1. liga

Jihočeské derby ovládl znovu Suchdol! Pardubice vyzrály opět na Čamlíky!

Druhý hrací víkend dohrávky základní části 1. Ligy přinesl vyrovnané bitvy. Svítkovští hokejbalisté o fous přetlačili dobře hrající Mečouny. Pardubice ukázaly, že na svém hřišti umí hrát s každým a obraly Čamlíky. V jihočeském derby byla cítit rivalita. Prachatice ale na vévodící Suchdol nestačily.

Svítkov „utekl hrobařovi z lopaty“! Plzeň sahala po remíze!

HBC Plzeň – HBC Svítkov Stars Pardubice 2:3 (0:1,2:1,0:1)

Branky a nahrávky: 22: Komanec (Kristl), 25. Chramosta (Reiser) – 6. Paukrt (Kubal, Král), 25. Král (Běloušek), 41. Král (Kubal)

Plzeňští hráči navazovali na úspěšný zápas z Prachatic, kde poprvé uzmuli 3 body do tabulky. Tentokrát je na jejich hřišti čekali hokejbalisté z pardubického Svítkova. Ti zajížděli na západ Čech jako velcí favorité, ale zápas podle toho nevypadal. Úvod duelu byl vyrovnaný, ale Mečouni poskytli Svítkovu přesilovou hru, kterou využil Paukrt po nahrávce Kubala a Krále. Hra se poté ustálila a přelévala ze strany na stranu. Po první přestávce začali domácí zvyšovat tlak, což se odrazilo v gólu, jenž padl ve 22. minutě z hole plzeňského Komance. O 3 minuty později dostaly Hvězdy další facku. Plzeň totiž využila přesilovku a schylovalo se k obratu. Domácí hráči však nezkušeně po vstřelené brance ihned inkasovali a bylo vyrovnáno. Třetí třetina byla velmi nervózní a každá chyba mohla stát oba celky plný počet bodů. Pro Plzeň byl osudný čas 40:52, kdy opora Svítkova, Jakub Král, krásně překonal plzeňského gólmana a poslal svůj tým do tenkého vedení. Hosté si náskok udrželi a mohli se radovat.

Komentář k zápasu:

Trenér HBC Svítkov Stars Pardubice (Petr Kopečný):

„Hodnocení utkání s Plzní B, za které hrála zhruba půlka juniorů, je z mé strany spíše neutrální. Sice jsme získali tři body a v zápase se ukázali 4 dorostenci a 5 juniorů, avšak předvedená hra mnohdy hodně drhla. Jelikož jsme zařadili velké množství vlastních odchovanců, kteří hrají své první zápasy za áčko, stále hledáme ideální složení formací tak, aby si na sebe kluci zvykli. Na druhou stranu musím uznat kvality soupeře vedeného koučem Semerou. Tým byl velice dobře připraven, zejména kondičně a vytažený forčeking nám dělal problém. Když jsme někde chybovali, s jistotou chytal gólman Šťovíček, což byl základ úspěchu. Nemůžu asi chtít, abychom každý zápas soupeře jasně přehrávali, občas jsou i takovéto zápasy, kdy ten výsledek prostě urvete na sílu. Hráče chci každopádně pochválit, že makali po celých 45 minut i v tom šíleném dusnu a vedru uvnitř haly, ze kterého se i nám trenérům nedělalo dobře."


Jižním Čechám podle tabulky i výsledku z derby vládne Suchdol!

SK Suchdol nad Lužnicí – HBC Prachatice 3:2 (1:0,2:2,0:0)

Branky a nahrávky: 10. Hadrava (Bárta), 18. Tácha (Mátl, Dlugoš M.), 27. Tácha (Císař, Bednář) – 20. Neruda, 25. Malecha (Turek)

Od zápasu v jihočeském Suchdolu každý, kdo sleduje 1. Ligu, očekával velkou podívanou a vyrovnaný hokejbal. Tomu se tak i stalo. I když hostující hokejbalisté nastoupili k jihočeskému derby v 10 lidech, tak předvedli úctyhodný výkon. Ze začátku utkání bylo tempo velmi opatrné a hráči se spíše rozehrávali. Prachatice se snažily hodně bránit a šetřit síly na další fáze zápasu. Suchdolu se i přes to podařilo v 10. minutě skórovat, a to dokonce ve svém oslabení. Do úniku se dostal suchdolský Hadrava, který prostřelil Pixu. Prachatice byly s výsledkem 1. třetiny nejspíše spokojené a dále čekaly na svoje šance. Začátek druhého dějství byl opět v režii domácích, kdy se v 18. minutě trefil kapitán Suchdolu Tácha. Tentokrát Suchdol využil přesilovku. Po této „uklidňující brance“ Suchdol vypustil a přišel čas hostů. Nejdříve se na rozdíl jedné branky Prachatice přitáhly ve 20. minutě, když přesilovou převahu využil Neruda. O 5 minut déle vyrovnával Malecha. Suchdol ale příliš dlouho nečekal a vedení si ve 27. minutě vzal zpět, podruhé se trefil Tácha. Třetí třetina byla bezbranková, ale Suchdol měl co dělat, aby své vedení ubránil.

