2. liga

Sudoměřice vévodí 2. Lize! Spolupráci s Karvinou si nemůžu vynachválit, hlásí tahoun Kaluža

SK Sudoměřice se uchýlily k prodeji extraligové licence Hostivaři. Teď proto zápolí v 2. Lize, kde jsou extraligové zkušenosti znát. Jejich skóre je 20 ku 3 a jasné průběžné 1. místo tabulky. Jak hodnotí přerušený podzim tahoun Jan Kaluža? Líbí se mu v extraligové Karviné?

Prodej extraligové licence? Finance nebyly důvodem

Honzo, už jste na tuto otázku odpovídal asi mnohokrát, ale proč došlo v Sudoměřicích k prodeji extraligové licence Hostivaři?

Hodně se povídalo, že by náš tým na nejvyšší českou hokejbalovou soutěž neměl mít dostatek financí. Nevím, kdo to vlastně říkal, ale to nebyl ten důvod. Také se spekulovalo, že nemáme dostatečný počet hráčů na Extraligu, lidí jsme však měli hodně, dokonce jsem byl až překvapen kolik. Myslím si, že hlavním důvodem prodeje licence bylo to, že náš tým nebyl dostatečně konkurenceschopný. Doma bychom možná nějaké celky potrápili, ale venku by to už nebylo takové. A proto přišel tento krok.

Nemrzí Vás, že už nemůžete zápolit se svým mateřským klubem v Extralize? Proč jste se rozhodli přihlásit regionální 2. Ligu a ne celorepublikovou 1. ligu?

Ano, mrzí mě to, je to velká škoda, ale jiná lepší cesta z tohoto problému nevedla. 2. ligu jsme přihlásili z důvodu toho, že hodně hráčů odešlo do jiných druholigových týmů. Nějací noví hráči přišli, ale hokejbal se tady u nás hodně změnil. Lidé změnili své priority. Cestování ze Sudoměřic po celé republice není jednoduché, proto jsme šli hrát ligu s okolními týmy. 1. liga je hodně stejná na cestování jako Extraliga, tak jsme šli cestou menšího odporu. Ale těžko říct, jestli bychom v 1. lize obstáli.


Takhle se proháněl Jan Kaluža v Extralize v dresu mateřských Sudoměřic. Autor fotky: Iva Janoušková ml.

Vše je jenom o pohybu, a ten nám nechybí

Extraligu jste však neopustil. Jak došlo ke spolupráci s Karvinou? Jak si tuto zkušenost pochvalujete?

Musím říct, že jsem si na Extraligu už zvykl a spolupráci s Karvinou si nemůžu vynachválit. Je tam podle mě hodně kvalitní tým se skvělou partou. Ještě před tím, než jsem tam odešel, tak už jsem se znal s hodně klukama, takže jsem ihned zapadl. Společně se mnou tam ještě odešli ze Sudoměřic Aleš Kmenta a Michal Tóth. Karviná má i skvělého trenéra, čehož si hodně cením. Aleš Flašar má skvěle zmapované všechny své hráče, kterým dokáže i výborně poradit. Má hodně zkušeností z ledního hokeje, kdy reprezentoval Československo a vyhrál i hokejovou Extraligu. Jeho zkušenosti jsou velmi cenné.

V druhé lize se vám však vede se Sudoměřicemi skvěle, jste na průběžném 1. místě, čekal jste to? Využili jste extraligových zkušeností? 

Abych řekl pravdu, tak nečekal. Hodně se to sešlo. V základním kádru zůstalo asi 5 nebo 6 hráčů, kteří hráli za Sudoměřice Extraligu, a to je hodně znát. Máte pravdu, využili jsme extraligových zkušeností a ve 2. lize je to prostě znát. Hra má jiné tempo a všichni, co hráli Extraligu vědí, že vše je jenom o pohybu, a ten nám nechybí. Z toho hodně těžíme. Zapracovali se i noví hráči, kteří se chytli, takže se sešlo jedno s druhým.


Jan Kaluža posbíral ve třech odehraných duelech za Karvinou 3 body za 2 góly a 1 nahrávku. Autor fotky: Josef Česák st.

Cílem je hrát dobrý hokejbal, kterým se nezahanbíme

I v osobních statistikách se Vám hodně daří, ze 4 zápasů máte 7 bodů a opět se řadíte mezi nejlepší hráče svého týmu, jste spokojen?

Ano, vždy nějaký ten kanadský bod potěší. Ale hlavní je, že si s klukama dobře zahrajeme. Samozřejmě, když se vyhrává, je to o něco lepší. Osobní statistiky ale moc nesleduji, jdu si prostě zahrát a mám z toho radost.

Jaké jsou sudoměřické cíle číslo 1 v této sezóně? Chcete 2. ligu vyhrát? A co potom?

Cílem je hrát dobrý hokejbal, kterým se nezahanbíme. Já se osobně teď více zaměřuji na Extraligu, ale svému mateřskému klubu vždy rád vypomůžu. Kluci v kabině něco o titulu v 2. lize říkali, ale nevím, čeho chceme vlastně dosáhnout. Uvidíme, necháme to osudu.

Jak si udržet skvělou formu i po pauze? Jak se připravujete během nucené přestávky?

Je to těžká doba jak pro sport, tak pro osobní život. Snažím se vždy něco dělat ve volném čase, toho ale moc nemám. Jsem hodně pracovně vytížen a k tomu pomáhám sestře stavět dům, takže se hodně fyzicky a silově připravuji tam. (smích) Pokud mám ale chuť, tak si jdu zaběhat nebo zacvičit. Zatím se mi ale moc nechtělo. (smích)


Kdy se znovu vrátíme do hry? Karviná po 3 odehraných zápasech okupuje průběžné 7. místo extraligové tabulky. Autor fotky: Josef Česák st. 

Tabulka 2. Liga - Morava Sever

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
SK IHC Jaselská...
12 70:28 30
2.
TJ Sokol Poruba
12 77:44 21
3.
HbK Karviná B
11 46:43 21
4.
HBC Enviform Třinec
11 45:35 19
5.
HBK Vsetín
12 41:54 11
6.
HC Warriors...
12 19:94 3