Reprezentace

Šampionát ve Švýcarsku má rozlosovaná utkání ve skupinách! Jaká očekávání mají hlavní trenéři českých reprezentací?

Mistrovství světa mužů a žen ve Švýcarsku se blíží. Za necelé dva měsíce odstartuje vrcholná akce a obě kategorie už mají rozlosované zápasy ve skupinách. Program na šampionátu vyhlíží oba hlavní trenéři českých reprezentací, kteří s výběry ještě pokračují v přípravách.

Skupinu máme malinko těžší, ale s tím se musíme vyrovnat

Reprezentace mužů zatím absolvovala poslední soustředění v únoru, kdy ovládla Turnaj tří zemí. Úspěch bude chtít také vybojovat na blížícím se mistrovství ve Švýcarsku. „Samozřejmě už MS vyhlížíme, dá se říct, že od kempu v Plzni je to čím dál víc intenzivnější. A když na hokejbal.cz zveřejní kolik dní ještě zbývá, tak se těším ještě víc,“ říká s nadsázkou Jiří Mašík. Přípravy na vrcholnou akci pořád pokračují, tým ještě zamíří na srazy a trenéři pozorují své svěřence také v play off. „Řešíme i kempy před MS a hlavně sledujeme hráče a jak se jim daří,“ prozrazuje hlavní trenér.

Čeští reprezentanti se na šampionátu představí ve skupině A2, kde je čekají čtyři utkání. „Skupinu máme myslím malinko těžší, ale s tím se musíme vyrovnat. Světový hokejbal se vyrovnává a není lehký zápas,“ vyhlíží náročné souboje Mašík. Česko se nejprve utká s Itálií, poté poměří síly s domácím Švýcarskem, Finskem a nakonec se Spojenými státy americkými. „Italové jsou naturalizovaní Kanaďané, domácí Švýcaři budou doma silní, Finové a USA jsou většinou hokejisté,“ vypráví reprezentační trenér, který minulý rok vybojoval s hráči do 23 let na mistrovství v Liberci zlato.

Nejvyšší cíle bude mít také reprezentace mužů, která bude obhajovat stříbrné medaile. „My chceme úspěch a budeme se na každého soupeře snažit připravit, máme videa z Kanady i poznatky z našich poznámek,“ zmiňuje Mašík i zkušenosti z minulého seniorského mistrovství, které se konalo v Kanadě. „Asi nejvíce se těším na USA, zápasy se zámořskými týmy mají vždy náboj a přidanou hodnotu,“ říká zkušený trenér.


V pěti dnech sehrajeme šest zápasů na velkém hřišti, což je samo o sobě velmi náročné

Také reprezentace žen se na šampionát poctivě připravuje. „Čas neúprosně letí. Jak se MS blíží, tak postupně nabírá na obrátkách i závěr přípravy, ale to má přeci jen ještě čas,“ hlásí Michal Broulík, který s výběrem zamíří na další soustředění na začátku května. „Nyní postupně končí základní části soutěží, startují nadstavby či play off, takže všichni hráči a hráčky se soustředí spíše na klubový vrchol sezóny. Důležité nyní je, aby byli všichni zdraví a pravidelně trénovali a především hráli zápasy,“ má jasno trenér reprezentace žen.

České hráčky budou mít na šampionátu nabitý program. „Skupina je sedmičlenná a v 5 dnech sehrajeme 6 zápasů na velkém hřišti, což je samo o sobě velmi náročné,“ neskrývá Broulík. „Nemám osobně žádného soupeře, na kterého bych se těšil, protože pokud chceme být úspěšní, tak musíte zvládnou porazit kohokoliv bez rozdílu, jestli má někdo větší útočnou sílu, nadstandartní individuality nebo bude spoléhat na týmový výkon postavený na pozorné obraně středního pásma,“ vyjmenovává reprezentační trenér, jenž v roli asistenta trenéra získal s týmem na minulém mistrovství světa stříbro.

Nyní zahájí s družstvem další mistrovství utkáním s domácím Švýcarskem, následně se potkají s Kanadou, výběrem United Nations, USA, Velkou Británií a Slovenskem. „Každý je na hřišti soupeř a každý zápas začíná 0:0 a my se musíme dívat především na sebe, odvést dobrou práci v závěru přípravy a zde položit základ úspěchu, protože na MS půjdou zápasy rychle po sobě,“ dodává hlavní trenér.