CROSSDOCK Extraliga

Jako soupeř ho „nenávidíte“, jako spoluhráč milujete. Ondřej Březina otevřeně nejen o hostování v Hradci

Útočník Ondřej Březina před sezónou prodloužil spolupráci s hradeckými Piráty, mezi nimiž svoji silovou hrou velmi dobře zapadá. Jak se mu zatím na hostování z Autoskla u Pirátů líbí? Sezóna by se podle všeho mělo znovu rozjet, jak se na návrat na hřiště tento borec těší a jak se připravoval?

Hostování v Hradci? Emotivní rozhodnutí založené na spoustě drobností

Ondřeji, prvně bych se chtěl zeptat na Vaše hostování z pardubického Autoskla. Jak k němu vůbec došlo a proč jste si vybral právě Hradec Králové?

Je to vděčné téma, jsou to dva roky, čtyři rozhovory a první otázka vždy stejná. (smích) Nicméně poprvé odpovím otevřeně. Není to úplně jednoduché, bylo to z velké části vinou komunikace, mou frustrací z odchodů a příchodů v týmu, kterou jsem potom ventiloval špatným způsobem, zákulisními praktikami lídrů týmu i střídačky, osobním vyhořením, a to jak z pohledu toho, že jsem v předchozích sezónách do týmu vložil obrovské množství energie a nepřineslo to výsledek, který jsem si přál, tak z pohledu osobního i týmového sportovního neúspěchu v poslední sezóně. Na vině byla také moje prudká povaha, ego, touha po změně a komunikační schopnosti Petra Nováka. Zpětně v tom vidím i zaměstnání, které jsem v té době měl a i když jsem si to vůbec nepřipouštěl, bylo velmi stresující. Pokud k tomu přidám výhodnou polohu mého bydliště napůl cesty mezi Hradcem a Pardubicemi, bylo rozhodnuto. Paradoxně to pro mě bylo velmi bolestivé rozhodnutí, barvy Pardubic jsem hájil velmi intenzivně, nechal jsem tam doslova krev a pot, zažil jsem v nich nejlepší chvíle své sportovní kariéry, měl jsem a mám k týmu velmi silný vztah. Bylo to emotivní rozhodnutí založené na spoustě drobností. Tyto situace jsou ve sportovním prostředí dle mého názoru celkem běžné a poslední dobou je vidíme čím dál častěji i v hokejbale, který je jinak poměrně ortodoxní. Například v hokeji by se nad tím už nikdo ani nepozastavil. Hradec jsem si vybral především kvůli dostupnosti, znal jsem kluky a velkou část hokejové kariéry jsem strávil právě v barvách Hradce. Navíc měl silný tým a velké ambice.

Je velmi pravděpodobné, že se přerušená Extraliga znovu rozjede, co na to říkáte?

Upřímně jsem z toho nadšený, mám velkou chuť znovu hrát, hrál bych i v červenci a srpnu. Chci znovu prožívat zápasové emoce, žít s týmem, vzít na zápas rodinu. Užít si sport i legraci v kabině. Vnímám to teď trochu jinak. Vždy jsem záviděl starším spoluhráčům, kteří na hřiště ať už hokejové nebo hokejbalové brali po zápase svoje děti, které jim v průběhu utkání fandili. Teď, když tu možnost mám, moc rád bych si jí také užil. Největší radost z toho má ale manželka, která se těší, že si konečně někde zase "vypustím ventil", protože ta herní pauza je už opravdu dlouhá. Budu moc rád, pokud se podaří soutěž v nějakém formátu opět rozběhnout.


Ondřej Březina dosáhl v roce 2016 na extraligový titul s pardubickým Autosklem. Patřil mezi nejvýraznější tváře mistrovského týmu, i když si ve 12 zápasech play off Extraligy 2016 připsal "jen" 3 kanadské body, jeho devíza tkvěla úplně v něčem jiném. Autor fotky: Josef Česák st.

Restart sezóny!? Vypadá to, že se blýská na lepší časy

Podmínkou startu soutěže bude podle všeho testování před zápasy, bude to pro Vás problém, který by Vám bránil v návratu na hřiště?

