CROSSDOCK Extraliga

Považoval bych za nešťastné anulovat další ročník, hodnotí situaci hradecký lodivod Biegl

Hradec Králové v podzimní části předváděl skvělé výkony, v šesti zápasech si připsal 11 bodů a zakotvil na 4. příčce extraligové tabulky. Hlavní trenér Pirátů Pavel Biegl v rozhovoru nastínil, jak probíhá „zimní příprava“, jakých změn doznal kádr Hradce a také jestli je ještě spjat s hokejem.

Vždy bude co zlepšovat

Pane trenére, jaké jsou podle Vás šance na dohrání soutěže v aktuální situaci?

Po tom, co se dělo vloni na jaře, předvídat nelze. To by člověk musel být v Bradavicích na jasnovidectví Sybily Trelawneyové. Samozřejmě že mým přáním je soutěž dohrát. Do jaké míry stanovy svazu umožňují zásah do rozehrané soutěže, nevím, ale rozum velí upravit pravidla soutěže tak, aby se mohla dohrát. Variant může být celá řada – od dohrání celé soutěže s tím, že skončí třeba na konci července, až po vyhlášení mistra po základní části bez play off. Využít pro to prostě všechny dostupné prostředky, které budou jak pro kluby, tak i pro svaz přijatelné. Považoval bych za nešťastné anulovat další ročník…

Jste spokojen s výkony Hradce v podzimní neúplné části?

Nejsem, z podstaty věci nemohu být. Vždy bude co zlepšovat. S poznatky z podzimu budeme pracovat, jen co nám situace dovolí zahájit tréninkový proces. Máme velké množství obdržených branek a určitě to není způsobeno poklesem formy Pípy (brankář Petr Brynker pozn. red.). Stále ho považuji za jednoho z nejlepších brankářů soutěže. Dříve se Piráti na vstřelenou branku nadřeli. Dnes už tomu tak není, ale je třeba se naučit současně mít lépe organizovanou obrannou fázi při ztrátě míčku.


Následná příprava bude intenzivnější

Dal jste hráčům nějaký individuální plán, jak se připravovat, nebo to necháváte zcela na nich?

Hráči obecně z předchozích fází náročné fyzické přípravy vědí, jak se mají hýbat, které schopnosti udržovat či rozvíjet. Drtivá většina kádru má odpovědný přístup a těch pár jedinců, co jsou na fyzičku lechtiví, stejně nemám jak kontrolovat. Takže noty nedostali. O to intenzivnější bude následná příprava.

Máte v plánu nějakou alternativu zimní přípravy aspoň po malých skupinkách?

Máme po pracovním setkání řídící buňky a připraveni jsme. Bude se jednat o kombinaci fyzické a herní přípravy. Vše je odvislé od rozvolnění opatření. Pak se kluci hned dozvědí, jak bude vypadat příprava před jarem.


Hradec Králové pod vedením zkušeného trenéra z ledního hokeje se rok co rok zlepšuje. Autor fotky: Iva Janoušková ml.

Už pouze hokejbal

Doznal kádr Hradce nějakých změn v podobě příchodů nebo odchodů?

Zatím ne. A nejspíš ani nedozná, i když bych rád mezi námi uvítal zpět Patrika Mitru. Pokud bude mít případný příchod dalšího hráče smysl, pak se tomu určitě bránit nebudu. Je předpoklad, že na jaře v některém zápase dostane příležitost někdo z juniorů.

Společně s hokejbalem jste trénoval i hokej. Trénujete ještě nějaký hokejový tým?

V současné době se věnuji pouze hokejbalu. V hokeji jsem se pohyboval poměrně dlouhou dobu na hodně širokém spektru v různých klubech od II. NHL a krajské ligy mužů, přes trenéra malých klubů či metodika mládežnických kategorií až po přípravku a nábor. Bylo to ve spojení s mým zaměstnáním poměrně náročné, a to nejen časově, takže jsem potřeboval si „odfrknout“. Roky přibývají, holt čas a prd nezastavíš…. Nyní nějaké nabídky k návratu již jsou, je třeba to vyhodnotit. U Pirátů bych, pokud bude zájem a podmínky to dovolí, však rád pokračoval i nadále.


Pavel Biegl vede vhodně vyvážený kádr, kde nechybí zkušení světoví šampioni ani dravé mládí. Autor fotky: Radka Synková.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1
HBC Hostivař
22 109:51 57
2
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4
HBC Kladno
22 71:50 40
5
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7
HBC Pardubice
22 85:72 31
8
HbK Karviná
21 60:81 24
9
HBC Plzeň
22 48:80 18
10
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11
HBC Hradec...
22 46:84 17
12
HBC Prachatice
21 42:130 9