Reprezentace

Budu se snažit tuhle příležitost chytit a nepustit ji, hlásí Vítek Fanderlík

Realizační tým reprezentace mužů prozradil před koncem roku 2019 nominaci na první soustředění v novém cyklu. V jednom z předchozích článků jsme Vám představili vybrané hráče, jejichž nominace příjemně překvapila. Ti byli doplněni hráči, kteří již reprezentačními zkušenostmi dokonce z mistrovství světa oplývají. Jedním ze zástupců mladší generace je také hradecký obránce Vítek Fanderlík, jehož jsme vyzpovídali v rozhovoru. „Určitě do toho půjdu s pokorou, ale na druhou stranu se budu snažit tuhle příležitost chytit a nepustit ji!" říká mimo jiné v rozhovoru Fanderlík.

Zkušenosti z juniorské reprezentace
Vítku, můžete prozradit, jaké máte dřívější zkušenosti z mládežnických reprezentací? V jednom ze starších rozhovorů jste dokonce přiznal, že jste dal možnosti reprezentovat přednost před ledním hokejem…
Zkušenosti jsem získal v juniorské reprezentaci do 20 let, když jsem dostal pozvánku na přípravný kemp do Žiliny, kde jsme odehráli dva přípravné zápasy se Slovenskem. Obě utkání se mi povedla, a proto jsem si vybojoval místo v sestavě pro mistrovství světa v Kanadě. Hokej jsem hrál od malička za Hradec Králové, do hokejbalu mě uvrtal můj kamarád Pepa Šimůnek. V juniorce jsem se rozhodoval, zda pokračovat v hokeji nebo se naplno věnovat hokejbalu, relativně v klidu dokončit gymnázium a porvat se jednak o místo v kádru hradeckého „áčka“, ale také o místo ve výběru U20, který letěl do Kanady na MS.

Jaké máte na juniorskou reprezentaci vzpomínky? Co řadíte mezi největší úspěchy?
Jak jsem již zmiňoval, samotné mistrovství světa v Kanadě byl největší úspěch a zkušenost. Navíc se nám po 16 letech povedlo získat zlatou medaili.

Nyní absolvujete kemp s mužskou reprezentací. Jaké máte zkušenosti s touto kategorií?
Na přípravný kemp mužské reprezentace jsem nakoukl již v minulém roce, ale to nás jelo hodně mladých kluků, abychom spíš zalepili mezery.


Vítek Fanderlík (vpravo) oslavil se svým parťákem z Hradce Králové Josefem Šimůnkem v roce 2018 juniorský titul mistrů světa! 

Pozvánka mě příjemně překvapila
V Hradci podáváte stabilní výkony, přišel však nějaký náznak, že by nominace mohla přijít? Věřil jste v to v koutku duše, nebo jste byl úplně překvapený?
Samozřejmě jsem byl velmi příjemně překvapený, jelikož je to moje první oficiální pozvánka do mužské reprezentace. Už od začátku sezóny jsem na sobě hodně pracoval a snažil se podávat stoprocentní výkony.

Co od kempu očekáváte? Jste třeba tím hráčem, který cítí při takovýchto nových zkušenostech nervozitu, nebo si nějaký tlak nepřipouštíte?
Věřím, že každý reprezentační kemp je obrovská zkušenost. Do tréninků samozřejmě půjdu s pokorou, ale určitě mě to nijak nerozhodí a budu se snažit podat své maximum.

Viděl jste kompletní nominaci? Některé, zejména mladší hráče, jistě znáte osobně... 
Většinu kluků z mužské reprezentace znám buďto osobně nebo z vidění. Z mladších hráčů si hodně rozumím například s Jirkou Hrabárem (obránce Kladna, pozn. red.), který byl také na již zmíněném MS dvacítek v Kanadě a pravidelně se účastní reprezentačních srazů.

Máte v reprezentaci vytyčené nějaké cíle, nebo do toho jdete s pokorou a případné další pozvánky budou příjemným bonusem?
Určitě do toho půjdu s pokorou, ale na druhou stranu se budu snažit tuhle příležitost chytit a nepustit ji! Mým cílem, co se reprezentace týče, je probojovat se do základní sestavy pro mistrovství světa, které bude příští rok v Kanadě.

Povedený podzim na klubové scéně
Zeptám se okrajově i na klubovou scénu. Jak jste Vy osobně s momentální pátou příčkou spokojen? Zároveň Vám na druhé místo schází pouhé 2 body!
Podzimní část hodnotím pozitivně, ale určitě nechceme usnout na vavřínech, protože teď se začne lámat chleba a úspěšní budeme pouze tehdy, pokud budeme táhnout za jeden provaz a připravíme se jak po fyzické stránce, tak po psychické.

Co Vy a zimní příprava? Užil jste si mezi svátky chvíli volna, nebo jste makal i během vánočního období?
Letošní svátky pro mě byly chaotické. Musel jsem skloubit Vánoce, rodinu a cukroví spolu s učením, do toho jsem se ještě snažil fyzicky připravovat na další část sezóny.

Závěrem otázka na odlehčení. Už máte v šatně spočítáno, kolik Vás nominace na reprezentační kemp a tento rozhovor budou stát?
Náš týmový pokladník si to už určitě všechno hezky spočítal, takže hned, jak vejdu do šatny, mě rozhodně zkasíruje (úsměv).