Český pohár

Český pohár zpátky v dřívější formě! Změnit stereotyp a zapojit všechny týmy, vypočítává cíle Jan Fedák

V letošní sezóně se mohly všechny seniorské celky těšit na zápasy navíc, a to v rámci Českého poháru hokejbalu. Ten se vrátil zpět do dřívější formy pavouka, kde na sebe může narazit například tým z 2. Ligy a Extraligy. Jak tento model vidí Jan Fedák, předseda Ligové komise ČMSHb?

Formát z předchozích let nebyl pro extraligové týmy dostatečně atraktivní

Letošní ročník soutěže o Český pohár je součástí termínového kalendáře všech soutěží organizovaných Ligovou komisí ČMSHb. Co to pro Vás osobně znamená?

Český pohár je organizován Ligovou komisí ve spolupráci s úsekem významných akcí na území ČR. Úkolem Ligové komise je připravit propozice, rozpis celé soutěže a celkový dohled nad jejím průběhem. Pro mne to znamenalo pověřit tímto úkolem kompetentního člena LK a dohlédnout na jeho splnění.

Proč jste se vrátili ke starému modelu Poháru? Přijde Vám tento model atraktivnější?

Byl to jeden z důvodů. Změnit stereotyp akce a také do něj vtáhnout všechny týmy, které hrají nejenom nejvyšší svazové soutěže, ale i ty nejvyšší na regionálních úrovních. Formát z předchozích let nebyl pro extraligové týmy dostatečně atraktivní a tím nebylo splněno hlavní poslání této soutěže.


Hradec Králové se jako jeden z mála extraligových týmů pravidelně starého turnajového formátu ČP účastnil a získal v roce 2019 zlatý hattrick! Zdroj fotky: Hokejbal tým ČMSHb.

V tomto duchu jsme chtěli finálový turnaj zachovat

Český pohár by měl vyvrcholit závěrečným turnajem „final four“. Proč tomu tak je?

V tomto duchu jsme chtěli finálový turnaj zachovat. Víme, že se týmy rády setkávají na jednom místě, nejlépe na neutrálním pod jednou střechou a zároveň to může přilákat více diváků. Samozřejmě i samotná organizace je o to jednodušší.

Proč se vůbec tento model vytratil z českého hokejbalu? Tuto formu nahradil pouze turnajový způsob Poháru, není to škoda?

To je spíše otázka na mé předchůdce nebo Tomáše Březinu či Martina Komárka, kteří leccos pamatují. Sám jsem Ligovou komisi, respektive Český pohár přebíral v době, kdy již nějaký ten rok probíhal jednovíkendovou turnajovou formou. Vedení svazu však vyhodnotilo, že by tato akce potřebovala nový impuls a po prodiskutování došlo k návratu dřívějšího modelu.


V letošní pozastavené sezóně 2020/21 se stihlo odehrát nekompletní 1. kolo. 

Momentálně je snahou Český pohár dohrát

V těchto dnech ale musíte řešit to, jak se bude celá akce dohrávat, je to tak? Jedno kolo bylo nuceně zrušeno, máte nějaký plán, jak ho nahradit?

Samozřejmě, stejně tak je to s ostatními dlouhodobými soutěžemi. Vypadá to však, že neodehrajeme v pořadí ani třetí kolo, naplánované na blížící se listopadový svátek. Obě kola budou muset dostat náhradní termíny. Zřejmě se to dotkne celé termínové listiny. Momentálně je snahou ČP dohrát, jelikož ho považujeme za jednu ze složek vyšších a reprezentativních soutěží.

Jako předseda Ligové komise Českomoravského svazu musíte jistě řešit otázku pokračování všech soutěží po uvolnění vládních opatření. Můžete nějak nastínit, jak se bude dále sezóna vyvíjet?

Na to je příliš brzo odpovídat. Vím, že by hokejbalová veřejnost ráda znala konkrétní plány. To ale vzhledem k aktuální pandemické situaci možné není. Jistotu konkrétního data, od kterého bychom se mohli odpíchnout nemáme. Na druhou stránku musím podotknout, že to všichni chápou a nikdo na nás nijak netlačí, za což bych chtěl touto cestou poděkovat. Vzájemné pochopení je na místě a výrazně to přidá na klidu v této nelehké době. Ovšem neleníme, nějaké představy a průběžně konzultované varianty máme, ale jak jsem zmínil, vše se odvíjí aspoň od nástinu přibližného uvolnění opatření, které nám umožní trénovat a hrát zápasy (byť i bez diváků). Mohu prozatím říct, že je snahou všechny soutěže dohrát i za cenu zkrácení některé části soutěže či jiné úpravy herního formátu. Při zrušení mezinárodních akcí by bylo možné využít i červnové termíny. Na horší scénáře pomýšlet zatím nechceme, ale jsme si vědomi, že při špatném vývoji pandemie k nim dojít může a museli bychom se s nimi smířit.


V 1. kole Českého poháru se do akce vrhly týmy z nejvyšších regionálních soutěží.