1. liga

Aktuálně to je spíše o osobní odpovědnosti hráčů, zamýšlí se trenér Svítkova Kopečný

Svítkov se před vynucenou pauzou potkal s formou, kterou ale nezužitkuje. Amatérské soutěže se totiž kvůli opatřením nejspíše do konce roku nerozběhnou. Jak se budou svítkovské Hvězdy připravovat na nabitou jarní část? Dostanou se hráči na hřiště vůbec na jaře?

Kluci se musí naučit připravovat se sami

Trenére, vypadá to, že do konce roku se soutěž nerozběhne, nebude to pro hokejbalový svět problém?

Dobrý den, záleží, v jakém slova smyslu problém. Kluci se musí naučit připravovat se sami, což vnímám jako největší trenérskou výzvu v současné době.

Určitě teď řešíte to, jak své hráče udržet v kondici, připravil jste jim nějaký plán na doma?

Plán by šel připravit v případě, že bychom viděli horizont, kdy se soutěže rozběhnou. Aktuálně to je spíše o osobní odpovědnosti hráčů.


Svítkov disponuje velkým množstvím talentů. Autor fotky: Jana Nekolová.

Nabitý program jarní části? Ta hektičnost by nikomu vadit neměla

Jak se Vám jeví vaše aktuální situace v tabulce? Zrovna když se vám začalo dařit a lajny si sedly, tak se vše zastavilo. Jak to vnímáte?

Zas tolik to neprožívám, spíš jsem rád, že jsme poslední utkání zvládli a s klukama si dlouhou cestu ze Zlína mohli užít. Je to sice smutné, ale beru situaci takovou, jaká je.

Co si myslíte o dohrání sezóny? Dohraje se vůbec? Pokud se vše přesune na jarní část, tak to bude velmi hektické, jak to vidíte Vy?

Myslím si, že se dohraje. Prakticky rok budeme v polorežimu, a tak ta hektičnost by nikomu vadit neměla. Spíš jde o to, abychom vůbec měli možnost se na případnou jarní část připravit a nebylo to vše spuštěno velmi rychle bez přípravy (otevřené tělocvičny a hřiště). Na druhou stranu buďme rádi, i kdyby to takto dopadlo.

Zajímalo by nás, jestli plánujete do kádru ještě více začleňovat mladé hráče, máte s někým větší plány?

Samozřejmě. Ačkoli máme vysoké ambice, nesnižuji je zapojením mladých hráčů. Velmi dobrou pozici si buduje Jirka Šťovíček v brankovišti, výborně se jeví i Matěj Kábrt v kooperaci s Kubou Králem a v posledním utkání zahrál doslova mistrovsky bek Martin Korbel. Věřím, že se doléčí mladí Vojta Novotný, Radek Adámek, Mates Bláha a Vláďa Šidlo, které bych rád na jaře viděl a zapojil je do sestavy.


Svítkov v posledním utkání před vynucenou pauzou vykradl Malenovice po vítězství 5:0! Autor fotky: Lenka Hrubošová.

S otázkou rozšíření 1. Ligy na mě nechoďte, já chci výš!

Postřehli jsme, že za vás nastupují někteří hráči z Heřmanova Městce, jak spolupráce zatím funguje?

Tohle je pro mě citlivá otázka, kterou musím logicky rozdělit na dvě části. Spolupráce jako taková funguje naprosto bez problému a je to hlavně tím, že s Pepou Kozlem jednáme férově, na rovinu a bez postranních úmyslů. Nám to pomáhá v doplnění starších, silovějších a zkušenějších hráčů, Ježkům zas ve vyhrání hráčů i v návaznosti na jejich toužebný postup do vyšší ligy.

Na druhou stranu mě naprosto zaskočil přístup domluvených hráčů, který je přesně opačný, než jsem čekal. Vyzdvihnout však musím nejvíce veterána Luboše Mence, který je přínosem na hřišti i v kabině, Ondru Bělouška, jenž opravdu ukazuje našim mladým, jak se prezentuje herně a přípravou na zápas moderní hokejbalista, Pepa Macháček svou zarputilostí a chtíčem hrát a v neposlední řadě novic Lukáš Synek, který v Malenovicích naprosto začaroval svoji branku. Ježkům dík!

Myslíte si, že v příští sezóně budou Ježci zápolit v 1. Lize? Pokud samozřejmě postoupí. 1. Liga potřebuje rozšíření týmů, souhlasíte?

Těžká otázka. Kvalitou by na to jistě měli, na druhou stranu se i u nich projevuje občasná nechuť hráčů cestovat dálky po republice, navíc v neděli. Mluvím ze zkušenosti s hráči, kteří u nás působili. Je jiné hrát soboty „okolo komína“, nebo vstávat v neděli v 6 ráno a vyrazit do Suchdola, Zlína, Prachatic apod. Pokud tohle ale kluci skousnou a ustojí, tak za mě to je tým do středu tabulky. Osa týmu tam je dobře poskládaná typově i věkově. S otázkou rozšíření 1. Ligy na mě nechoďte, já chci výš!

Má Svítkov na postup do Extraligy? V aktuálním sezóně 1. Ligy posbíral v 5 zápasech 6 bodů se skórem 22:19. Autor fotky: Jana Nekolová.

Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
TJ Blatná Datels
18 94:52 42
2.
SK Suchdol nad...
18 78:49 37
3.
TJ KOVO Praha
18 73:57 37
4.
Vlčí smečka...
18 64:50 36
5.
Ježci Heřmanův...
18 85:52 34
6.
HBK Bulldogs Brno
18 66:51 33
7.
SK Kometa Polička
18 69:49 31
8.
SK Kelti 2008
18 65:63 24
9.
HBC Tygři Mladá...
18 69:84 21
10.
TGB Swietelsky...
18 53:73 19
11.
TJ Lokomotiva...
18 43:88 16
12.
HBC Nové Strašecí
18 62:82 15
13.
HBC Malenovice
18 43:114 6