Reprezentace

Vítězství jsme chtěli více než Slováci, je přesvědčen po Markmed Cupu útočník národního týmu Martin Pala

Česká hokejbalová reprezentace vyzvala v Plzni slovenské mistry světa a český výběr hráčů do 23 let, který se může těšit na odložené MS v roce 2023. Co tyto „mezinárodní“ zápasy prozradily české reprezentaci a jak si je užil Martin Pala? Na čem ještě Češi musí zapracovat, aby v Montrealu uspěli?

Co se týče osobních bodů, na to já moc nehraju

Martine, v Plzni jste se na víkend sešli s českou reprezentací. Jak jste si tento víkend a celý turnaj užil?

Celý víkend jsem si náramně užil, nejen po stránce hokejbalové, ale i po stránce kamarádské. Vždy je moc fajn, když se sejdu s klukama, se kterými jsem v sezóně jako soupeř a můžu si s nimi zahrát a v neposlední řadě trávit čas a bavit se i o jiných věcech, než jenom o hokejbale. Myslím, že poznávání se navzájem nejen v hokejbalovém prostředí je velký klíč k porozumění si i na samotném hřišti.

Tato akce trenérům jistě prozradila další kroky k finální nominaci před kanadským MS. Myslíte si, že byste si o nominaci mohl říct?

Myslet si můžu cokoli, ale rozhodnutí je jenom na nich a upřímně jim to nezávidím. Ať se rozhodnou jakkoli, já to rozhodnutí budu plně respektovat. I kdyby se mně osobně do týmu „protlačit“ nepodařilo.

Podle mého názoru ano, přeci jenom jste v zápasech byl hodně vidět, i když jste neposbíral moc bodů. Byl jste spíše tvůrcem hry. Jak to vidíte Vy?

To Vám děkuji za podporu, ale jak říkám, je to opravdu rozhodnutí realizačního týmu, kdo si svoje místo v reprezentaci zaslouží a nezaslouží. A jestli jsem byl vidět úplně nevím, ale snažil jsem se hrát to svoje, což je tvoření hry a to mi absolutně vyhovuje. Jinak se snažím hrát tak, abych pomáhal týmu, ať je to v jakékoli pasáži hry a jakákoliv drobnost. Co se týče osobních bodů, na to já moc nehraju, což říká každý, ale u mě tomu tak opravdu je, na druhou stranu někdo ty body k psychické pohodě potřebuje a je to jeho nástroj k lepším výkonům. U mě to je spíše dobrý pocit, že jsem tam nechal 100 % a něco jsem vymyslel, aby mě to bavilo a měl jsem z toho radost. Spíše mě těší bodové hodnocení týmu na konci zápasu, než to osobní bodové ohodnocení. Nejlepší je, když vidím 20 hráčů, kteří se tím sportem baví a dávají tomu maximum a trochu chytrosti, samotné body přijdou na úkor těchto faktorů. Někdy jich je více a někdy naopak méně, to tak prostě je a stává se to i u nejlepších sportovců na světě. Jak říká můj děda: „Každý den není neděle“.


Hráči z U23? Byli opravdu velmi kvalitním soupeřem

Proti české reprezentaci U23 jste dvakrát vyhráli. Jak se podle Vás kluci prezentovali a jak těžké zápasy to byly?

V prvním zápase byli kluci trošku zaskočení nebo měli k nám více respektu, než bylo zdrávo, opravdu nevím, ale určitě snahou a nasazením nám to nedělali vůbec jednoduché. V druhém zápase bylo vidět, že z nich opadl respekt vůči nám, což v prvním zápase chybělo a hráli opravdu kvalitní hokejbal na vysoké úrovni. Že jsme oba dva zápasy vyhráli beru jenom pozitivně, jelikož kluci hráli opravdu velmi dobře a byla to velmi kvalitní prověrka, která nás prověřila, jak po psychické, tak hlavně po fyzické stránce, protože bylo vidět, že natrénováno mají opravdu všichni. Myslím, že byli opravdu velmi kvalitním soupeřem, což se ukázalo i v utkáních proti silnému Slovensku, které dokázali dvakrát porazit a nebylo to vůbec tahání za kratší provaz.

