BHŠ

Pro přípravu mladých brankářů se využívají ty nejmodernější techniky! Co o tom ví Ondřej Almaši a Jakub Třináctý?

Brankářská hokejbalová škola pod vedením zkušených trenérů Ondřeje Almašiho a Jakuba Třináctého cvičí gólmany podle světových trendů! Na to poukazuje nové vybavení v podobě stroje, který simuluje hráčskou střelu! Pomůže tato technika vystřelit kvalitu našich hokejbalových brankářů?

Tento nový přístroj oba trenéři využívají jak v brankářské hokejbalové škole, tak během campů rozvoje mládeže! Co je hlavní výhodou této techniky? Kde se vůbec tento přístroj u hokejbalu vzal? Jak tato pomůcka funguje a jak ji trenéři využívají se dozvíte v rozhovoru!

Foto: BHŠ. Brankářská hokejbalová škola je pod vedením Ondřeje Almašiho, který spolupracuje s mnoha gólmany.

Stroje jsme získali z projektu Národní sportovní agentury, hlásí Ondřej Almaši

Ondřeji, Vy jste již dlouholetým trenérem brankářů. V této době máte možnost ke svým tréninkům také využívat nový stroj, který simuluje hráčkou střelu. Kde se naskytla možnost mít tuto vychytávku?

O: Stroje jsme získali z projektu Národní sportovní agentury. S Martinem Komárkem jsme konzultovali, co a jak doplnit pro rozvoj brankářů. Když se tato možnost naskytla, hned jsem navrhl tyto stroje. Kdysi dávno jsme se o nich už bavili. Teď se to povedlo a jsme za to všichni velice rádi.

Jakube, Vy spolupracujete s Ondřejem Almašim a také máte možnost využívat novou pomůcku pro brankáře. Mohl byste nám jako stále chytající gólman říci, v čem je přidaná hodnota tohoto stroje?

J: Jako stále aktivní brankář vidím největší výhodu v možnosti tréninku dovedností bez nutnosti spolupráce se střelcem. Další nespornou výhodou je eliminace lidského faktoru. Myslím, že žádného hráče nebaví střílet jeden míček za druhým stále do stejného místa. Navíc to ani není v jeho možnostech. Nastavitelnost rychlosti a frekvence střelby navíc umožňuje využití stroje pro brankáře všech úrovní výkonnosti.

Ondřeji, máte nějaké ohlasy od brankářů, kteří již stroj zkusili? Co jim moderní pomocník nabízí? Je to určitý krok kupředu v rozvoji mládeže?

O: Ohlasy jsou jen pozitivní a všem se to moc líbí. Samozřejmě je to něco nového a netradičního. Pokud je na stanovišti stroj, prakticky je nemůžeme dostat z branky. (smích) Jak už zmiňoval Kuba, vyrovnanost střelby do jednoho nebo více míst je super, nebo možnost upravovat umístění i rychlost během střelby pouze ovladačem přesně podle toho, co brankář potřebuje, je taky výborná funkce. Hlavní výhodu vidím v možnosti nácviku dovedností, které potřebují hodně opakování. Takový objem přesných střel málokdy uděláte. Ano, rozhodně to pomůže posunout náš trénink dál. Na druhou stranu je důležité si uvědomit, že střelce a čtení střely toto nikdy nenahradí. Nesmíme to přehánět a dělat jen stroj. Extrémy nikdy nejsou dobré.

Foto: Hokejbal tým. Jakub Třináctý (na střídačce vlevo v modrém) je jedním z trenérů BHŠ, který si stroj vyzkoušel. Navíc je to trenér brankářů ve výběru ČR U15.

Po pár střelách je schopný si trenér nastavení sám vyhodnotit, ví Jakub Třináctý

Jakube, jak často tyto pomůcky využíváte? Jak by se tyto stroje měly správně obsluhovat, aby gólmanovi přinesly více užitku než škod?

J: Pomůcky jsme využili a samozřejmě máme nadále využívat na kempech brankářské hokejbalové školy, kde výborně poslouží pro nácvik chytání rukama. Za mě je při práci se strojem velmi důležité komunikovat s brankářem, který těm střelám čelí. Především ten si musí říct, zda je nastavení stroje optimální či je třeba něco pozměnit. Po pár střelách je schopný si trenér nastavení sám vyhodnotit a případně ubrat na rychlosti, čehož si brankář často ani nevšimne. Při tréninku s mladšími brankáři je také potřeba hlídat jejich postavení, jelikož se nevědomky posouvají do míst, kam stroj střílí, aby nedostali gól.

Pánové, měl jsem možnost vidět, jak stroj funguje. Vy jste, Jakube, strojovým střelám čelil. Je to stejné jako při zápase?

O: Myslím, že pro oba to bylo trochu jako o Vánocích. Potom, co jsme ho dovezli, jsem to hned musel druhý den vyzkoušet. Kuba byl jasný adept. Přesně jak je na videu, dlouho jsme si s tím hráli a zkoušeli, co vše stroj dokáže. Je toho hodně.

J: Střelba v nižších rychlostech je velmi podobná střelám, které vyprodukují hráči. Při vyšších rychlostech drží balón směr, zatímco střelba hráčů velmi často zaplave. Zároveň je důležité upozornit, že se jedná o výborného pomocníka k nácviku brankářských dovedností, avšak střelbu hráče to nahradit nemůže. Pro brankáře je velmi důležité číst střelu dopředu například z postavení těla a hole hráče. To tento stroj rozhodně neumožňuje.

Trenéři, stroj se dá nastavovat. A to jak v rychlosti, tak směru střely. Vy jste, Jakube, čelil těmto střelám, neměl jste strach ze zásahu? (smích) A co Vy, Ondřeji? Také jste si vyzkoušel chytání před tímto strojem? (smích)

J: Abych byl upřímný, před strojem jsem před touto zkušeností již párkrát stál. Testování tohoto stroje probíhalo tak trochu punkově, jak je u nás s Almim zvykem, takže bez výstroje pouze v rukavicích. Strach jsem neměl. To bych snad nemohl ani být brankářem. Ale je pravda, že mě stroj jednou vytrestal a místo na lapačku mi vyslal míček plnou rychlostí na břicho. Po této zkušenosti jsem se bát začal. (smích) I když mám stále podezření, že se jednalo pouze o jeden z Almiho skvělých vtípků.

O: Ano, ano, je to super. Dá se nastavovat snad všechno, na co si vzpomenete. Ovládá se to, jako když hrajete starou videohru. Ovladačem nastavíte vše, co potřebujete. I pravidelné automatické střídání stran pravá levá nebo nahoru dolů. Zkoušeli jsme i maximální rychlost 130km/h a je to síla. Jak už říkal Kuba, vtípek to nebyl. (smích) Po tom, co stroj vypnete, nastaví se zpět do základní polohy na střed, což jsem nevěděl. A to byl ten problém, ještě, že Kuba má tak dobrý reflex a nedostal to napřímo. (smích) Upřímně, sám jsem si to nezkoušel, ale není všem dnům konec.

Foto: BHŠ. Jeden z brankářů při zkoušce moderního vybavení pro trénink brankářů! 

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9