Mládež

HCM hledá vhodné adepty. Chceme se prezentovat zábavnou formou, mají jasno Kelti

Počátkem druhého říjnového týdne naplno propukly inspekce do klubů, jež se ucházejí o statut Hokejbalového centra mládeže a v úterý 13.10 zamířil předseda Komise Mládeže a autor projektu Martin Komárek do Berouna za místními Kelty. Byla to pro něj druhá zastávka, jenž se nesla v duchu podrobné exkurze do tréninkových tajů mládežnických týmů a zázemí klubu SK Kelti 2008. Pětice trenérů se prezentovala dvěma tréninky přípravky a žákovských týmů zaměřené především na střelbu.

Setkání v sídle Keltů, jenž se nachází v Berouně, začalo nezbytnými pohovory s klubovým šéftrenérem mládeže Miroslavem Fortuníkem a sekretářem klubu Romanem Novákem. Mezi jinými i tito činovníci se zasadili o velký rozvoj hokejbalu na Berounsku a nové krásné hřiště s plastovým povrchem láká trénink co trénink další děti, jež dychtí po hokejbalové zábavě a hlásí se tak do řad neustále se rozrůstající mládežnické základny klubu SK Kelti 2008. Možná i proto chybí pevně daná podzimní náborová strategie, jelikož se, s trochou nadsázky, děti objevují takřka samy.

Jarní část se pak nese v duchu aktivní náborové strategie ve stylu populárního školního projektu „Hokejbal proti drogám“ či plánování dalšího projektu „Turnaj družin“, jenž spatří světlo světa od 30.6.2016. „Na jaře se chystáme spustit navíc náborový propagační web, který by měly podpořit i LCD obrazovky v městských autobusech,“ upozorňuje pak na nové plány Roman Novák, jež budou mít rozhodně velký pozitivní vliv na náborovou činnost Keltů.

Kelti se při inspekční návštěvě „porotců“ pro udělení statutu HCM a značné podpory z řad ČMSHb prezentovaly dvěma zhruba 75 minut dlouho trvajícími tréninky. U mladších hráčů se dbalo na správné provedení zakončení ať už z bezprostřední blízkosti, tak z větší vzdálenosti a tréninková jednotka byla navíc proložená kondičními cviky na tartanovém povrchu, jenž „obléhá“ samotný hokejbalový svatostánek. Starší žáci se soustředili na rovnovážně a nerovnovážné herní situace, které měly za úkol získání co největší efektivity útočné a obranné činnosti.

„Chceme se především zaměřit na dlohodobou kvalitní práci s mládeží a pomoci trenérům se neustále zdokonalovat,“ uvádí hlavní motiv o snahu získání statutu HCM sekretář Keltů. Samotný hokejbal se pak na Berounsku „mastí“ od pradávna a byla by škoda nerozvíjet v Berouně tento krásný sport. „Hlavní je, aby se děti hokejbalem bavily stejně jako my!“ říká přesvědčivě stále aktivní hráč prvoligového mužského celku Keltů a zároveň trenér přípravek a mladších žáků Roman Novák.

Kelti se prezentovali ve velmi dobrém světle a hodlají vyladit veškeré nedostatky

Každý klub, který se uchází o získání statutu Hokejbalového centra mládeže, musí splňovat jasnou politiku celoroční kontinuální práce s mládeží tak, aby hráči správně rozvíjeli své dovednosti a hokejbalem se především bavili. V mnoha klubech panuje dlouhá letní dvouměsíční pauza a výjimkou nejsou ani Kelti, avšak děti v mladších a starších žácích by měly začít s přípravou na další ročník již v polovině srpna.

„Je to jedna z věcí, na kterých bychom rádi zapracovali, impulzy od rodičů v tomto ohledu již máme,“ říká rázně Roman Novák. „Doteď byl problém sehnat v srpnu všechny děti, protože jezdí na tábory, k babičkám a na dovolené,“ vidí jedno z omezení s časnějším rozjezdem tréninkových jednotek Novák.

Mezi hlavní požadavky pro získání „klíče“ do Hokejbalového centra mládeže jednoznačně patří jednotný název všech týmů daného klubu, uchazeč pak musí mít kvarteto registrovaných mančaftů v soutěžích ČMSHb a nesmí být v minulosti disciplinárně trestán, jako je například odstoupení ze soutěže, trestaný kolektiv či trenér apod. Klub se navíc musí zapojit minimálně do jednoho projektu Komise Mládeže a jednoho školního projektu.

Kelti jsou účastníky projektu „Hokejbal proti drogám“, rovněž v uplynulých dvou letech organizovali  „Turnaje družin“. Mezi další projekty, jež jsou pro kterýkoliv klub k dispozici patří „Na zápis do školy, na zápis na hokejbal“ probíhající na přelomu měsíců leden až únor. Následuje „První školní den, první trénink hokejbalu,“ jenž propukne 1. září a nedílnou součastí pětice projektů je „Turnaj školek.“

Kluby, které se nestihly přihlásit do 16.9.2015 však nemusí smutnit a mohou se tak řádně připravovat a vylaďovat všechny nedostatky, které by vstupu do HCM dělaly problémy. Ostatní celky se tak mohou do projektu hlásit kontinuálně v průběhu roku, kdy stačí vyplnit přihlášku a odeslat ji na email komarek@hokejbal.cz. Všechny dokumenty a samotnou přihlášku pak naleznete pod odkazem.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9