Zahraničí

Ve Skalici položili plast! Obrovský krok vpřed, libuje si tahoun slovenské reprezentace Martinusík

Dnes vám naše redakce nabízí rozhovor ze zahraničí s jedním z top hokejbalistů světa. Nemusíme jít ovšem daleko, hned kousek za slovenskými hranicemi žije Jaroslav Martinusík, držitel čtyř titulů mistra světa a také jeden ze zakladatelů zajímavého letního kempu pro mladé hokejbalové nadšence.

Snad se brzy situace uklidní

Jaro, jak to vypadá momentálně s hokejbalovým prostředím na Slovensku? Věříte v nějaký brzký návrat na hřiště i třeba dříve, než by normálně začala jarní část extraligové sezóny? Nebo spekulujete už o nějakém modelu dohrání soutěže?

Momentálně vůbec nevíme, co bude. Soutěž je pozastavena a nevíme nikdo z nás, kdy bychom se mohli vrátit zpět na hřiště. Ale očekávám, že po Novém roce se soutěž opět rozeběhne. Doufám, že mám pravdu a že se tato situace ohledně pandemie uklidní nejen v hokejbale, ale celkově v běžném životě.

Můžete alespoň trénovat po více hráčích, nebo i u vás je toto shromažďování nyní zakázané?

Přiznám se, že nevím přesně, jak to je, protože se to někdy mění ze dne na den. Ale vím, že to bylo tak, že se dalo po šesti lidech trénovat. Jenomže my teď dokončujeme ve Skalici rekonstrukci hřiště, kterou ještě stále nemáme hotovou, ale už nás čeká jen menší věci, jako dodělání mantinelů a podobně. Myslím, že můžu určitě prozradit, že tento týden budeme mít poslední brigádku a pak už kompletně hotovo. (usmívá se) Věřím, že po tomto si konečně i my užijeme naše super nové hřiště. Už se všichni velmi těšíme!


Na Slovensku začíná plastových povrchů přibývat. Dočkají se u sousedů stejného trendu jako v České republice, kde už převažují plastové povrchy? Zdroj fotky: fcb HBK Hokejmarket Skalica.

Plastový povrch? Vrací se i hráči, kteří už končili

Moji další otázku už jste vlastně nakousl, tak ji pojďme ještě rozvést. V posledních týdnech jste momentální situaci využili alespoň k položení nového plastového povrchu. Jak složité bylo pro klub tento krok zařídit?

Plastový povrch ve Skalici je momentálně to, na co jsme se nejvíce těšili, je za tím ovšem neskutečně mnoho práce, jelikož tento povrch je finančně hodně náročný. Nám se díky městu Skalica, velkému množství sponzorů a dobrosrdečné veřejnosti podařilo vysbírat víc jako polovinu financí na povrch, přičemž teď ještě čekáme na nějaké peníze na finální dokončení. Možná si budeme muset vzít i nějakou menší půjčku, ale jak říkám, bylo to určitě hrozně náročné, ale sen se stal skutečností a teď i my ve Skalici jsme konečně mohli jít tímto krokem vpřed.

A obecně pro Vás, co znamená, že se po mnoha dlouhých letech hraných na asfaltu nyní nově přesunete vyloženě na plast?

Myslím si, že my jsme velmi technické a běhavé mužstvo, takže toto je pro nás velké pozitivum. A řekněme si na rovinu, plast bude vždy plastem a asfalt asfaltem, vše má určitě své plusy a třeba i mínusy. Plastový povrch je ale jednoznačně velké plus pro celý náš klub a každý jeden z nás se už těší. A dokonce přišli i hráči, kteří už chtěli kariéru končit, ale nový platový povrch je přesvědčil, aby se ještě vrátili.


Z nového povrchu v podobě plastu od společnosti Stilmat se ve Skalici už těší, jen zatím nemá vysněné vytížení. Zdroj fotky: fcb HBK Hokejmarket Skalica.

Na letní kemp se hlásí i čeští hráči

I když celý rok 2020 je výrazně poznamenám covidem, tak vy jste v létě i tak stihli uspořádat už 3. ročník letního hokejbalového kempu. Je to jediná věc, která Vám nyní, co se týče hokejbalu, dělá radost? A jak složité je tento program pro mladé nadšence vymyslet?

S Milanem Rampáčkem, reprezentačním kolegou, jsme tento projekt, který nese celý název 246baseactive, založili právě na rozvoj mládeže, což se nám podle recenzí daří na výbornou. Každý rok je v něčem jiný, jde hlavně o hokejbal, ale postupem času se snažíme dětem přinášet čím dál více radosti a proto se k nám tyto děti každoročně vrací v čím dál větším počtu. Minulý rok jsme dokonce přidali i dorostenecký kemp pro děti od 14 do 19 roků, kdy k námi přišli i hráči z Česka, kteří se dokonce přihlásili už i na další ročník v roce 2021, který bude zase o něco lepší. Půjde o kemp na sedm dní, plný hokejbalové a posilovací dřiny, zábavy, ale také charitativní věci, kde budeme mít 246běhprozdraví. Výtěžek poputuje na onkologické oddělení do Skalice. Chceme tímto děti učit být i dobrými lidmi a ne jen hokejbalisty. Samozřejmě toto všechno je pro nás dost náročné, protože chodíme do práce, ale baví nás to, a dá se říct, že jak skončí jeden ročník, tak už přemýšlíme nad druhým, jak to zase posunout někam dál.

A na závěr: Jste držitelem čtyř titulů mistra světa v řadě a už příští rok jste mohl připsat další. Jenomže kanadský šampionát se přesunul zatím na rok 2022 a obecně reprezentační kempy jsou zkrátka v tomto roce hodně složitou záležitostí... Dají se v tomto vůbec najít nějaká pozitiva a světlé momenty? A jak to je s kempy slovenské reprezentace v letošním roce?

Tato stránka je samozřejmě také bohužel pozastavená, pozitivní v tom vidím snad jen to, že junioři nepřijdou o svoje mistrovství, které se také přesunulo, takže netrénovali a nebojovali naprázdno. My si však budeme muset počkat, ale bohužel s tím nic neuděláme. Teď každý trénuje individuálně. Každý totiž ví, o co jde, a když nad přípravou teď zanevřete, potom se to bude dotahovat jen těžko.


Jaroslav Martinusík patří mezi stabilní členy slovenského národního týmu. Mistrovství světa vyhrál se svým týmem v letech 2013, 2015, 2017 i 2019! Autor fotky: Stanislav Souček.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9