CTM a HCŽ

Vzpomínám na ty akce pořád moc rád, netají se hlavní strůjce vzniku CTM, Josef Kadaně

Z projektu Campů talentované mládeže se za 15 let jeho fungování stala nesmírně oblíbená možnost pro hráče všech mládežnických kategorií na sobě pracovat i v době letní pauzy. Hlavním zakladatelem tohoto projektu byl Josef Kadaně.

Hlavní zakladatel dnes velmi úspěšných Campů talentované mládeže Josef Kadaně při příležitosti 15. výročí v rozhovoru vzpomíná nejen na začátky tohoto projektu.

Inspirovat hráče, jak trénovat během celé sezóny

Pane Kadaně, můžete nám prosím popsat jak, kdy, kde a s kým jste myšlenku projektu CTM realizovali? V jakém to bylo roce?

Úplně první camp jsme uspořádali s Miroslavem Přerostem v srpnu 2002. Tehdejší člen TMK Míra Přerost v té době dělal hokejové campy. Napadlo mne zorganizovat nějaký podobný camp pro hráče, které jsem vesměs znal z přípravných akcí U18. Jako místo konání jsme zvolili Novou Včelnici. Bylo to fajn a pro mne objevení něčeho, co mi dávalo pro hokejbalovou mládež smysl. Na tehdejší dobu to byl asi unikátní projekt. A ta pozitivní zkušenost vlastně stála u zrodu myšlenky to zopakovat. Ne na jeden rok, ale jako dlouhodobější projekt, kde se mladým hráčům budou věnovat trenéři, kteří mají kvalitu. Vytvořit akci, kde bude o hráče postaráno po všech stránkách. Nová Včelnice byla vlastně takový pilotní projekt. Proto jsem se k té myšlence po pár letech vrátil a s kolegy jsme tomu dali v létě 2007 reálnou podobu.

Jaké byly úvodní programy a složení tréninkových jednotek?

Myslím, že podobné jako dosud, byť jsem ztratil detailní přehled. Důraz na rozvoj individuálních dovedností, částečně všeobecná sportovní příprava, ukázat a inspirovat hráče, jak trénovat během celé sezóny. To platí i pro trenéry z klubů – v Litomyšli jsme začali dělat semináře pro trenéry právě v rámci campu. Z mého pohledu ideální příležitost a prostředí.

Když teď zabrousíme k Vaší roli, měli jste nějak rozděleny role mezi tři hlavní strůjce prvních kempů, pana Badzika, Macka a Vás? V tuhle chvíli v tom organizačním týmu jsou do jisté míry lidé, kteří mají něco na starost individuálně. Ubytování, pronájem zimního stadionu, pitný režim a svačiny atd.

Sportovní stránku měli na starost Míra Přerost (2007), Rosťa Kurfürst (2008, 2009) a Tomáš Macko. Ti v úvodních letech udávali „tón“ náplni tréninků. K nim se později připojili Milan Maršner a Martin Komárek (tehdejší trenéři mládežnických reprezentací). Jarda Badzik pomáhal hodně s organizací. Bez jeho práce, místního člověka, by to bylo hodně těžké dobře zorganizovat. Bylo to celkově dost náročné, především před samotným campem, ale vzpomínám na ty akce pořád moc rád. Byla tam mezi námi výborná atmosféra.


Strůjci projektu Campů talentované mládeže. Úplně vlevo Tomáš Macko, tehdy hlavní trenér reprezentace U18, v modrém triku Josef Kadaně, nad ním Jaroslav Badzilk, druhý zleva Milan Maršner a úplně vpravo Rostislav Kurfürst. Autor fotky: Petr Šilar (III. ročník CTM 2009).

Chtěli jsme vyplnit prázdninový čas projektem, který pomůže hráčům

Porovnáme asi neporovnatelné. Jaké byly dříve počty hráčů, kteří se na tyto kempy hlásili? Když to porovnáme s rokem 2021, tak na všech 3 turnusech včetně kempu děvčat se vystřídalo více než 160 hráčů!

Na tom úplně prvním campu v Nové Včelnici to byla třicítka hráčů. V Lanškrouně a Litomyšli myslím mezi padesáti a šedesáti – včetně brankářů.

Kolik let jste byl jedním z hlavních organizátorů CTM?

Když pominu ten v Nové Včelnici v roce 2002, tak tři první ročníky, tj. 2007 – 2009. Další rok jsem chyběl kvůli zdravotní indispozici a od roku 2011 jsem se s odchodem ze svazového vedení neúčastnil ani tohoto svazového projektu.

Mysleli jste si na začátku myšlenky, že projekt kempů vydrží takhle dlouho a dosáhne takových rozměrů? Navíc je teď republikově velmi známý a hráči se na něj těší. Jaká byla ta počáteční vize?

Já jsem o tom takhle nepřemýšlel. Neměl jsem v hlavě, a myslím, že ani Jarda Badzik a Tomáš Macko, že by mělo jít o nějakou megalomanskou akci. Chtěli jsme vyplnit prázdninový čas projektem, který by pomohl hráčům se zlepšovat. V Nové Včelnici byl určený zejména klukům, kteří byli v širším výběru U18, tedy měli předpoklady být nadprůměrnými hráči a úspěšnými reprezentanty. A minimálně do Lanškrouna byli osloveni hráči z přípravných campů mládežnických reprezentací – odtud ten název camp talentované mládeže.


Josef Kadaně přinesl do hokejbalového světa velkou osvětu v podobě tradičních letních tréninkových campů talentované mládeže. Autor fotky: Petr Šilar (III. ročník CTM 2009).

Přeji dalším ročníkům, aby si udržely kvalitu

Současná myšlenka CTM vychází z historických faktů, že tyto kempy začínaly v regionu Čechy Východ. Jsou tady určité hlasy, proč se ten kemp nestěhuje po republice. Myslíte si, že je správné neustále kemp konat na východě Čech, kde je vlastně zakořeněn? Je to dobře? Nebo by ten kemp měl putovat mezi dvěma místy?

Ať to nezní negativně, ale úplně nevím, kam se tento model může ještě posouvat. Trochu to na mne už působí jako letní tréninková fabrika. 160 hráčů – vůbec si nedovedu představit, jestli při takovém počtu, byť v rozloženém čase, je tam ještě ten původní záměr, myšlenka, atmosféra. Jestli by se měly dělat campy na více místech, kde bude menší počet hráčů s úzkou skupinou „svazových“ trenérů, doplněných o další regionální asi není otázka na mě, ale na Martina Komárka. Taky je otázkou, zda by to měly být opět striktně svazové campy. Ale pravděpodobně ano, protože finanční podpora svazu jakémukoli campu vlastně vylučuje konkurenceschopnost případných jiných dalších.

Máte v šuplíku nějakou kuriozitu, vtipné momenty, které Vás provázely prvními kempy?

To ano, ale šlo většinou o momenty, které se týkaly trenérů, a ty bych v tom šuplíku raději ještě nechal. (úsměv)

Co by Josef Kadaně přál CTM, ať už chlapců či dívek, do budoucna?

Aby si dokázal udržovat kvalitu a tím přinášel spokojenost jeho účastníkům.


Účastníci III. ročníku Campu talentované mládeže z roku 2009 v Litomyšli. Akce nabrala za 15 let takových rozměrů, že takhle dnes vypadá jedna z několika skupin CTM. Autor fotky: Petr Šilar (2009).

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9