1. liga

Pětačtyřicetiletý veterán Šmarda: Chci jít mladým příkladem svou hrou založenou na jednoduchosti

Brněnští Buldoci zatím okupují v 1. Lize průběžné druhé místo, na kterém nejspíše i přezimují. Jak se podle matadora, Martina Šmardy, změnila 1. Liga v průběhu pár let? Stíhá ještě tempu mladých hráčů? Čeho chce s Buldoky ještě dosáhnout? A co předává svým mladším spoluhráčům?

Doufám, že se posun ve výkonnosti týmu nezastaví

Martine, jak se Vám zatím stále hraje v 1. Lize? Jste jeden z nejstarších hráčů Brna a zažil jste toho mnoho, jak se soutěž za ty roky změnila?

Soutěž se již dlouhodobě posouvá k atletickému stylu, hra se zrychluje a myslím, že i gólmani udělali pokrok ve své výkonnosti. Má hra je hodně ovlivněná spoluhráči v pětce, ve které nastupuji. Trenér mi dává k dispozici to nejlepší, co v Brně běhá a hráči našeho týmu to trpělivě snášejí. (smích)

Jak vnímáte týmový progres Brna, za pár let jste se vypracovali mezi nejlepší týmy druhé nejvyšší soutěže, těší Vás to?

Účinkování toho týmu v 1. Lize jsem nejdříve sledoval jen v roli diváka. Hrál jsem za mateřský klub HSK Staré Brno a část týmu hrála za nás i za Bulldogs. Musím uznat, že to byla v té době velká bída. Následně došlo k zániku HSK a ke změně trenérského tandemu v Bulldogs. Hráči z HSK se začali plně soustředit na tým Bulldogs a dalším vhodným doplněním týmu se hra zlepšila. Takže jsem rád, že jsem u toho mohl být a doufám, že se posun ve výkonnosti týmu nezastaví.


Martin Šmarda patří v 45 letech mezi nejstarší hráče druhé nejvyšší soutěže! V 6 duelech letošní sezóny posbíral 4 kanadské body za gól a tři asistence. Autor fotky: Jana Nekolová.

Je potřeba uvolnit místo mladým

Musíte se k hokejbalu přemlouvat, nebo Vás tento sport stále naplňuje? Do kolika let plánujete hrát?

Hokejbal mě stále baví, ale znám své limity. Když jsme ve čtvrtfinále 2018/19 prohráli s Hostivaří, rozhodl jsem se ukončit působení v 1. Lize. Trenér se s tím však nechtěl smířit, a nakonec jsme si plácli na poslední sezónu. Ta nám vycházela nad očekávání dobře, ale vzhledem k tomu, že se nakonec nedohrála, naskočil jsem ještě do aktuální sezóny, abych splnil svůj slib týmu. Ale určitě je poslední, je potřeba uvolnit místo mladým a tím zároveň tým i posílit.

Jaký máte názor na aktuální situaci vašeho celku? Druhé místo po šesti zápasech, to není špatné.

Naše výkony byly trochu nevyrovnané. Některé zápasy jsme si zbytečně zkomplikovali a velká škoda je prohry v Prachaticích. Nicméně druhé místo je relativní, máme více odehraných utkání než třetí Polička. Takže je co zlepšovat, ale být v popředí tabulky je náš cíl.


Martin Šmarda hlásí poslední sezónu v 1. Lize. Ukončí ji vytouženým titulem? Autor fotky: Jana Nekolová.

K fyzické přípravě pravidelně využívám kolo

Jak Vás osobně zasáhlo to, že se soutěž musela pozastavit? Musíte se během pauzy připravovat více než mladší hráči?

Dlouhá pauza mi samozřejmě nesvědčí. S přibývajícími roky se prodlužuje doba, kdy se moje tělo dostává do potřebného zápasového tempa. Takže každá prodleva pro mě znamená problém udržet se v kondici. K fyzické přípravě pravidelně využívám kolo a sem tam zvedám nějakou činku. Bohužel individuální běhání s tepovkou nebo nějakou aplikací jde mimo mě.

Jaká je Vaše role v týmu? Jako nejzkušenější borec v mančaftu máte na starosti předávat zkušenosti mladším? 

Žádnou speciální roli v týmu nemám a nechci se ani pasovat do role nějakého rádce. Spíš chci jít mladým příkladem svou hrou založenou na jednoduchosti a také zodpovědným přístupem k předzápasové přípravě a pravidelnému tréninku.

Čeho byste chtěl s Brnem ještě dosáhnout? Pomýšlíte na prvoligový titul?

Jak jsem říkal, jsem spokojený s progresem mančaftu. Chtěl jsem pomoci Buldokům, aby se z počátečních nedůstojných výkonů posunuli mezi prvoligovou elitu. Titul chce vyhrát každý, takže bych to týmu přál, ať u toho budu jako hráč nebo divák.


Vizitka Martina Šmardy. Zdroj grafiky: web hokejbal.cz.

Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
SK Suchdol nad...
15 67:34 34
2.
TJ Blatná Datels
13 66:38 29
3.
TJ KOVO Praha
14 57:45 28
4.
Ježci Heřmanův...
14 55:39 27
5.
Vlčí smečka...
14 44:35 27
6.
HBK Bulldogs Brno
15 48:46 24
7.
SK Kelti 2008
15 56:51 23
8.
SK Kometa Polička
12 51:30 21
9.
HBC Tygři Mladá...
13 51:64 16
10.
TGB Swietelsky...
15 42:60 16
11.
HBC Nové Strašecí
15 48:70 12
12.
TJ Lokomotiva...
13 31:59 10
13.
HBC Malenovice
14 33:78 6