CROSSDOCK Extraliga

Martin Kruček vládne extraligovým statistikám! Někdy to vyjde, někdy ne. To pak trenér Kuna řádí, culí se

V nejvyšší české soutěži se stihlo odehrát okolo šesti zápasů. V nich HC Kert Park Praha nasbíral 17 bodů a tím nejspíše přezimuje na špici Extraligy. Hráč Kert Parku, Martin Kruček, také nasbíral celkem 15 bodů. Tento světový borec si vždy umí počkat na správný moment nahrávky, jak to dělá?

Zapsat se do historie hokejbalu se nepoštěstí každý rok

Martine, důležitá otázka, chystáte se se svým celkem znovu útočit na extraligový titul?

Ahoj, ovšem. Po třech titulech, které se nám povedlo získat jsme si řekli, že to pro nás nekončí a zabojujeme i o ten čtvrtý. Zapsat se do historie hokejbalu se nepoštěstí každý rok. A já osobně jsem rád, že mám to štěstí být v týmu a se spoluhráči, kteří se tam mohou zapsat, či už zapsali. Loni sezónu zastavila „korona“. Letos zatím také. Doufejme, že na jaře to bude lepší a o ten čtvrtý titul v řadě budeme moci zabojovat.

Zatím okupujete tu nejlepší možnou pozici a nejspíše na ní zůstanete i přes zimu, jak vnímáte hru vašeho týmu?

Po třech titulech byl vždy rozjezd základní části hodně rozpačitý. Chyběl nám drajv, nadšení, bojovnost, láska k hokejbalu. Na druhou stranu jsme si po pár kolech vždy tyto atributy opět našli a předvedená hra šla jenom nahoru. Máme v týmu určitou koncepci hry, kterou se chceme prezentovat, ale to je běh na dlouhou trať.


V roce 2019 dokončil Kert Park spanilou jízdu za třetím titulem! Autor fotky: Roman Mareš.

Nemám v sobě takový ten pud zabijáka jako Tomáš Fejfar či Tomáš Wróbel

Z 6 odehraných duelů jste posbíral 3 góly a 12 asistencí, tím jste nejproduktivnějším hráčem a zároveň nejlepším nahrávačem Extraligy! Jak moc si toho ceníte?

V NHL bych si toho asi vážil hodně, tam jsou statistky všelijakého rázu sledovány s hodně velkým nadšením. U nás je to bohužel jen jakási demo nebo spíš beta verze. (smích) Dříve se dělaly galavečery, kde se předávaly prsteny, ocenění, poháry. Pamatuji si na Galavečer v Českých Budějovicích, kam jsem jel ještě jako dorostenec pro Maurice Richard Trophy. (smích) A večer byl galavečer, kde bylo mnoho hráčů Extraligy. Když jsme tam viděli persony jako Pavel Kormunda nebo Tibor Kapánek, tak jsme z toho byli úplně mimo. Byl to zážitek, který si pamatuji dodnes.

Na hřišti je radost se dívat na to, co vymyslíte. Hlavně na finální gólové nahrávky, jak to děláte? Získal jste pro to nějaký cit?

Ač se mi podařilo vyhrát párkrát střelce, tak se považuji spíše za nahrávače. Nemám v sobě takový ten pud zabijáka jako Tomáš Fejfar či Tomáš Wróbel. Takže vždy radši volím nahrávku než střelu. Vždy, když hraji s někým novým, tak mu říkám, očekávej nahrávku v jakýkoliv moment. Snažím se dělat věci jinak, a tak občas nahrávám v situacích, kdy by to nikdo nečekal a někdy ani já ne. (smích) Někdy to vyjde, někdy ne. To pak pan trenér Kuna řádí. (smích)

Co by pro Vás znamenal další extraligový titul? Nepomýšlíte někdy na to, že byste se objevil například v jiné soutěži?

Když se řekne titul, tak první, co se mi vybaví, jsou neskutečné oslavy. Kabina fest, centrum, dojížděcí kabinafest. Až zpětně si člověk uvědomí, co to pro něj znamená, to odříkání a obětování času, zdraví. Ale jsou to zážitky, které Vám už nikdo nevezme. Dříve jsem chtěl hrát v jiných soutěžích, ale teď je to pro mě již pasé. To by musela přijít velmi „tučná“ nabídka. (smích)


Martin Kruček patří mezi největší hokejbalové osobnosti v ČR. Autor fotky: Roman Mareš.

Bramborové MS? Nezdary nás musí jenom posílit

Jak vzpomínáte na uplynulé mistrovství světa v Košicích, kde jste dosáhli na bramborové umístění? Nemrzí Vás to?

Pořád to mrzí. Nikdo nechce odjet z MS bez cenného kovu. A mrzí to o to více, že ten tým, který tam byl, měl na finále. Bohužel se sešlo mnoho věcí, které nám nepřály, a tak jsme se museli spokojit s bramborou. Ale takový je sport a tyto nezdary nás musí jenom posílit do dalších let.

Jak si myslíte, že to dopadne s nadcházejícím šampionátem v Kanadě? Uskuteční se anebo se ještě o rok posune?

Doufám, že rok 2022 je již definitivní a žádné posunutí již nebude. Už takhle posunutí o rok se mi zdá špatné. Ale s tím nic neuděláme. Takže nám nezbývá si přípravu na MS o rok prodloužit. Všem přeji klidné prožití vánočních svátků a šťastný nový rok a v roce 2021 na viděnou na modré.


Martin Kruček (druhý zprava) získal v roce 2011 titul mistra světa, v roce 2013 stříbro, v roce 2015 bronz, v roce 2017 opět bronz a na posledním MS v Košicích v roce 2019 bohužel "bramboru". Jaký kov přidá do své sbírky v roce 2022 na MS v Kanadě? Autor fotky: Hanka Poskočilová.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9