CROSSDOCK Extraliga

Vždycky jsme se chtěli prezentovat útočným hokejbalem, povídá vítěz kanadského bodování Jan Čejka

Hostivař opanovala letošní základní část CROSSDOCK Extraligy a do play off vstupuje jako největší favorit. Potvrdí svou formu a sílu také ve vyřazovací části? O tom se více rozpovídal nejproduktivnější hráč a nejlepší střelec soutěže Jan Čejka.

Pokud budeme hrát stále naši hru, tak se nebojím o budoucí výsledek

Honzo, s Hostivaří jste vyhráli letošní základní část Extraligy. Je toto vítězství jedním ze stanovených cílů před sezónou?

Cíl to před sezónou určitě nebyl, ale postupem času a s více odehranými zápasy se přidal na seznam cílů pro tuto sezónu. Jsme za to určitě velmi rádi, jelikož jsme se poprvé nemuseli rvát o první osmičku do posledních kol základní části jako v předcházejících letech.

Zároveň jste se stal vítězem kanadského bodování a rovnou i nejlepším střelcem. Čekal jste před sezónou, že na jejím konci budete tyto příčky okupovat Vy?

Každá sezóna je jiná a spíše záleží, kdo kolik odehraje zápasů. Na rozdíl třeba od Krůči (Martin Kruček - pozn. red.), Whita (Jan Bílý - pozn. red.) či Zvonyho (Dalimil Zvonek - pozn. red.) jsem odehrál až na dva zápasy vše, a to pak hraje velký rozdíl, když máte 20 zápasů či 16 a méně. Tudíž bodování beru jen jako příjemnou tečku, za kterou zaplatím v kase, ale jinak tomu nepřidávám moc velkou váhu.

Největší síla týmu pramení jednoznačně z ofenzívy, což dokazuje průměr necelých 5 vstřelených branek na zápas. Z tohoto hlediska musíte být určitě spokojený?

Vždycky jsme se chtěli prezentovat útočným hokejbalem, což se i letos povedlo. Na rozdíl od dřívějších sezón jsme se začali i trochu vracet do obrany, takže se dá na skóre pohlížet i z té druhé strany.

Trenéři na Vás spoléhají také na přesilovkách, což je další velká zbraň, kam nejvíce chodíte se Samuelem Kucharčíkem do útoku. Jak si s tímto hráčem pochvalujete spolupráci?

Se Samem si na hřišti celkem rozumíme, někdy až zbytečně moc. Samozřejmě i mimo hřiště si velmi rozumíme, i když občas je to sním těžké jako s fanouškem Slavie. (smích)

V čem naopak musíte ještě zapracovat a kde tzv. „tlačí bota“?

Především je to v přístupu v průběhu zápasu, kdy k různým situacím nepřistupujeme tak vážně, jako bychom měli. Nejvíce to bylo vidět ve finále poháru, ke kterému jsme nepřistoupili tak, jak se na finále patří a byli jsme za to znamenitě potrestáni.

V posledních dvou domácích zápasech základní části jste porazili Hradec Králové, a naopak druhý zápas s Ústím nad Labem prohráli. Co Vám tato utkání směrem k vyřazovací části ukázala?

Směrem k play off už nic moc, jelikož už nám stačilo pouze zápasy odehrát. Někteří hráči dostali volno a příležitost dostali dorostenci, kteří tak sbírají nové zkušenosti do dalších sezón. K prohře s Ústím jsme si řekli pouze chyby, ze kterých pramenily góly, ale jinak výsledek neřešíme soustředíme se dál na vrchol sezóny.

Vítěz základní části CROSSDOCK Extraligy hokejbalu 2023/24 HBC Hostivař. Autor fotky: Jaroslav Soukup.

Myslím, že si tlak kolem sebe nijak nepřipouštíme

Za poslední rok jste udělali velký posun a do play off vstupujete jako velký favorit. Vnímáte kolem sebe tlak, který je na vítěze základní části vždy vystaven?

Každý to vnímá nějak jinak. Myslím, že si tlak kolem sebe nijak nepřipouštíme a chceme prostě hrát zápas od zápasu a uvidíme, kam se až dostaneme.

Následující víkend vše vypukne a hned v prvním kole na vás čeká Karviná. Jak se na tohoto soupeře chystáte připravovat?

Možná se podíváme na nějaké video ze zápasů, ve kterém jsme proti nim hráli, ale nic velkého to nebude. Určitě budeme chtít vnutit Karviné naši hru a hrát to, co nám vycházelo po celou dobu základní části.

V základní části jste Karvinou porazili v obou utkání, nicméně staré otřepané klišé říká, že play off je zcela jiná soutěž. Je vašim záměrem k tomu takto přistupovat?

Určitě si uvědomujeme, že je to jiná soutěž, ale pokud budeme hrát stále naši hru, tak se nebojím o budoucí výsledek.

Je cílem po víkendu odjíždět do Slezska za stavu 2:0?

Samozřejmě to cíl bude, ale Karviná je velmi specifický soupeř, který na každý zápas jezdí v poměrně jiné sestavě, takže uvidíme, s čím na nás vyrukují tentokrát. Ale samozřejmě budeme dělat vše pro to, aby nám po víkendu stačila už jen jedna výhra na postup do semifinále.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9