Nesouhlasím s tím z pohledu lidských práv, z pohledu zdravého rozumu, z pohledu účinnosti testů, z pohledu ekonomiky i mnoha dalších, ale podvolím se, abych mohl hrát. Je to těžké, ale touha hrát je aktuálně silnější než touha vzdorovat nesmyslnému systému ovládanému nekompetentní sebrankou. V práci jsem aktuálně, pokud to tak mohu nazvat, koordinátor firemního testování pro téměř 150 lidí, takže s tím mám zkušenost a vím co očekávat i jak s tím naložit. Věřím, že to zvládnu a v tomto případě účel světí prostředky.

Podle všeho se již amatéři mohou vrátit na hřiště k trénování po dvou s šestimetrovými rozestupy, co na to říkáte?

Tohle nařízení nemohu publikovatelně komentovat... Ale vypadá to, že se blýská na lepší časy. Pokud by panovalo lepší počasí, tak věřím, že by to už dávno vláda neustála a opatření ve venkovních prostorách padla, ale bohužel zatím počasí opatřením nahrává.

Ondřej Březina (už v dresu Hradce Králové) se dokáže dostat protihráčům pod kůži díky svému hernímu stylu. Navíc patří mezi nejproduktivnější hráče Pirátů. V 6 podzimních duelech přerušené sezóny zapsal 8 bodů za 3 góly a 5 nahrávek. Autor fotky: Radka Synková.

Pro úspěch bude stěžejní motivace a přístup každého jednotlivce

Jakou máte aktuálně fyzičku? Jak jste se vůbec připravoval během celé přerušené sezóny od října do května?

Tak tohle je ošemetná otázka. Ono je velký rozdíl mezi řízenou předvídatelnou fyzickou aktivitou jakou je běh, posilování, kolem a herním zatížením. Pokud dopředu víte, co vás čeká, tělo to snáší lépe než nárazovou, nekoordinovanou zápasovou zátěž. A jak překročíte třicítku, platí to dvojnásob. Ale zaujala mě slova Jaromíra Jágra, který řekl při přerušení soutěží z důvodu mimořádného opatření někdy na podzim, že kdo toho správně využije a uchopí to jako ideální možnost přípravy, může hodně získat. Vzal jsem to tak, nechal si poradit Petrem Novákem, vstoupil do kurzu Transformers42 a hodně mi to pomohlo, cítím se dobře a dle slov mého okolí je to na mně i celkem vidět. Je to zásluha mojí manželky, která mi v tom hodně pomáhá. Uvidíme, zda mi to případně pomůže v obnovené sezóně nebo někdy v budoucnu.

Od Vašeho posledního zápasu uběhlo půl roku, budete na Vaše výkony chtít navázat?

Je to dlouhá doba, hodně věcí se změnilo a na některé bude těžké navázat. Ale pevně věřím, že se to podaří. Doufám, že na své výkony z minulosti navážu a třeba je i někam posunu. To vše ukáže až čas. Situace je naprosto bezprecedentní a nepředvídatelná. Moc bych si přál, aby vše navázalo tam, kde to skončilo, jakoby se ani nic nestalo. Ale obávám se, že ten zásah bude pro některé věci fatální. Já osobně vynaložím maximální snahu, abych mohl pokračovat v tom, co bylo před dobou covidovou.

Pokud se vše rozběhne, co bude nutné dodržovat v prvním zápase, abyste v něm uspěli?

Tak nejdůležitější a nejtěžší bude opět poskládat tým, získat chuť, mít touhu po úspěchu současně s radostí ze hry a pohybu. Pokud máme uspět, musíme se opět konsolidovat, poslouchat pokyny trenéra, dohnat fyzickou kondici a přijmout zpět své týmové role, případně vybudovat nové. Pro úspěch bude stěžejní motivace a přístup každého jednotlivce, ale i týmu jako celku.


Podaří se Hradci navázat v případě květnového restartu na povedené výkony z posledních dvou neúplných ročníků? Autor fotky: Radka Synková.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1
HBC Hostivař
22 109:51 57
2
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4
HBC Kladno
22 71:50 40
5
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7
HBC Pardubice
22 85:72 31
8
HbK Karviná
21 60:81 24
9
HBC Plzeň
22 48:80 18
10
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11
HBC Hradec...
22 46:84 17
12
HBC Prachatice
21 42:130 9