Komentář k zápasu:

Kapitán SK Suchdol nad Lužnicí (Matěj Tácha):

„Do zápasu jsme šli v plné sestavě, naopak Prachatice v pouhých 10 hráčích. Myslím, že nám to paradoxně uškodilo. Prachatice výborně bránily střední pásmo a chodily do rychlých protiútoků. My jsme si naopak mysleli, že to půjde samo. Ale jen v „chůzi” se hrát hokejbal nedá. Na velké většině hráčů se projevila dlouhá pauza. Můžeme být rádi za tři body, ale to je tak všechno. Do příštího, pro nás klíčového zápasu je co zlepšovat."

Trenér HBC Prachatice (Vít Čapek):

„K zápasu cestovalo pouze 9 hráčů do pole a brankář. Domácí byli velký favorit utkání. I přes prohru musím a chci svoje hráče pochválit za předvedený výkon, myslím, že i domácí se do poslední chvilky báli o své vítězství. Všichni dodržovali stanovenou taktiku a super výkon Tomáše Pixy v bráně nás držel do poslední sekundy ve hře o body. Výkon je povzbuzení do další práce. Slušně řečeno, štve mě přístup našich mladých hráčů, kterým se prostě nechtělo cestovat k zápasu, ale to je škoda slov."

Pardubické Autosklo na Čamlíky umí!

HBC Autosklo H.A.K. Pardubice B – HBC Malenovice 4:2 (0:1,1:1,3:0)

Branky a nahrávky: 19. Licek (Deml, Langr), 39. Langr (Geisler), 45. Blažek (Kunc, Šimek), 45. Moravec (Langr) – 5. Brázdil (Hradil), 21. Medřický (Ševčík)

Pardubičtí „junioři“ ukázali, že na Malenovice hrát umí, ale vývoj utkání tomu nenasvědčoval a Pardubice mohou být za 3 body velmi rády. Ospalý start ze strany domácích se potvrdil v 5. minutě, kdy Čamlíky do vedení poslal Brázdil po souhře s Hradilem. Další minuty a vteřiny 1. třetiny byly velmi vyrovnané a oba týmy si vytvořily nějaké šance, ale góly z nich nepadly. Na další branku se čekalo do druhé části duelu, kdy stav zápasu vyrovnal pardubický Licek. Poté Pardubice nabídly hostům přesilovou hru, kterou z malenovického pohledu využil Medřický. Poté přišla velká defenzíva hostů a Pardubice se přes tuto tuhou defenzívu nemohly dostat a prosadit. Vše se změnilo až na konci třetího dějství, kdy v čase 38:08 vyrovnal Langr. Čamlíci pomýšleli alespoň na jeden bod, ale v poslední minutě zápasu jim hodně zatrnulo. Autosklo totiž v posledních vteřinách utkání vstřelilo dvě branky. Prosadili se Blažek a Moravec. Malenovice tak těsně před koncem ztratily celý zápas.

Komentář k zápasu:

Trenér HBC Malenovice (Adam Kovařík):

„Do zápasu jsme šli se značně mladou sestavou, ale zároveň plní odhodlání odvézt z Autoskla body. Po minulém zápasu jsme si pohlídali začátek a povedlo se nám vstřelit první branku. Soupeř byl velmi pohyblivý a urputný a dělal nám v obranném pásmu problémy, ale naštěstí se nám povedlo i díky kvalitnímu výkonu brankáře tlaku odolat a dohrát první třetinu s gólem v plusu. Ve druhé jsme přežili dvě těžká oslabení, ale pak po neodpustitelné chybě soupeř srovnal. Následně se nám naskytla vhod přesilovka a povedlo se nám ji využít. Zápas byl hodně bojovný a mnoho krásných akcí k vidění nebylo, byla to spíš bitva. Třetí třetina se nesla v podobném duchu. Málo šancí a bitva o střední pásmo. Bohužel jsme v druhé polovině poslední části hry špatně rozebrali hráče a soupeř srovnal opět. Ve snaze zápas rozhodnout jsme byli trochu lehkovážní na vlastním brankovišti a soupeř po důrazu dal 59 sekund do konce branku na 3:2. Mrzí mě, že jedeme domů bez bodu, protože dělba bodů by byla z mého pohledu spravedlivější, ale soupeř byl v závěru efektivnější a všechny body si uzmul. Zápas jsme odehráli hodně dobrý a doufám, že v takových výkonech budou hráči pokračovat i ve svých mateřských kategoriích. Soupeři k zisku tří bodů gratuluji."

SK Suchdol nad Lužnicí vs. HBC Prachatice, Zdroj: Facebook SK Suchdol nad Lužnicí

Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
TJ Blatná Datels
18 94:52 42
2.
SK Suchdol nad...
18 78:49 37
3.
TJ KOVO Praha
18 73:57 37
4.
Vlčí smečka...
18 64:50 36
5.
Ježci Heřmanův...
18 85:52 34
6.
HBK Bulldogs Brno
18 66:51 33
7.
SK Kometa Polička
18 69:49 31
8.
SK Kelti 2008
18 65:63 24
9.
HBC Tygři Mladá...
18 69:84 21
10.
TGB Swietelsky...
18 53:73 19
11.
TJ Lokomotiva...
18 43:88 16
12.
HBC Nové Strašecí
18 62:82 15
13.
HBC Malenovice
18 43:114 6