kterou bleskurychle využil Adam Kubík, když z velké dálky téměř od červené čáry napřáhl až k nebesům a kolem vystupujícího bránícího Lukáše Lhoty poslal míček k levé tyči Miklovy svatyně – 2:5. Pražané byli rázem jako opaření, Kladno naopak směřovalo za vítězstvím s pohodlným tříbrankovým náskokem. Pak ale fauloval Hrabár Tomáše Wróbela a Pražané využili početní výhodu na jejím konci, když se snad pěti střelami z dálky od červené čáry prezentoval David Šperl. Nejdříve několikrát těsně minul, pak ale propálil vše, co mu stálo v cestě a Pražané se dostali na dostřel dvou gólů – 3:5.

V nervózním závěru se Kert Park snažil ve hře 4 na 4 zdramatizovat utkání, ale po dalším z mnoha protiútoků uspělo opět Kladno! Kubík napřáhl od modré čáry, Mikl vyrazil balónek po své levici, kde stál úplně sám Radek Soukup, jenž poslal míček do odkryté klece Kert Parku – 2:6. Kladno dohrálo utkání s velkou chutí, nebálo se útočit a dokráčelo si pro naprosto zasloužené srovnání finálové série na 1:1 na zápasy.


Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9