Reprezentace

Rád bych si za Kladno zahrál, prozrazuje profesionální hokejista a juniorský mistr světa v hokejbale Kubík

Doba je těžká. Jak se na znovurozběhnutí veškerých soutěží připravuje Adam Kubík? Je v jeho tréninku zařazen i hokejbal v rámci možností? Plánuje tento zkušený borec návrat na hokejbalové stadiony? Kde by mohl například na jaře nastoupit a jak se mu líbila štace v hokejovém Hradci Králové?

Hokejbal? Už mi chybí, šel bych si zahrát

Adame, můžete nám popsat, jak prožívá covidou pauzu profesionální hokejista? Je pro Vás těžké nehrát? Co vůbec teď děláte?

Není to pro nás nic příjemného. Mohli jsme trénovat jen venku, takže jsme využívali venkovní ledové plochy v Dobříši. Tréninkové podmínky nebyly dobré, ale lepší než nedělat vůbec nic. Tenhle týden už jsme mohli trénovat na našem zimáku, takže už to bylo lepší. Už bych si ale zahrál zápas.

Jak probíhá Vaše příprava během volna? Chodíte si někdy například zastřílet na hokejbalové hřiště, abyste nevypadl z rytmu?

Na hokejbalovém hřišti už jsem nebyl hodně dlouho, až mi to dokonce chybí. Někdy bych si rád šel zahrát. Uvidíme, jestli to ještě půjde.


V roce 2015 se Adam Kubík radoval s Kladnem z extraligového titulu dorostenců! Zdroj fotky: archiv Adama Kubíka.

K čemu by mi bylo MVP, když bychom jeli domů stříbrní

Teď je hodně prostoru podívat se zpátky do historie. Prošel jste téměř všemi hokejbalovými reprezentacemi, jaké to pro Vás bylo?

Byly to super roky a mám na to skvělé vzpomínky. Vyvrcholilo to mistrovským titulem v Kanadě (v roce 2018 v St. John's). Byli jsme výborná parta a nejraději bych si to znovu zopakoval. Kluci mi chybí.

Největší vrchol však přišel až na úplném konci, kdy jste se konečně se svými spoluhráči z dvacítky dočkal zlaté medaile, jaké to jsou pocity?

Byl to můj největší hokejbalový úspěch a neskutečný zážitek. Měli jsme výbornou partu a všichni táhli za jeden provaz. Byli jsme tam z jediného důvodu, který se nám podařil splnit.

Dokonce jste byl nejproduktivnějším hráčem celého turnaje, potěšilo Vás to?

Ano, potěšilo, ale byla to jen maličkost. Týmový výsledek byl mnohem cennější a užil jsem si ho mnohem víc. K čemu by mi bylo MVP, když bychom jeli domů stříbrní a na downtownu bychom viděli slavit Kanadu. (smích)


Prozatímní vrchol hokejbalové kariéry Adama Kubíka (třetí zprava) přišel v roce 2018 v Kanadě, kde se stal nejužitečnějším hráčem mistrovství světa hráčů do 20 let. Michal Novák (po levém boku Adama) se stal nejlepším brankářem a Jiří Hrabár nejlepším obráncem! Autor fotky: Filip Červinka.

Když už bych hrál Extraligu hokejbalu, tak na Kladně

Před dvěma lety jste zápolil v dresu Poličky, nechystáte se na nějaký menší návrat? Například i do rodného Kladna?

Rád bych si za Kladno zahrál, ale to není asi úplně na mně, ale hlavně na panu Kadlecovi a klucích v kabině, jestli by mě vzali mezi sebe.

Jaké jsou v tuto chvíli Vaše osobní cíle? Nechtěl byste znovu okusit Extraligu? Jaké bylo Vaše působení v Hradci Králové? Nelákali Vás hradečtí Piráti, abyste šel za ně hrát?

Ano, Extraliga je teď můj cíl. Nejlepší by bylo dostat se tam s Kladnem a zahrát si konečně Extraligu na Kladně! Uvidíme, co bude. V Hradci to bylo super, poznal jsem dobrý lidi a hodně mi to dalo. Ne, nelákali a asi bych ani nešel, když už bych hrál Extraligu hokejbalu, tak na Kladně.


Adam Kubík si v 1. hokejové lize (Chance liga) zahrál na Kladně nejen po boku Jaromíra Jágra, ale i Tomáše Plekance! Zdroj fotky: fcb Adama Kubíka.