Naopak proti Slovensku jste dvakrát vyhráli. Jaké to bylo opět hrát proti mistrům světa? V čem jste je dokázali předčít? 

Vždycky se na tyto zápasy hrozně těším, přece jenom hrajete proti několikanásobným mistrům světa a chcete je porazit a vytáhnout se nad nimi. Za mě patří opravdu k nejlepším na světě, co jsem měl možnost hrát a vidět. A jenom s nejlepšími se ukáže, na čem je opravdu třeba pracovat a zlepšovat se. Zápasy s nimi mě osobně opravdu baví a ukážou hodně mezer, což je mojí motivací do další práce. Oba duely byly vyrovnané a rozhodovaly maličkosti, což v takových zápasech konkrétně s tak silnými soupeři jsou opravdu drobnosti, které vás buďto srazí k zemi, anebo popostrčí k vítězství. Myslím, že jsme ta vítězství chtěli více než oni. Věřili a stáli jsme za sebou jako jeden, když šlo do tuhého, a to myslím rozhodlo, chtění a větší vůle po vítězství. Výhry se samozřejmě počítají, ale všichni víme, že je třeba stále pracovat a neusínat na vavřínech. Jelikož Slováci určitě tým budou nadále posilovat a na MS to bude ještě mnohem těžší soupeř, než tomu bylo tady v Plzni.


Martin Pala patří mezi nejšikovnější hráče v ČR. Podaří se mu probojovat do finální nominace na MS v Montrealu? Autor fotky: Lucie Toušová.

Hrozně bych chtěl s Karvinou do play off

Jste spokojen s vaší týmovou prezentací? Myslíte si, že jste ukázali vše, co ve vás je? Byl trenér s hrou spokojený?

S týmovou prezentací určitě, opravdu jsme šlapali jeden za druhého, a tak to má na reprezentační úrovni vypadat. I když to nebylo místy jednoduché hrát s někým, s kým jsme nikdy nehráli, ale to je prostě reprezentace, na druhou stranu všichni jsou na tak vysoké úrovni, že stačí si něco málo s klukama říct a všichni ví, co a jak mají dělat. Já osobně vždycky říkám, že můžu být lepší a totéž řeknu i o týmu, že můžeme být stále lepší a lepší. Tím nechci říct, že bychom na tom byli špatně, to vůbec ne, ba naopak. Jen je třeba stále poctivě si jít za svým a pracovat nadále, jako tomu bylo doposud. Myslím, že pozitivní věci převládaly, ale s čím nebyli spokojení ani trenéři ani my hráči bylo proměňování šancí, které jsme si vypracovali. Což je věc, na které musíme zapracovat opravdu všichni. Samozřejmě kromě brankářů (smích), které bych chtěl opravdu pochválit, jak to zvládli. Jak Mikloš (Petr Mikl), tak Leo (Leoš Gerlich) předvedli opravdu vynikající výkony, bez kterých bychom v žádném případě ani jednoho vítězství nedosáhli.

Teď se zase blíží jarní část Extraligy. Určitě budete chtít chytit formu a dotáhnout Karvinou hodně daleko a také najít formu na mistrovství světa. Je to tak?

Je to tak, hrozně bych chtěl s Karvinou do play off a dostat se co nejdále to bude jen možné. Co se týče formy, jak jsem říkal, beru spíše týmovou formu, kterou mám na prvním místě, ale určitě se budu snažit připravovat na každý zápas tak, abych pomohl týmu se dostat opravdu co nejdál a být prospěšným článkem k vítězstvím. A co se týče formy na MS, momentálně se neví, kdo pojede a kdo ne. Teď se připravuji stejným způsobem na jarní část Extraligy, jako by to bylo na MS. Budu se snažit hrát a naladit se tak, abych byl 100% připraven podávat ty nejlepší výkony, co ve mně jsou. A kdybych se náhodou do nároďáku dostal, příprava bude totožná, jediné, co bude možná jiné, jsou tréninky na hřišti, kde budu mít jiné sparingpartnery.