Extraliga dorostu

Cíle jsou jen ty nejvyšší, varuje soupeře Tomáš Koudela

Dorost Svítkova cílí na nejvyšší příčky Extraligy dorostu. Lídrem pardubického týmu je Tomáš Koudela, který vládne jeho produktivitě. Zároveň ve svých 16 letech pravidelně nastupuje v CROSSDOCK Extralize a doufá v nominaci na vrchol mládežnické reprezentační sezóny, Mistrovství světa U18 v Žilině.

Občas pěkná gólová nahrávka potěší více než gól

Tomáši, letos nastupujete ve třech kategorií (Extraliga dorostu, Extraliga juniorů, CROSSDOCK Extraliga, pozn. red.). Styl hry které kategorie Vám vyhovuje nejvíce a proč?

Nejvíce mě baví hrát za juniory, protože mi vyhovuje technický styl, který se zde hraje. Bohužel jsem toho zatím v juniorce v této sezóně moc neodehrál. Dorost je hlavně o individuálních kvalitách hráčů a naopak extraliga je náročná po fyzické a taktické stránce.

Přestože máte odehráno jen 12 zápasů v Extralize dorostu, jste nejproduktivnější hráč a nejlepší nahrávač Svítkova, co za tím stojí? Snažíte se tedy upřednostnit nahrávku před střelou?

Za tím, že se mi bodově daří, stojí především moji spoluhráči, se kterými si na hřišti dobře rozumíme. Už od nižších kategorií jsem se snažil nahrávat a tvořit hru. Občas pěkná gólová nahrávka potěší více než gól.

Dorost v poklidu míří do nadstavbové části, mluví se v kabině o útoku na medaili? Přeci jenom Vám minulý rok proklouzla mezi prsty. (Svítkov prohrál v semifinále na nájezdy, pozn. red.)

Minulý rok nám v semifinále chybělo trochu štěstí a v následném zápase o bronz už nám došly síly. Tento rok máme podobný tým jako loni a cíle jsou jen ty nejvyšší.

Pravidelně nastupujete v obraně i v útoku. Jaká pozice Vám více vyhovuje a kde se vidíte do budoucna?

Obě pozice mi nabízejí různé možnosti a ani jedna mi nevadí, záleží na potřebách týmu. V dorostu a juniorce hraji pravidelně v útoku. V extralize jsem se v průběhu sezóny přesunul do obrany.

Tomáš Koudela (vpravo) po vítězství na Mistrovství světa U16 v Liberci. Autor fotky: Svítkov Stars Pardubice.

Mistrovství světa je nezapomenutelná zkušenost

Minulý rok jste byl součástí týmu, který se stal mistry světa U16 v Liberci. Jak na tento úspěch zpětně vzpomínáte?

Celé mistrovství bylo velice povedené a já na něj mám krásné vzpomínky. O našem úspěchu rozhodla skvěle sestavená sestava, kde každý měl své místo a svou roli, dále taktika, která nám padla na míru, a hlavně morální síla a víra v to, že jako tým můžeme uspět. Taky nám pomohlo domácí prostředí se skvělými fanoušky.

Nyní bojujete o místo již na Mistrovství světa U18 v Žilině. Věkově patříte mezi jedny z nejmladších v reprezentaci, myslíte si, že i přesto máte šanci si vybojovat nominaci?

Každý má šanci se ve finální nominaci objevit. Bude záležet na tom, jak komu sedne konec sezóny a kdo bude zdravý. Byl bych samozřejmě rád, kdybych se mohl do konečné nominace dostat, protože mistrovství světa je nezapomenutelná zkušenost. Vše bude nyní záviset na mých výkonech ve zbytku sezóny.

Poslední utkání jste odehrál 24.3., můžete prozradit, co stojí za Vaší absencí v posledních týdnech?

Poslední zápasy jsem musel bohužel vynechat z důvodu zranění. Doufám, že se už brzy zapojím.